Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

fravalg. Danske gravide får tildbudt en scanning for Downs syndrom omkring uge 12 i graviditeten. Mange vælger abort, hvis det viser sig, at forsteret har Downs.
Foto: JENS DRESLING

fravalg. Danske gravide får tildbudt en scanning for Downs syndrom omkring uge 12 i graviditeten. Mange vælger abort, hvis det viser sig, at forsteret har Downs.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre til børn med Downs syndrom: »Danskerne har Downs-fobi«

Flere familier vælger at flytte til udlandet, fordi de føler sig dårligt behandlet.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Norge og Sverige fødes der tre gange så mange børn med Downs syndrom som i Danmark, og det skyldes den systematiske foster-diagnostik herhjemme.

Det får danske familier med Downsbørn til at føle sig diskrimineret. Enkelte har valgt at flytte til Norge, hvor de møder større forståelse, skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ

Hvis holdningen til børn med Downs syndrom havde været anderledes, kunne Helga Dís Jónsdóttir sagtens forestille sig, at hun og familien stadig boede i Danmark.

Nedladende holdning
Men hun oplevede en generel nedladende holdning til sit barn, og samtidig kæmpede hun en kamp for at få sin datter i almindelig vuggestue med støttepædagog i stedet for en specialstue kun for Downsbørn – en kamp, hun til sidst måtte opgive.

»Jeg følte, vi blev mødt med fordomme – specielt fra sundhedsvæsenet. Dagen efter, min datter blev født, spurgte en læge, om jeg godt var klar over, at de fleste forældre til børn med Downs bliver skilt, og han sagde, at det ville gå ud over min karriere at have et barn med Downs, som oven i købet aldrig vil få noget sprog. Det var en masse små ting, som tilsammen gav os det billede, at børn med Downs ikke har nogen værdi i Danmark. Hvis vi havde været meget tilfredse med det hele, så var vi måske ikke flyttet. For jeg var glad for at bo i Danmark«, siger Helga Dís Jónsdóttir.

Hun kommer oprindeligt fra Island og har en norsk mand, som hun mødte under studierne i Danmark. De boede sammen i Danmark i 10 år. Men i 2002 valgte de at flytte til Norge, blandt andet på grund af forholdene i Danmark. Det samme har enkelte andre familier valgt at gøre, fortæller Lars Brustad, formand for Norsk Netværk for Downs Syndrom:

»Vi synes selvfølgelig, at det er trist, at vores naboland har sådanne dårlige holdninger. Det er synd, først og fremmest for de mennesker, som er født med og lever med Downs syndrom i Danmark. Det er synd for deres pårørende, og efter min mening er det også synd for det danske samfund«, siger Lars Brustad og tilføjer:

»Danmark bruges i det internationale Downs syndrom-miljø som et skrækeksempel: Se på Danmark – er det sådan et samfund, vi ønsker?«

Downs-fobi

Grete Fält-Hansen, tidligere næstformand i Landsforeningen for Downs Syndrom i Danmark, er bekendt med, at nogle familier vælger at flytte til udlandet:

»Det kommer ikke bag på mig, sådan som det har udviklet sig. Der er en fejlfindingskultur i den måde, fosterdiagnostikken kører på. Hvis man finder et barn med Downs syndrom, så omtaler man det som en fejl, der kan rettes ved at få abort. Ingen ønsker sig i udgangspunktet et barn med Downs syndrom. Men vi, der har Downs syndrom inde på livet, kan godt have rigtig svært ved at forstå den Downs-fobi, der nærmest er i samfundet«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden