Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

 THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

opløsning. Når familien brydes op, havner mange børn i et limbo mellem mor og far, der begge vil have dem mest muligt.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skilsmisse: Børnene er taberne, når forældre skændes om samvær

Konflikter omkring samvær kan være nærmest invaliderende for børn, siger eksperter.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert tredje skilsmissebarn har som 11-årig oplevet en så konfliktfyldt skilsmisse, at sagen endte i Statsforvaltningen. Og nogle sager går endnu videre og ender i en regulær kamp om børnene. Organisationen Børns Vilkår oplever hvert år, at forældre søger om gode råd til at gå under jorden med deres børn. Det fortæller DR Østjylland.

LÆS OGSÅ

Chef for Børnetelefonen, Bente Boserup, siger:

»Der er forældre, der er så bange for, at deres børn bliver udsat for overgreb, når de er hos den anden forælder, at de overvejer at gå under jorden. Derfor søger de rådgivning hos os«.

Uanset, hvor stor afmagt en mor eller far føler, så fraråder Børns Vilkår altid at gå under jorden, fortæller Bente Boserup:

»Det er de færreste, der kan skabe en hverdag, som er rimelig for et barn for eksempel i Kina. Det er meget belastende for et barn at være under jorden, fordi det er revet ud af hele sin hverdag, og i stedet er det sammen med en kriseramt forælder«.

Under jorden i et halvt år
En kvinde, som på DR Østjylland kaldes Marie, har prøvet at være under jorden et halvt år med sine to børn. Hun mistænker sønnens far for overgreb, og selv om han hverken er sigtet eller i myndighedernes søgelys, var mistanken nok for Marie:

»Jeg blev dømt i retten til at udlevere min søn, og så gik jeg bare hen til bilen, hvor børnene ventede og kørte min vej«, fortæller hun.

I begyndelsen var Marie konstant på vagt, men efterhånden fandt hun ud af, at hun kunne bevæge sig ret frit.

»Jeg forsøgte, at gøre hverdagen for børnene så almindelig som muligt, men det var ikke nogen rar situation«.

Det var heller ikke en holdbar situation, erkender Marie i dag. Hun havde ingen penge, og hendes ældste barn kunne ikke komme i skole. Det var barnets far, der opsporede, hvor hun opholdt sig, og hendes søn blev afleveret til sin far. Siden har hun ikke set sin søn, fordi faren har fået tilkendt forældremyndigheden, og han modsætter sig samvær.

»Det bliver man fuldstændig flænset af som mor, og jeg vil til hver en tid foretrække at være under jorden, så jeg kan være sammen med ham«.

Hemmeligt netværk

Den tidligere præst på Djursland, Sidsel Lyster, står bag et hemmeligt netværk, der hjælper kvinder som Marie.

»Det er forældreansvarsloven, der er helt forkert. Den tilgodeser barnets ret til to forældre, men desværre så gælder det også, når den ene forælder er uegnet, og så sker det på barnets bekostning. Politikerne svigter, og statsforvaltningen mener ikke, de nogensinde begår fejl i sagsbehandlingen«, siger Sidsel Lyster.

LÆS OGSÅ

Der er dog ikke opbakning til det hemmelige netværk fra Foreningen Far, der ellers også arbejder for forældresamarbejde og tryghed for børn. Formanden Jesper Lohse siger:

»Når vi møder netværket, så bliver oplysningerne videregivet til politiet. Det er politimæssig efterforskning og socialsager, vi taler om her«.

Bente Boserup, chef for Børnetelefonen mener, at systemet svigter i de sværeste sager:

»Hvis de fik mere hjælp i starten af en af en skilsmisse, så kunne det være, det ikke endte i de her højkonfliktsager, som jo er nærmest invaliderende for børnene.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden