Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Jordemødrene skal ikke anbefale de vordende forældre at købe eller ikke at købe en nedfrysning af barnets stamceller. Men Jordemoderforeningens formand, Lillian Bondo, ville ikke selve tage imod tilbuddet.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stamceller er ikke jordemødres bord

Lillian Bondo ville ikke selv få frosset sit barns navlesnorsblod ned.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke jordemødrenes opgave at at anbefale eller fraråde forbrugerkøb, hvad enten det gælder barnevogne eller stamcellebanker.

Sådan lyder meldingen fra Jordemoderforeningens formand Lillian Bondo.

LÆS ARTIKEL

Personligt ville hun dog aldrig investere i det.

»Min personlige holdning er, at det svarer til at forsikre sig mod, at et særligt fly styrter ned i Nyhavn på et givent tidspunkt. Det vil jeg ikke lægge skjul på, hvis nogen spørger mig. Men derfra og til at sige til gravide, at det her produkt bør de ikke købe, er der langt. Det må kvinden eller parret selv styre«, siger Lillian Bondo.

LÆS ARTIKEL

Firmaet Stemcare, der lever af at fryse stamceller ned for nybagte forældre, er tidligere i Politiken blevet kritiseret af eksperter og Forbrugerrådet netop for at vildlede om værdien i at gemme sit barns navlesnorsblod.

Stemcare fortæller de gravide, at blodkræft og arvelige blodsygdomme behandles med navlestrengsstamceller, men den oplysning har intet med Stemcares eget produkt at gøre, lød kritikken.

Skal informere om produktets begrænsninger
Jordemoderens anbefaling vil ofte være tungen på vægtskålen for mange vordende forældrene, og Lillian bondo mener, at at forældre, der spørger, skal informeres faktuelt om produktets begrænsninger.

»Vi skal ikke pådutte de gravide det ene eller det andet. Men hvis de spørger, kan vi oplyse om, hvad de får for pengene. Og som det ser ud nu kan man ikke bruge det syge individs stamceller i behandling af leukæmi og arvelige sygdomme. Hvis de gravide har det billede i hovedet er det udtryk for en markedsføring, som har været vildledende«, siger Lillian Bondo.

LÆS ARTIKEL

Jordemoderforeningen støtter til gengæld forslaget fra Rigshospitalets blodbank om at oprette en fælles navlesnorsbank.

»En offentlig stamcellebank retter sig mod forskning og fremtidens behandling af andre end donoren selv. Det er et princip helt i overensstemmelse med et offentligt tilgængeligt og solidarisk finansieret sundhedsvæsen, så det bakker vi op om«, siger Lillian Bondo.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden