Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Gregers Thycho(Arkiv)
Foto: Gregers Thycho(Arkiv)

Tab. Professor Christian Graugaard kalder spareplanerne på kampagner som 'Uge Sex' »sørgeligt« og »totalt perspektivløst«.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Populær 'Uge Sex' risikerer at blive fortid

Sex & Samfund frygter at være nødt til at droppe deres roste 'Uge Sex'-kampagne på landets skoler, hvis de ikke får bevilget flere midler.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste seks år har børn og unge i hundredtusindvis lært om sex, relationer, grænser, kønsidentitet og det at have et godt forhold til deres egen krop i ’Uge Sex’.

Kampagnen er et af Sex & Samfunds mange tiltag for at forbedre seksualundervisningen på landets skoler.

Men fordi foreningen i sidste uges såkaldte satspuljeforhandlinger blev tildelt markant færre penge, end den havde håbet på, risikerer ’Uge Sex’ at blive fortid om få år, advarer generalsekretær Bjarne B. Christensen.

»Vi står i en meget vanskelig situation. Der er kommet en kortsigtet bevilling, der ikke skaber en platform for at arbejde med seksuel sundhed i Danmark, og det betyder, at blandt andet ’Uge Sex’ er truet. Det vil være et virkelig stort problem«, siger han.

Spiller vigtig rolle

Professor ved DPU Venka Simovska bakker Bjarne Christensen op. Hun har siden 2011 fulgt Sex & Samfunds arbejde i landets folkeskoler og har netop skrevet en rapport om ’Uge Sex’-kampagnen, der blandt andet roser undervisningsmaterialet for at klæde lærere på til at give deres elever kvalificeret og nuanceret seksualundervisning.

»Sex & Samfund spiller en yderst vigtig rolle i den danske seksualundervisning. Der vil ikke ske meget i skolerne, hvis de ikke er involveret«, siger Venka Simovska.

»Foreningens undervisning har en meget klar uddannende dimension. Ikke blot når det gælder forebyggelse af sexsygdomme og uønskede graviditeter, men i høj grad også, når det gælder at give børnene redskaber til at udvikle bedre sociale relationer til hinanden og kompetencer til at tænke kritisk i forhold til seksualitet, samfundsnormer og rettigheder«.

Forskere har tidligere kritiseret, at seksuel sundhed ikke står højt på politikernes dagsorden. I år har området godt 14 millioner at gøre godt med, næste år godt 10 millioner, mens sidste uges forhandlinger blot afsatte 5,3 millioner kroner til arbejdet i 2016.

Hvad vil det sige at have ret til at bestemme over egen krop? Hvordan mærker jeg, at jeg har det godt? Hvordan er man en god ven og en god kæreste? Uge Sex er en seksualundervisnings-kampagne for alle børn i 0-10 klasse. I år handler det om grænser, og kampagnen blev skudt i gang med en times sexualundervisning af folketingspolitikere. Kilde: politiken TV

Pengene kommer hovedsagelig til at gå til Sex & Samfunds aktiviteter. Men det er langtfra nok til at holde foreningens undervisning, kampagner og samarbejde med landets kommuner på det nuværende niveau, siger Bjarne Christensen.

»Når vi taler om seksuel sundhed, seksuelle rettigheder og forebyggelse, er det jo ikke bare flotte ord. Det er noget helt konkret, der handler om, at vi som samfund skal klæde vores børn og unge på til at håndtere dilemmaer og udfordringer i forhold til køn, krop, venner, mobning, kærester og seksualitet, som de møder hver dag«.

Stor gavn af kampagner

At ’Uge Sex’-kampagnen er i risiko for at gå tabt, bekymrer Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

Det vil være »kedeligt for folkeskolen«, lyder det. »Sex og Samfund leverer materiale, hjælp og viden til skolerne om, hvordan man gør det her. De kommer med gode emner, som lærerne kan tage op, så det er nemmere at gå til for lærerne, for seksualundervisning er ikke nemt«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har haft enorm stor gavn af deres kampagner i folkeskolen. Lærerne er blevet hjulpet i deres forberedelse, og den hjælp forsvinder. Så får lærerne ikke ligefrem mere lyst til at tage emnet op«.

Læge og professor i almen sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard er meget kritisk over for den besparelse, der er udsigt til.

Han kalder det »sørgeligt« og »totalt perspektivløst«, at satspuljemidlerne til seksuel sundhed er så små.

»Seksuel sundhed bliver igen og igen sat i skammekrogen i de politiske forhandlinger. Men det er et område, der bør prioriteres i langt højere grad og ikke kun med ad hoc-midler og lappeløsninger«, siger professoren, der foreslår at nedsætte en sagkyndig kommission, som skal kortlægge behovet for en langsigtet indsats for at fremme befolkningens seksuelle sundhed.

»Ni ud af ti voksne danskere siger, at deres seksualitet er en væsentlig faktor i deres selvoplevede sundhed. Det at have en meningsfuld og velfungerende seksualitet gør én gladere og måske endda mere modstandsdygtig i forhold til at undgå og håndtere sygdom«, siger Christian Graugaard.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden