Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Livsnydere. Margit Sylvest-Johansen (tv.) og hendes golfmakker Jytte Søndergaard nyder at have tid til golf og andre fritidsinteresser. Børnebørnene har høj prioritet, men kvinderne vil også have tid til selvudvikling og personlige udfordringer, siger de.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Livsnydere. Margit Sylvest-Johansen (tv.) og hendes golfmakker Jytte Søndergaard nyder at have tid til golf og andre fritidsinteresser. Børnebørnene har høj prioritet, men kvinderne vil også have tid til selvudvikling og personlige udfordringer, siger de.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bedstemor: »Jeg kunne aldrig drømme om at være serviceorgan«

De ældre er mere individualistiske, og vil mere end bare passe børnebørn, mener forsker.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Golfboldene suser gennem den lune luft i Dragør Golfklub. Det er fredag formiddag, og langt de fleste på det nyslåede græs har hvidt hår, raske ben og godt med livserfaring.

Et udmærket sted at opsøge en generation af aktive bedsteforældre, der i torsdagens Politiken fik massiv kritik af den 42-årige familiemor Jeanette Friis Wøldike for at »køre på frihjul« og prioritere egne behov frem for at hjælpe til med at tage sig af deres børnebørn.

»De vil – inklusive min egen mor – bare gerne være sådan nogle lagkage-bedsteforældre og så ellers bruge tiden på at realisere sig selv«, lød det fra den frustrerede mor, der til sin fortrydelse må tage fridage for at passe syge børn, fordi hendes mor ikke har tid.

Opråbet har sat en heftig debat i gang på Facebook, hvor flere end 20.000 i skrivende stund har ’liket’, delt eller kommenteret artiklen, der også har fået en del rasende bedsteforældre til tasterne.

Men Jeanette Friis Wøldikes kritik preller af i golfklubben. Her føler ingen af de bedsteforældre, vi taler med, sig ramt af de hårde ord.

»Min kone og jeg er helt vilde med vore børnebørn og elsker at være sammen med dem. Så vi henter dem flere gange om ugen og er der til at passe dem, når de er syge«, fortæller 65-årige Jan Truedsson.

Hans kone er pensionist, mens han selv arbejder på fuldt tryk som revisor.

»Vi gør det som en selvfølgelighed. Af kærlighed, ikke af pligt. Og vi føler ikke, vi går glip af noget. Vi når det hele«.

»Jeg kan jo sove i morgen«

Samme oplevelse har 73-årige Hanne Jespersen, der har otte børnebørn.

»Jeg springer gerne fra en golfaftale for at kunne være sammen med dem, hvis det er nødvendigt«, siger hun.

Foto: DRESLING JENS

De yngste passer hun jævnligt, og hun stiller lige så beredvilligt op for de større. Også klokken fire om natten.

»Vi er da blevet ringet op et par gange inde fra byen, hvor en står og siger, at hun eller han ingen penge har og gerne vil hentes fra en bytur. Så hopper jeg ud af sengen og kører med det samme. Jeg kan jo sove i morgen«, siger Hanne Jespersen.

Helt så storsindet er 83-årige Margit Sylvest-Johansen ikke. Hendes kalender er booket af aktiviteter mandag aften, fredag i dagtimerne og hele tirsdag. Det må hendes børn – og børnebørn – respektere.

»Jeg kunne da godt springe over, men hvorfor skulle jeg det? Jeg vil gerne have mit eget liv, og hvis det hele skal handle om at passe børn, bliver det dødssygt«, siger den pensionerede sygeplejerske, der går til golf, bridge og svømning og cykler jævnligt. Hun giver ikke meget for tanken om at skulle stå standbyfor at få sine børns familieliv til at hænge sammen.

»Jeg er glad for at være sammen med mine børnebørn, men jeg kunne aldrig drømme om at være serviceorgan. Du altforbarmende!«.

Anne Leonora Blaakilde, som er lektor på Københavns Universitet og har forsket i bedsteforældres roller i familien, har fulgt debatten med interesse. Den er symptomatisk for den tid, vi lever i, mener hun.

»For hver generation, der er blevet født i det 20. århundrede, er der kommet højere forventninger til, hvad forældre skal hjælpe med. Det er et resultat af det, vi ser her«.

»Samtidig ligger det i tidsånden, at vi bliver mere og mere individualistiske. Det gælder også for de ældre generationer. Men der er forventninger til, at de skal stå klar med hele serviceapparatet, og så kan der opstå konflikter, hvis man ikke afstemmer sine forventninger, inden man står med tre børn«, siger Anne Leonora Blaakilde.

Pressede børnefamilier

Tal fra Arbejdskraftundersøgelsen ved Danmarks Statistik, som Politiken bragte tidligere på ugen, viser, at kvinder tager den største tørn, når børnene er syge. Hvor mødrene i gennemsnit havde 6,8 timers fravær på en gennemsnitlig uge, var tallet for fædrene 4,2 timer.

Når mødre som Jeanette Friis Wøldike råber om hjælp fra deres forældres generation, er det ifølge Anne Leonora Blaakilde et udtryk for, at der er kæmpe udfordringer i at være børnefamilie i nutidens samfund.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men hvorfor ikke pege på de skæve kønsroller, hvor kvinderne tager sig af langt de fleste sygedage og arbejdet i hjemmet? Hvorfor ikke brokke sig over, at velfærdsstaten ikke hjælper familier bedre til at få tingene til at hænge sammen? Det er ikke bedstemor, der har valgt at få børnebørn, så hvorfor skal hun være ansvarlig for, at tingene kører«, spørger hun

Hos Ældre Sagen oplever man ikke konflikter mellem forældre og bedsteforældre som et stort problem.

»Men vi taler nogle gange med medlemmer, der er kede af, at de føler sig som et serviceorgan, der bliver taget for givet og ikke anerkendt og takket for deres indsats«, fortæller Magrethe Kähler, chefkonsulent hos Ældre Sagen.

Hun understreger, at det er vigtigt at definere nogle rammer, hvis man som forælder vil have hjælp fra den ældre generation.

»Hvis det skal være en fællesting, det at have børn, bør det også være en fælles beslutning. Man må lægge en plan, hvis man har besluttet at hjælpe hinanden, og så skal man lytte til hinanden, så de ældre ikke bare bliver kastet ind og ud i nogle pasningsopgaver«.

Ældre Sagen har spurgt 4.000 i alderen 50-90 år, hvad der giver den største livskvalitet for dem, og en klar etter er samvær med familien.

Den prioritering genkender 70-årige Erik Bernquist. Han er netop kommet ud fra akvariet Den Blå Planet med sit 5-årige barnebarn Valdemar, da vi møder ham.

Foto: DRESLING JENS

»Vi er meget tæt i vores familie, så vi er rigtig meget sammen med vores børnebørn«, fortæller den pensionerede fotograf, der har fem af slagsen i alderen 5-13 år. Derfor har han vip-kort til Den Blå Planet og tager ungerne med på skift, når de har lyst.

I juli havde han og konen alle børnebørn på besøg. En ad gangen i tre dage hver. De bedsteforældre, der fravælger tid med familiens yngste til fordel for egne hobbyer og projekter, har han svært ved at forstå.

»Jeg synes, de mister noget. Familiesamværet er noget af det dejligste ...«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Morfar, se der er fire biler«, afbryder Valdemar begejstret.

Erik Bernquist griner, tager om ham og strækker hals.

»Sådan noget her for eksempel vil jeg ikke gå glip af«, siger han.

»Det er så dejligt at have tid. Tid til at opleve verden gennem deres øjne og i deres tempo«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden