Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

familieliv. Der er brug for mere tid til familien og mindre stress i børnefamilierne, mener et nyt netværk, der vil arbejde for en bedre familiepolitik i Danmark. (Arkivfoto)
Foto: LÆRKE POSSELT

familieliv. Der er brug for mere tid til familien og mindre stress i børnefamilierne, mener et nyt netværk, der vil arbejde for en bedre familiepolitik i Danmark. (Arkivfoto)

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bevægelse vil have bedre familiepolitik i Danmark

Debattører stifter et netværk, der skal hjælpe pressede børnefamilier.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne har alt for længe ladt børnefamilierne i stikken, mens fokus har været på forbrug, produktivitet og effektiviseringer. Det mener stifterne af Familiepolitisk Netværk, som er en ny bevægelse, der har det som erklæret mål at få familiepolitikken på dagsordenen ved næste folketingsvalg.

»Familiepolitikken har været nedprioriteret hele vejen op gennem 00’erne og indtil nu, og jeg tror, det er derfor, vi det seneste cirka halve år har set, at debatten om de pressede børnefamilier i den grad har præget medierne. Børnefamilierne har været klemt for længe, og der er behov for, at der kommer en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv«, siger den ene af stifterne, freelancejournalist og debattør Sofie Maria Brand.

Hun henviser blandt andet til tal, der kom frem for nylig om, at hver tredje forælder har afleveret et sygt barn i daginstitution, og at to ud af tre mødre og hver anden far i Rockwoolfondens undersøgelse af fritid fra 2014 angiver, at de næsten altid er stressede.

Sammen med direktøren for den idépolitiske tænketank Cura, Karen Lumholt, lancerede hun i denne uge det nye netværk, som har base i en Facebook-gruppe, hvor alle kan være med.

»Netværket skal samle de kræfter, der allerede er derude, så vi kan danne fælles fodslag. Ambitionen er, at vi skal have alle mulige mennesker med. Både eksperter, der forsker i området, lokalpolitikere og folketingsmedlemmer, fagforeninger og organisationer og ikke mindst de helt almindelige forældre, der kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen. De er jo de ægte eksperter«, forklarer Sofie Maria Brand og opfordrer alle til at gå ind og melde sig under fanerne på Facebook.

Chistiansborg-politikere skal på banen

Familiepolitisk Netværk planlægger en stor familiepolitisk konference i Landstingssalen på Christiansborg til februar i samarbejde med Forældrenes Landsforening, FOLA, og tænketanken Cura. Håbet er, at netværket inden da vil have vokset sig så stærkt, at der er folketingspolitikere fra alle dele af det politiske spekter med.

»Vi kan se, at vi appellerer bredt til lokalpolitikere, som gerne vil have familiepolitikken på dagsordenen. Nu mangler vi bare at få Christiansborg-politikerne mobiliseret. De er nødt til at tage familiernes opråb alvorligt«, mener Sofie Maria Brand.

Nogle af de temaer, som initiativtagerne til Familiepolitisk Netværk mener bør komme på dagsordenen, er livsfasepolitik, forældres stressniveau, retten til at passe syge børn og bedre mulighed for at arbejde deltid, når børnene er små, dele et fuldtidsjob og halvdagspasning i daginstitutionerne.

Norge og Sverige er foran

Man kunne vælge at lade sig inspirere af vores nordiske søsterlande Norge og Sverige, hvor familiepolitikken er langt mere udbygget, pointerer initiativtagerne og refererer til, at i Norge har man kontantstøtte, der gør det muligt at arbejde på nedsat tid i det første år efter barselsorlov, og forældre har ret til hver 10 barnets sygedage.

Svenskerne har 69 ugers barselsorlov (mod 52 uger i Danmark), ret til deltid indtil barnet fylder otte år og 60 omsorgsdage per forælder til at være hjemme med et sygt barn, hvor man får udbetalt 80 procent af sin løn af Försäkringskassan.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden