Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sverige. På den anden side af sundet kan man tage op til 60 dage om året per barn, når de er syge. Det er de glade for på Förskola i Malmø.
Foto: PETER KLINT

Sverige. På den anden side af sundet kan man tage op til 60 dage om året per barn, når de er syge. Det er de glade for på Förskola i Malmø.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil du have flere barnets sygedage, skal du arbejde i banken

Medlemmerne i Finansforbundet og TDC’s ac-medarbejdere kan få mere end barnets anden sygedag. Nøgleordet er fleksibilitet.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når lille Tristans feber fortsætter ud på tredjedagen, kan mor og far normalt ikke tage flere barnets sygedage, medmindre de altså er ansat i den finansielle sektor.

Finansforbundet fik i 2012 forhandlet op til barnets femte sygedag i overenskomsten, så deres medlemmer kunne blive hjemme, indtil poderne var blevet helt raske. Det har de positive erfaringer med.

»Det giver en stor lettelse, at det er anerkendt og respekteret, at ens barn kan blive sygt i flere dage«, fortæller formand for Finansforbundet, Kent Petersen

LÆS MERE

De fleste danske forældre har kun ret til at blive hjemme en eller to dage, når deres barn er sygt. En megafon-måling for Politiken viser, at det ofte ikke rækker, og hver tredje forælder har afleveret et sygt barn til pædagogerne i institutionen.

Hos Finansforbundet er de ekstra dage til at få barnet på højkant »bestemt noget vi vil anbefale«, siger Kent Petersen.

Handler om fleksibilitet

Hos Finanssektorens Arbejdsgiverforening, der er den anden part i overenskomsten, er de også tilfredse med ordningen. Her fremhæver man, at folk i finanssektoren har en fleksibilitet, som andre faggrupper ikke har:

»Det fungerer bedst i de funktioner, hvor man ikke partout skal have en vikar. Mange af dem, der er ansat, er vidensarbejdere, og de kan arbejde hjemme. Det er en anden type medarbejdere end dem, der står ved et samlebånd«, fortæller Marianne Dissing, der er administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

PROFESSORER:

Hos TDC er der ikke noget loft for, hvor mange sygedage de akademiske medarbejdere må have, når deres børn er ramt af sygdom. Mange af disse medarbejdere har dog en hjemmearbejdsplads, og de holder ikke nødvendigvis helt fri.

»Ofte er det medarbejdere, der kan arbejde hjemmefra, og gør det i forbindelse med barnets sygedage. Medarbejdere der får lavet det, de skal, men hvor vi giver dem en fleksibilitet«, fortæller koncerndirektør for HR, Miriam Igelsø Hvidt, der fremhæver, at det ikke er et krav, at medarbejderne arbejder hjemmefra på børns sygedage.

Ansvarlige medarbejdere

Ifølge Kent Petersen betyder fleksibiliteten, at virksomhederne får mere tilfredse og ansvarlige medarbejdere:

»Hvis man skal have en praktik til at fungere i en normal familie, er der brug for en fleksibilitet. Jo større fleksibilitet, der er kommet på et område, jo større ansvarlighed viser medarbejderne«.

S OM PRESSEDE BØRNEFAMILIER:

Ifølge ham har det været udgiftsneutralt for virksomhederne at give de ekstra dage, fordi fraværet på de almindelige sygedage er faldet i stedet:

»Det fungerer upåklageligt. Vores medlemmer er utroligt opmærksomme på at bruge det i den rette ånd«, siger Kent Petersen.

Både hos Finansforbundet og hos Finanssektorens Arbejdgiverforening, såvel som hos TDC, ønsker de at beholde muligheden for mere end barnets anden sygedag i overenskomsten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden