Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børnefamilier til politikere: Så lyt dog til os

Forældreorganisationer efterlyser en bedre familiepolitik, men føler sig overhørt.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I det meste af 2014 har debatten om stressede børnefamilier med jævne mellemrum været heftig både på de sociale medier og i nyhedsmedier, blandt andet Politiken.

I dagens avis findes endnu et debatindlæg under overskriften ’Det er oprørende, at så mange børn savner kontakt med deres forældre’ skrevet af ekspert i konflikthåndtering Carl Plesner.

Han fortæller om mødet med 5. klasses elever, der bryder sammen i gråd, fordi de savner opmærksomhed fra deres forældre.

LÆS INDLÆG

Men mens debatten kører på højt blus blandt borgerne, så er politikerne på Christiansborg bemærkelsesværdigt tavse, mener medstifter af bevægelsen Familiepolitisk Netværk Sofie Maria Brand.

»Vi oplever, at der i befolkningen er et behov for en tydelig og moderne familiepolitik i Danmark, men det er en udfordring at få folketingspolitikerne til at sætte det på dagsordenen. Som det er i dag, er familiepolitik nærmest ikke-eksisterende og handler kun om daginstitutioner. De er indiskutabelt vigtige, men familiepolitik er meget mere end det, og det er nødvendigt at tage de pressede børnefamilier alvorligt og have en debat om, hvordan vi forbedrer rammerne. Børns start på livet er en af de klogeste, forebyggende investeringer, vi kan foretage som samfund. Familier, der trives, betaler sig«, siger Sofie Maria Brand og nævner blandt andet bedre muligheder for at gå på deltid for begge forældre og mulighed for at blive hjemme hos syge børn mere end én dag.

»Politikerne bør gå forrest og italesætte udfordringerne med at balancere familie og arbejde, og de må hive andet op af hatten end udvidede åbningstider i daginstitutioner, som er den helt forkerte vej at gå. Det er tværtimod nødvendigt at skabe bedre mulighed for at arbejde mindre for begge forældre, uanset branche. Det er helt forkert, at børneforældre er nogle af dem, der arbejder allermest i Danmark, mens en masse holdes udenfor arbejdsmarkedet. Det er dårlig samfundsindretning og manglende anerkendelse af den kæmpestore omsorgsopgave, det er at have børn. Det er helt urealistisk, at mødre og fædre skal komme tilbage fra barsel og fortsætte arbejdslivet, som om intet er ændret«, siger Sofie Maria Brand og henviser til tal, der kom frem tidligere i år om, at hver tredje forælder har afleveret et sygt barn i daginstitution, og at to ud af tre mødre og hver anden far i Rockwoolfondens undersøgelse af fritid fra 2014 angiver, at de næsten altid er stressede.

Forening kræver lovgivning

I Forældrenes Landsforening, FOLA, er formand Dorthe Boe Danbjørg også frustreret over politikernes manglende interesse.

»Det er direkte beskæmmende så lidt, Christiansborg-politikerne tager os alvorligt. Der er en bevægelse i gang i samfundet, men den bliver mødt med tavshed og til tider arrogance med bemærkninger om, at vi jo selv har valgt at få børn, og så må vi selv tage ansvaret for at få det til at fungere. Det hænger slet ikke sammen med det velfærdssamfund, vi bryster os af at have. Det her er alt for vigtigt til alene at blive håndteret af arbejdsmarkedets parter, når der er overenskomstforhandlinger. Der skal lovgivning til«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Direktør for tænketanken Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv Helle Rosdahl Lund bakker op om både Familiepolitisk Netværks og FOLA’s holdninger, og hun undrer sig over, at folketingspolitikkerne ikke har grebet bolden.

»Der er en helt unik platform lige nu, hvor en stor del af befolkningen interesserer sig for familiepolitik. Vi er ikke et industrisamfund længere; vi er et moderne velfærdssamfund, hvor der bør være plads til, at forældre har mulighed for både at arbejde og passe familien«.

V: Tag jer sammen

På Christiansborg forstår socialdemokraternes børne- og familieordfører Julie Skovsby godt, at de pressede børnefamilier ikke føler sig hørt.

»Der er to årsager til, at vi ikke diskuterer det her i folketingssalen. Den ene er, at vi ikke alene på Christiansborg kan beslutte, hvordan folk skal arbejde; det er noget, der skal forhandles på plads med arbejdsmarkedets parter. Den anden er, at vi lige nu er på vej ud af en krise, hvor vi har været nødt til at have fokus på at opretholde arbejdspladser og skabe ny vækst. Men jeg er enig i, at børnefamiliernes vilkår er en vigtig diskussion, som vi bør få på dagsordenen, og jeg vil gerne mødes med aktørerne«, siger hun og pointerer, at den seneste finanslovsaftale dog har skaffet ekstra 250 millioner kroner årligt, der er øremærket flere pædagoger i daginstitutionerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstres børne- og familieordfører Tina Nedergaard er anderledes afvisende.

»I familien må man træffe en beslutning om, hvad familien kan bære. Nogle familier fungerer godt, selv om begge forældre har karrierejob, andre kan ikke klare det. Og så må man gøre op med sig selv, om det er familien eller jobbet, der er det vigtigste. Jeg tror ikke på, at det retter op på grundlæggende problemer i en stresset børnefamilie, hvis forældrene får mulighed for at blive en ekstra dag hjemme med et sygt barn eller hente en halv time senere i daginstitutionen. De må tage sig sammen og leve op til det kæmpestore ansvar, det er at have børn. Så må folk lade være med at have både en Audi og en Volvo i indkørslen, eller de må flytte ud af byen til en billigere bolig, så de ikke behøver at tjene nær så mange penge«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden