parforhold. Med årene finder mange det sværere at tænde på deres partner, viser ny måling.
Foto: MARTIN LEHMANN

parforhold. Med årene finder mange det sværere at tænde på deres partner, viser ny måling.

Familieliv

Vi vil stadig gerne være den eneste ene

Ni ud af ti danskere i forhold praktiserer sex med kun én partner, viser måling.

Familieliv

Tanken om den eneste ene lever i bedste velgående hos danskerne. Også når det gælder sex.

I en ny Megafon-måling erklærer mere end 90 procent af de danskere i parforhold, der vil svare, at de praktiserer monogami; sex med kun én partner. Og næsten lige så mange har planer om at blive ved med det.

Samtidig er mange af dem dog ikke blege for at indrømme, at det kan være svært at blive ved med at få våde drømme og hede kinder over samme kys, samme kærtegn og samme dobbeltseng hele livet. Omkring 40 procent af dem, der svarer, erklærer sig nemlig enige i, at »det er sværere at få lyst til sex med sin partner, jo flere år man er sammen«.

Og det indbyggede paradoks kan eksperterne sagtens nikke genkendende til.

Mellem tryghed og frihed

Professor i sexologi på Aalborg Universitet Christian Graugaard peger på, at det opstår i spændingsfeltet mellem tryghed og frihed – og at det er blevet skærpet siden 1960’erne, fordi det i stigende grad er blevet muligt at orientere sig i forhold til lyst i stedet for pligt i sit parforhold.

»Det skaber en ny dynamik, men også udfordringer. For eksempel hvordan man forener kammeratlig hygge med erotisk begær. Eller hvordan man bygger bro mellem hverdagslivets arbejdsfællesskab og sovekammerets mere uforudsigelige magtspil. Det kræver en god portion social ingeniørkunst af det enkelte par«, siger Christian Graugaard.

Han konstaterer også, at det ikke sjældent ender galt, fordi der ikke skal så meget til som tidligere, før vi går fra hinanden.

Parforhold kræver samtale

Parterapeut og forfatter Gitte Sander peger på, at nogle af de adspurgte i Megafon-målingen efter alt at dømme ikke har været helt ærlige omkring deres monogami, fordi andre undersøgelser viser, at mellem 20 og 40 procent har prøvet at været utro i deres parforhold.

»Så dilemmaet mellem hvad man ønsker at gøre og har lyst til at gøre, er efter alt at dømme virkelighed for endnu flere«, siger Gitte Sander.

Både Graugaard, Sander og andre fagfolk råder folk til at »investere mere i at tale om og udvikle deres parforhold«.

»Måske endda springe et enkelt maratonløb over og bruge energien på hinanden i stedet for. Ellers risikerer forholdet at visne hen eller gå til i misforståelser, frustrationer og skyld«, siger Christian Graugaard.

Begær en modsætning til tryghed

Et stigende antal sex-eksperter i Danmark og udlandet stiller dog et stort spørgsmålstegn ved, om de gamle råd til at opretholde gnisten i et parforhold overhovedet virker mere.

Mest kendt er nok belgiskamerikanske Esther Perel, der også har fået indflydelse på sexologi og parterapi herhjemme.

Hun taler imod den gængse terapeutiske antagelse om, at bare vi er trygge ved og tætte med vores partner – i såkaldt symbiose – så vil sexlivet automatisk blive fuldt tilfredsstillende.

»Begær er tværtimod forbundet med mystik, spænding og nye eventyr, og det er det, parterne skal prøve at bevare, hvis der skal være en chance for, at de bliver ved med at tænde på hinanden«, siger Esther Perel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden