Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rådgivning. Eksperter og fagfolk kritiserer uddannelsessystemet for at være for kantet overfor unge mødre. Mere hjælp og rådgvining kan være løsningen.
Foto: Ditte Valente

Rådgivning. Eksperter og fagfolk kritiserer uddannelsessystemet for at være for kantet overfor unge mødre. Mere hjælp og rådgvining kan være løsningen.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fagfolk: Unge mødre har brug for mere hjælp

Unge mødre får ikke nok hjælp til at forene uddannelse og privatliv, lyder kritik.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge mødre i Danmark har brug for mere og bedre hjælp, hvis flere skal have en uddannelse – og deres børn en tryggere opvækst.

Flere eksperter og fagfolk efterlyser mere hjælp til kvinder, der får børn i en tidlig alder. Systemet i dag er simpelthen for »ufleksibelt og matcher ikke de udfordringer, som mødrene er oppe imod«, lyder kritikken fra Helen Gregory, forstander på Alexandrakollegiet, der er et botilbud for unge udsatte mødre.

»Mange ender op som enlige forsørgere. Hvis de har en far til barnet, som ikke vil barnet, er de ofte helt alene. Hvis nu barnet for eksempel er sygt, risikerer mødrene at være væk fra deres uddannelse i en hel uge, og der skal som teenager ofte ikke ret meget til, før det hele vælter«, siger Helen Gregory.

LÆS ARTIKEL

På Alexandrakollegiet ender mere end otte ud af ti mødre med at få en uddannelse. Men på landsplan ser det mere dystert ud; kun godt hver femte af de unge mødre mellem 15 og 18 får en uddannelse, og ifølge Helen Gregory er der gået for meget kassetænkning i systemet. Det er ifølge forstanderen »et kæmpestort problem«, at de unge mødre kastes unødigt rundt mellem forskellige institutioner.

»Hvis man som ung mor skal på jobcenter og have hjælp til at komme i gang med job eller uddannelse, bliver man ofte parkeret og isoleret uden hjælp, og det er en lang og sej kamp for kvinderne at overkomme det. Alt er blevet delt op i forskellige kasser – UU-vejlederne, jobcentrene, socialforvaltningen og uddannelsesstederne – og det gør det svært for den unge at manøvrere rundt i. Vi mangler et samarbejde på tværs«, siger hun.

Seniorforsker i familieliv og forældreskab ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Mogens Nygaard Christoffersen er enig i, at kvinderne har brug for mere hjælp: »Hvis man ikke gør noget fra samfundets side, er der en stor risiko for, at en relativt stor del af teenagemødrene vil forblive på overførselsindkomster. Det betyder, at de bliver isoleret, fordi de ikke kommer ud på arbejdsmarkedet«, siger han.

Hvis ikke der sættes bedre ind med hjælp til de unge mødre, kan det ifølge forskeren få konsekvenser langt ud i fremtiden:

»Det kan virkelig betale sig at gøre en indsats, også i forhold til næste generation. Der er en stor risiko for, at døtre af teenagemødre selv får børn tidligt. Statistisk kan man se, at de får svært ved at bryde det mønster. Og så står samfundet med et endnu større problem«, siger Mogens Nygaard Christoffersen.

I Københavns Kommune erkender sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), at der skal gøres op med kassetænkningen:

»Det er en trend i kommunepraksis, at alle fokuserer på deres kerneydelse. Dermed opstår der også en risiko for, at man har skyklapper på. Den stigende specialisering giver en risiko for mindre helhedssyn. Men jeg synes, der er et skift i gang. Vi er begyndt at arbejde bedre på tværs«, siger hun.

For at komme de unge mødre i møde vil borgmesteren nu se på at få udbredt en succesfuldt pilotprojekt, hvor mødre under 25 år i Sydhavnen det seneste halve år har fået jævnlig vejledning om familieliv, økonomi og uddannelse.

Mødrehjælpens direktør, Mads Roke Clausen, er klar til at hjælpe med at få rulle projektet ud endnu flere steder: »Vi er klar til at løfte et større ansvar«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden