Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
børnefamilie. Det gennemsnitlige fravær for danskere i parforhold med børn under 13 år i husstanden var for kvinder 6,8 timer og for mænd 4,2 timer i stikprøveugen.
Foto: KATINKA HUSTAD

børnefamilie. Det gennemsnitlige fravær for danskere i parforhold med børn under 13 år i husstanden var for kvinder 6,8 timer og for mænd 4,2 timer i stikprøveugen.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinderne tager oftest tjansen, når ungerne er syge

Kvinder i parforhold tager fraværet med de syge børn. Deres mænd fokuserer på karrieren, og bedsteforældrene har for travlt til at hjælpe, siger forsker.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken er syv, og familiens yngste vræler med 40 i feber, tydeligvis ikke i form til en dag i institution. Men hvem bliver hjemme?

»Kvinderne er mere pylrede om børnene og meget mere tilbøjelige til at blive hjemme, når de er syge«, siger kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitetscenter.

»Med andre ord er det sværere for en kvinde at overlade et barn med 40 i feber til andre, end det er for mænd. Det gør så, at kvinderne ikke prioriterer arbejdet, hvis barnet er sygt«, siger kvindeforskeren og forklarer, at det formentlig er derfor, kvinder i parforhold med børn under 13 år i husstanden var bemærkelsesværdigt mere fraværende fra arbejdspladsen end mænd i samme kategori.

Tallene stammer fra Arbejdskraftundersøgelsen ved Danmarks Statistik, som i 2013 spurgte omkring 21.000 danskere i arbejde, hvor mange timer de brugte på jobbet ugen før.

Mænd tager hjemmearbejdsdage

Det gennemsnitlige fravær for danskere i parforhold med børn under 13 år i husstanden var for kvinder 6,8 timer og for mænd 4,2 timer i stikprøveugen.

»Der er ingen tvivl om, at meget af det handler om, at kvinderne bliver hjemme, når børnene er syge«, siger Karen Sjørup. Hun forklarer, at det efter alt at dømme også spiller ind, at kvinder generelt set ofte er ansat på arbejdspladser med fast mødetid, hvorimod mænd bedre kan bestemme arbejdstiden selv.

»Der må man bare sige, at den fleksibilitet, som mænd har på arbejdsmarkedet, den bliver i højere grad brugt til karriere. Man flekser for arbejdets skyld og ikke for familiens«, siger hun.

Karen Sjørup understreger, at der selvfølgelig er undtagelser hos begge køn, men hun forklarer også, at mændenes fleksibilitet gør det lettere for dem at undgå fraværsstatistikken:

»Det hjælper, når man står der klokken syv og kan se, at ungen er syg og ikke kan komme i institution. Kvinderne melder sig syge, og mændene tager en hjemmearbejdsdag med computeren ved den ene hånd og vuggen ved den anden«.

Bedsteforældrene har jobs

Alligevel mener Karen Sjørup, at tallene til en vis grad bekræfter en fordom:

»Det er en indbygget forhåndsforståelse blandt arbejdsgivere, som her bliver bekræftet, om at kvinder nu engang har mere sygdom og tager sig mere af børnene«, siger hun og forklarer, at det samtidig går ud over kvinderne, at ansvaret for børnene i dag i højere grad hviler på forældrenes skuldre alene.

»Vi har fået en generation af bedsteforældre, som også går på arbejde, og der er ikke så meget ekstra opbakning til at passe børnene og ingen nabokone til at passe unger længere«, siger Karen Sjørup.

Set i et europærisk perspektiv

Professor Thomas P. Boje fra Roskilde Universitetscenter har forsket i netop forholdet mellem familie og arbejdsliv, og han er enig med sin kvindelige kollega.

»Når børnene er syge eller skal starte i vuggestue, børnehave eller skole, er der brug for, at forældrene er der for dem, og det ser jeg sådan set som den vigtigste forklaring på, at kvinder med børn har et større fravær, end mændene har«, siger Thomas P. Boje, som har haft lejlighed til at studere tallene fra Danmarks Statistik.

Han hæfter sig ved, at forskellen mellem mænd og kvinders fravær set i et europæisk perspektiv er meget lille.

»Eksempelvis er kun under halvdelen af de italienske kvinder med børn overhovedet på arbejdsmarkedet. Set i det lys er forskellen i fravær relativt begrænset i Danmark«, siger Thomas P. Boje.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nordiske mænd er mere på banen

Ikke desto mindre er der grund til at tro, at vores nordiske naboer er ved at overhale os, når det kommer til ligestilling på arbejdsmarkedet, siger professoren – ikke mindst når det handler om, hvem der bliver hjemme hos syge børn.

»Mændene er klart mere på banen med hensyn til omsorg og husarbejde i både Sverige, Norge og Island. Her deler kønnene i højere grad de opgaver, der ligger omkring omsorgen«, siger Thomas P. Boje. Det er der ifølge professoren også en god forklaring på:

Island har øremærket tre måneders barselsorlov til mændene, som ikke kan overføres til kvinden.

Norge og Sverige har en lignende ordning, men med to måneder til hver, og i Sverige har begge forældre hver årligt ret til 30 dages fri ved barns sygdom. Staten kompenserer arbejdsgiveren.

»Det betyder jo, at man tidligt får skabt en norm for, at både fædre og mødre skal tage en del af slæbet og glæden ved at have børn og være sammen med dem, også når de er syge«, siger Thomas P. Boje.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden