Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Moderne kærlighed

Institutionstid. Mange børnefamilier har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, og henter man sit barn efter klokken 16 i vuggestuen, bliver man af omverdenen nærmest betragtet som en 'ravnemor', mener Anne Marie Løkkegaard.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Institutionstid. Mange børnefamilier har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, og henter man sit barn efter klokken 16 i vuggestuen, bliver man af omverdenen nærmest betragtet som en 'ravnemor', mener Anne Marie Løkkegaard.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mor til to kritiseres for klynk: Jeg er ikke nogen superkvinde

37-årige Anne Marie Løkkegard fastholder, at politikerne bør lette hverdagen for børnefamilierne.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis nogen vil kalde det klynk, så lad dem det.

Anne Marie Løkkegaard er lettere overrasket over reaktionerne på et debatindlæg om hverdagen som travl børnefamilie, som hun i går havde i Politiken, men hun står fast på sit budskab: Det er svært at få en hverdag med små børn til at hænge sammen med ambitionen om stadig at have en karriere.

DEBAT

Samtidig efterlyser hun politisk vilje til at lette presset på familier med børn, men indlægget er i overvejende grad blevet mødt med knubbede ord i Politikens debatunivers, hvor det er blevet flittigt kommenteret og diskuteret.

Kender det fra veninderne

Anne Marie Løkkegaard bliver beskyldt for at »klynke« og være »forkælet« og opfordres til at selv at tage ansvar for sit liv i stedet for at forvente, at samfundet og politikerne klarer opgaven.

Anne Marie Løkkegaard fastholder, at børnefamilierne, som hun oplever dem, er mere pressede end rimeligt er.

»Det er jo ikke kun noget, jeg kender fra mig selv. Det er også det som mine veninder oplever«, siger Anne Marie Løkkegaard.

»Vi er mange, der først har fået børn efter at være fyldt 30, hvor vi samtidig skal gøre karriere«, siger hun.

Hun giver dog kritikerne ret i, at hendes generation er født ind i en verden med masser af muligheder.

»Jeg kan sådan set godt forstå dem, der siger, at min generation har fået det hele, men derfor skal vi da ikke bare sige, at vi ikke kan gøre det bedre, at vi ikke skal videre herfra«, lyder det fra Anne Marie Løkkegaard.

Manden er direktør

I det daglige er hun mor til to piger. Den yngste er blot et halvt år gammel, den ældste fylder tre i maj.

Selv er hun 37 år og arbejder freelance som journalist for Danmarks Radio. Hendes mand er direktør i en interesseorganisation. Parret bor på Amager i et rækkehus.

Mange af kommentarerne til hendes indlæg kredser om det personlige valg, alle mennesker har; at Anne Marie Løkkegaard og hendes mand bare kunne skrue ned for ambitionerne; at hun kunne gå ned i tid, flytte på landet og i det hele taget vælge en anden balance mellem arbejdet og familien.

Men hvorfor er det forkert at have ambitioner i forhold til sit job bare fordi man bliver forælder, spørger Anne Marie Løkkegaard.

»Der er mange, der kommer med velmenende råd om, at jeg bare kan flytte på landet og gå ned i tid, men det holder jo ikke. Vi kan ikke basere samfundet på, at halvdelen af befolkningen skal gå på nedsat tid og have lov at trække stikket. Der må kunne findes nogle andre løsninger«, siger Anne Marie Løkkegaard.

Hun mener, at den faldende fødselsrate i Danmark er det bedste bevis på, at mange har svært ved tanken om at få børn, når de samtidig skal gøre karriere og udvikle sig selv.

Samtidig har de seneste års økonomiske krise gjort ondt værre og øget presset på de i forvejen travle børnefamilier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har ikke styr på alt

Den 37-årige mener, at debatten og reaktionerne på hendes indlæg blandt andet er et udtryk for, at mange har travlt med at fremstille sig selv som usårlige i et forsøg på at vise, at de har styr på det hele.

Men det vil hun ikke:

»Jeg vil gerne stå ved, at det er hårdt at være børnefamilie. Jeg har ikke behov for at fremstille mig selv som en superkvinde, der kan klare alt. Der er grænser for, hvor meget jeg formår, og det samme oplever mine veninder med børn. Det er der så nogle, der kalder klynk og mener, at jeg er egoistisk og forkælet, fred være med det«, siger hun.

»Jeg er godt klar over, at jeg selv har et ansvar. Jeg har selv sat børn i verden og jeg skal selv passe dem, det vil jeg også helst«, siger Anne Marie Løkkegaard.

I sit indlæg efterlyste hun blandt andet et skattefradrag for rengøring til travle børnefamilier.

Samtidig foreslog hun, at unge arbejdsløse eller pensionister kunne hjælpe med at hente børn i daginstitutionen, og netop det sidste forslag er faldet mange for brystet.

»Det var et forsøg på at komme med nogle konkrete forslag, men det kan godt være, at det ikke er den rigtige vej at gå. Pointen var, at det måske er nogle strukturelle ting, som politikerne kunne se på. Måske kunne vi indrette samfundet lidt bedre«, siger Anne Marie Løkkegaard.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden