OMSORGSORDNING. Den svenske VAB-ordning er det bedste, der findes, mener svenske Alvaro Reyes, der ryster på hovedet ved tanken om at aflevere sønnen Samuel til nogen, før han er helt rask.
Foto: PETER KLINT

OMSORGSORDNING. Den svenske VAB-ordning er det bedste, der findes, mener svenske Alvaro Reyes, der ryster på hovedet ved tanken om at aflevere sønnen Samuel til nogen, før han er helt rask.

Familieliv

Hver tredje forælder har afleveret et sygt barn

Forældres ret til børns sygedage skal udvides, mener pædagoger og forældre.

Familieliv

Næsen løber, temperaturen er over 37,5 grader, og du ved, at dit barn vil have bedst af en dag under dynen med dig på sengekanten. Alligevel afleverer du purken i institution og ræser af sted på arbejde. Lyder scenariet velkendt? Så er du ikke alene. En Megafonmåling lavet for Politiken og TV 2 viser, at hver tredje forælder har afleveret et ikke helt raskt barn i institution eller skole, fordi forælderen ikke har kunnet få barnets første eller anden sygedag til at slå til.

Hver femte forælder har meldt sig selv syg for at kunne blive hjemme.

LÆS OGSÅ

»Det er et velkendt problem, at forældre afleverer børn, der ikke er raske«, siger næstformand i pædagogernes fagforening, BUPL, Birgitte Conradsen. Hun fortæller, at pædagoger ofte beretter om ’klokken 13-feber’, altså det tidspunkt, hvor Panodilen, børnene har fået om morgenen, stopper med at virke.

»Vi trænger til bedre vilkår for forældre«

Offentligt ansatte har ret til at blive hjemme i to dage med syge børn, mens det i den private sektor er op til overenskomsterne at regulere retten til at holde fri. Typisk har forældre her mulighed for at tage en til to sygedage med de små.

I Sverige har alle forældre ret til at blive hjemme hos deres syge børn 60 dage om året til 80 procent af deres løn. En ordning betalt af det statsejede forsikringsselskab Försikringskassan, som både arbejdsgivere og lønmodtagere betalter til igennem såkaldte sociale afgifter.

En undersøgelse fra Odense Kommune viser, at børn mellem et og seks år i gennemsnit er syge, så de må blive hjemme fra institution 12 dage om året. Svenske forældres muligheder er misundelsesværdige, mener Forældrenes Landsforening, FOLA.

»Vi trænger til, at der bliver skabt bedre vilkår for børnefamilier i Danmark. At forældre enten sender deres syge børn af sted eller selv pjækker fra arbejde bekræfter, at der er store udfordringer i at skulle passe sit arbejde og have syge børn en gang imellem«, siger formand Dorthe Boe Danbjørg.

Hun medgiver, at det er forældres eget valg, at de både ønsker at have børn og en karriere kørende på samme tid.

»Men vi mener, at samfundet skal sikre familier bedre. Det skal være en lovsikret ret at tage fri med syge børn. Det skal være accepteret at prioritere at holde fri med de små, også i mere end to dage ad gangen, hvis det er nødvendigt«.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening, der repræsenterer 25.000 private virksomheder, argumenterer chefkonsulent Lise Bardenfleth for, at den danske model fungerer udmærket.

»Hvis lønmodtagerne opfatter det her som et stort problem, kan jeg ikke forstå, at de ikke har prioriteret det i overenskomstforhandlingerne. Arbejdsgiverne er helt opmærksomme på, at deres medarbejdere kan have syge børn, og derfor er de fokuserede på at finde fleksible løsninger for forældre, så de for eksempel kan arbejde hjemme eller bruge omsorgsdage eller ferie-fridage«, siger hun.

Et samfundsproblem

Socialdemokraternes børne- og familieordfører Julie Skovsby mener også, at det fortsat skal være op til arbejdsmarkedets parter at bestemme forældres ret til at holde børns sygedage:

»Barnets 1. og 2. sygedag er ikke noget, vi politikere skal blande os i, men debatten om, hvordan vi skaber familievenlige arbejdspladser er bestemt vigtig«.

At det er svært at få arbejdsliv og familieliv til at gå op i en højere enhed i Danmark anno 2014 er en opfattelse, professor i sociologi ved Roskilde Universitetscenter, Thomas P. Boje, deler.

»Hvor man i Sverige opfatter pasning af syge børn som et samfundsproblem, bliver det i Danmark opfattet som et privat problem, hvor det er op til de enkelte familier at få tingene til at hænge sammen. Det er klart, at det til tider medfører en stresset hverdag, hvor frygten for, at børnene bliver syge, fylder en del«, siger Thomas P. Boje.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce