Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Professor: Presset på nutidens børnefamilier giver forældre stress

Karriere og 2-3 børn er en sikker cocktail for at udvikle stress, siger eksperter.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en udfordring for børnefamilier at få hverdagen med job og børn til at hænge sammen, lyder det fra både Forældrenes Landsforening, FOLA og flere eksperter, der oplever en markant stigning af henvendelser fra familier, der er under pres.

Det skriver Avisen.dk.

»Risikoen er, at presset på de her familier bliver for stort, og at forældrene bliver stressede«, siger Linda Nielsen, professor ved Københavns Universitet.

Hun var formand for den såkaldte Familie- og Arbejdslivskommission, der i 2007 kom med et katalog af ideer, som skulle forbedre forholdene for danske børnefamilier.

Ville gå hjemme hvis vi havde råd
Men langt det meste af Kommissionens arbejde blev aldrig til noget, og nu ser vi konsekvenserne af den manglende politiske vilje, lyder det fra formanden.

»Vi kom med 31 anbefalinger, men mange af dem blev ikke ført ud i livet. Det er en skam, for der er brug for at hjælpe børnefamilierne med at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen«, siger Linda Nielsen til Avisen.dk.

Hun peger, på et af de centrale forslag, som Familie- og Arbejdslivkommissionen kom med; en såkaldt 'tidsbank'.

Den vil give forældrene mulighed for at arbejde mindre, når børnene var små for så at arbejde mere, og derved udligne arbejdstiden, når børnene blev større.

»Vi anbefalede tidsbanken, fordi det er underligt, at familielivet fylder meget i nogle perioder og mindre i andre. Med en mere fleksibel organisering kan begge dele klares for familierne«, siger Per Kongshøj Madsen, professor ved Aalborg Universitet, der også var med i Kommissionen til Avisen.dk.

Og danskerne ville ændre deres situation, hvis de havde råd. Fire ud af 10 danskere ville vælge at lade enten mor eller far gå hjemme, hvis økonomien kunne klare det, viser en undersøgelse fra Wilke lavet for Avisen.dk.

»Der er mange uforudsete ting forbundet med at være forældre. Det gør, at hverdagen bliver presset. Det stresser forældrene«, siger næstformand Dorthe Boe Danbjørg fra Forældrenes Landsforening, FOLA til Avisen.dk.

Majken Matzau, erhvervspsykolog og direktør i Matzau Erhvervspsykologer, ser også flere stressede forældre i sin konsultation.

»Jeg ser hver dag børnefamilier med to forældre, der både har karriere og 2-3 børn. Deres liv er ét stort skema, der lige nøjagtig kører rundt. Der er hverken tid eller rum til at rumme det enkelte menneske, og det er en sikker cocktail for at udvikle stress«, siger hun til Avisen.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden