Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OMSORGSORDNING. Den svenske VAB-ordning er det bedste, der findes, mener svenske Alvaro Reyes, der ryster på hovedet ved tanken om at aflevere sønnen Samuel til nogen, før han er helt rask.
Foto: PETER KLINT

OMSORGSORDNING. Den svenske VAB-ordning er det bedste, der findes, mener svenske Alvaro Reyes, der ryster på hovedet ved tanken om at aflevere sønnen Samuel til nogen, før han er helt rask.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje forælder har afleveret et sygt barn

Forældres ret til børns sygedage skal udvides, mener pædagoger og forældre.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsen løber, temperaturen er over 37,5 grader, og du ved, at dit barn vil have bedst af en dag under dynen med dig på sengekanten. Alligevel afleverer du purken i institution og ræser af sted på arbejde. Lyder scenariet velkendt? Så er du ikke alene. En Megafonmåling lavet for Politiken og TV 2 viser, at hver tredje forælder har afleveret et ikke helt raskt barn i institution eller skole, fordi forælderen ikke har kunnet få barnets første eller anden sygedag til at slå til.

Hver femte forælder har meldt sig selv syg for at kunne blive hjemme.

LÆS OGSÅ

»Det er et velkendt problem, at forældre afleverer børn, der ikke er raske«, siger næstformand i pædagogernes fagforening, BUPL, Birgitte Conradsen. Hun fortæller, at pædagoger ofte beretter om ’klokken 13-feber’, altså det tidspunkt, hvor Panodilen, børnene har fået om morgenen, stopper med at virke.

»Vi trænger til bedre vilkår for forældre«

Offentligt ansatte har ret til at blive hjemme i to dage med syge børn, mens det i den private sektor er op til overenskomsterne at regulere retten til at holde fri. Typisk har forældre her mulighed for at tage en til to sygedage med de små.

I Sverige har alle forældre ret til at blive hjemme hos deres syge børn 60 dage om året til 80 procent af deres løn. En ordning betalt af det statsejede forsikringsselskab Försikringskassan, som både arbejdsgivere og lønmodtagere betalter til igennem såkaldte sociale afgifter.

En undersøgelse fra Odense Kommune viser, at børn mellem et og seks år i gennemsnit er syge, så de må blive hjemme fra institution 12 dage om året. Svenske forældres muligheder er misundelsesværdige, mener Forældrenes Landsforening, FOLA.

»Vi trænger til, at der bliver skabt bedre vilkår for børnefamilier i Danmark. At forældre enten sender deres syge børn af sted eller selv pjækker fra arbejde bekræfter, at der er store udfordringer i at skulle passe sit arbejde og have syge børn en gang imellem«, siger formand Dorthe Boe Danbjørg.

Hun medgiver, at det er forældres eget valg, at de både ønsker at have børn og en karriere kørende på samme tid.

»Men vi mener, at samfundet skal sikre familier bedre. Det skal være en lovsikret ret at tage fri med syge børn. Det skal være accepteret at prioritere at holde fri med de små, også i mere end to dage ad gangen, hvis det er nødvendigt«.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening, der repræsenterer 25.000 private virksomheder, argumenterer chefkonsulent Lise Bardenfleth for, at den danske model fungerer udmærket.

»Hvis lønmodtagerne opfatter det her som et stort problem, kan jeg ikke forstå, at de ikke har prioriteret det i overenskomstforhandlingerne. Arbejdsgiverne er helt opmærksomme på, at deres medarbejdere kan have syge børn, og derfor er de fokuserede på at finde fleksible løsninger for forældre, så de for eksempel kan arbejde hjemme eller bruge omsorgsdage eller ferie-fridage«, siger hun.

Et samfundsproblem

Socialdemokraternes børne- og familieordfører Julie Skovsby mener også, at det fortsat skal være op til arbejdsmarkedets parter at bestemme forældres ret til at holde børns sygedage:

»Barnets 1. og 2. sygedag er ikke noget, vi politikere skal blande os i, men debatten om, hvordan vi skaber familievenlige arbejdspladser er bestemt vigtig«.

At det er svært at få arbejdsliv og familieliv til at gå op i en højere enhed i Danmark anno 2014 er en opfattelse, professor i sociologi ved Roskilde Universitetscenter, Thomas P. Boje, deler.

»Hvor man i Sverige opfatter pasning af syge børn som et samfundsproblem, bliver det i Danmark opfattet som et privat problem, hvor det er op til de enkelte familier at få tingene til at hænge sammen. Det er klart, at det til tider medfører en stresset hverdag, hvor frygten for, at børnene bliver syge, fylder en del«, siger Thomas P. Boje.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden