Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ønskebarn. Knap hver tredje kvinde vil hellere have en datter end en søn, viser ny rundspørge. (Arkivfoto)
Foto: PETER HOVE OLESEN

ønskebarn. Knap hver tredje kvinde vil hellere have en datter end en søn, viser ny rundspørge. (Arkivfoto)

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder foretrækker at få en datter

Mænd er åbne over for kønnet, mens hver tredje kvinde helst vil have en pige.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Bare barnet er sundt og raskt«.

Sådan skal det helst lyde, når vordende fædre og mødre bliver spurgt, om de ønsker sig en dreng eller en pige. For hvorfor skulle det ene køn foretrækkes fremfor det andet i et ligestillet samfund, hvor mænd og kvinder tillægges lige stor værdi og nyder godt af samme rettigheder?

Virkeligheden ser imidlertid noget anderledes ud. I en rundspørge, som Analyseinstituttet YouGov har lavet for Kristeligt Dagblad blandt 1.005 repræsentativt udvalgte danskere, svarer hver fjerde, at de på et tidspunkt har ønsket sig et barn af et bestemt køn.

Kvinder vil have døtre

Og noget overraskende er det overvejende kvinderne, der foretrækker ét køn frem for det andet. Hvor kun 20 procent af mændene ønsker sig et bestemt køn og i øvrigt fordeler sig stort set lige mellem at ønske sig drengebørn og pigebørn, foretrækker knap 30 procent af kvinderne det ene køn fremfor det andet. Og langt hovedparten af dem - nemlig 21 procent - ønsker sig en pige.

»Det er da en overraskende og interessant udvikling. Historisk set har det jo været sådan, at både mænd og kvinder – officielt i hvert fald – har ønsket sig drengebørn, der kunne føre navnet, slægten og gården videre. Den form for kønspræference skulle man forvente var væk i et ligestillet samfund som det danske. Men det er åbenbart ikke tilfældet, tværtimod ser vi nu en kønsfavorisering med omvendt fortegn«, siger Karen Sjørup, der er kønsforsker ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Hellere mormor end farmor

Hun peger på, at både mænd og kvinder har tendens til at spejle sig mest i deres eget køn, og at kommende forældre derfor kan have en forventning om at få et stærkere bånd og tilknytning til et barn, som har samme køn som dem selv.

»Når det ønske tilsyneladende er størst hos kvinder, kan det måske skyldes, at især mor-datter-forholdet ofte fremhæves som ekstra stærkt, og at der hos mange kvinder også er en forventning om, at de vil være nærmere deres børnebørn, hvis de bliver mormødre fremfor farmødre«, siger hun.

Samme vurdering lyder fra mandeforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke, der peger på, at det trods store forandringer i danskernes familieliv fortsat er kvinderne, der står mest for børnene og derfor måske også har de stærkeste ønsker til, hvad det er for nogle børn, de skal have.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden