Myte. »Spontan sex er en myte. Engageret sex er tilsigtet sex. Det er bevidst. Det er forsætligt. Det er fokus og tilstedeværelse«, siger Signe Steenberger, psykolog og parterapeut på Center for Familieudvikling.
Foto: thomas Borberg (arkiv)

Myte. »Spontan sex er en myte. Engageret sex er tilsigtet sex. Det er bevidst. Det er forsætligt. Det er fokus og tilstedeværelse«, siger Signe Steenberger, psykolog og parterapeut på Center for Familieudvikling.

Familieliv

Eksperter: Lysten til sex kommer ikke bare fra oven

Vi vil helst have spontan sex, men til en vis grad skal det planlægges, siger fagfolk.

Familieliv

Danskerne vil have spontan sex. I en Megafon-måling svarer 59 procent af dem, der er i parforhold, at sex primært eller udelukkende bør være noget, de gør spontant.

21 procent foretrækker en ligelig fordeling mellem spontan og planlagt sex, 19 procent ønsker ikke at svare, og kun 1 procent foretrækker, at sex primært er noget, man planlægger. Men spontanitet på dette område er en naiv illusion, fastslår sexologer, terapeuter og psykologer.

»Man får ikke bare spontant lyst til sex, når man lige har ordnet alt vasketøjet og kommer op i dobbeltsengen klokken halv 12 om aftenen. Det er en joke«, siger Esther Perel, belgiskfødt sexterapeut, nu bosat i New York og blandt de mest indflydelsesrige sexeksperter i USA.

Og danske fagfolk bakker op.

»Spontan sex er en myte. Engageret sex er tilsigtet sex. Det er bevidst. Det er forsætligt. Det er fokus og tilstedeværelse«, siger Signe Steenberger, psykolog og parterapeut på Center for Familieudvikling.

Parterapeut og forfatter Gitte Sander mener, at mange helst ikke vil planlægge, fordi de har et billede af, at lysten til sex »skal komme lidt fra oven«.

»Folk har et ønske om, at forelskelsesfasen kan og skal forlænges, og at det spontane kan bevares. Men det er der rigtig mange, der ikke har tid eller energi til. Og hvis man ikke lægger den fornødne tid ind, bliver sex måske ordnet lidt sjusket som en slags sidste punkt på to-do-listen – og bliver derfor mere og mere kedeligt«, siger hun.

»Og så en dag vågner man måske op og finder ud af, at man de sidste 8-10 år reelt ikke har lavet andet end at passe børn og arbejde – og forsømt at passe parforholdet«, siger Gitte Sander.

Lidenskab kan aftage som månen

Sexeksperterne slår fast, at man er nødt til at planlægge sex. Ikke forstået sådan, at det skal plottes ind i kalenderen hver onsdag aften, men sådan, at erotik er et særligt rum, som man skal kunne gå ind i – og som man skal indstille sig på at gå ind i.

»Vi har en forventning om, at vores partner skal gøre noget for os, så sex opstår spontant. Men i stedet skal man skabe et erotisk rum i forholdet. Ikke et fysisk sted, men et mentalt sted, hvor man kan besøge hinanden«, siger Esther Perel. Det kan for eksempel være ved at oprette en mailboks, der kun bruges til flirt. Ikke til arbejde eller logistik om børn og indkøb. Og så siger hun, at sex heller ikke var spontant, dengang man var nyforelsket.

»Dengang tænkte du også på, hvad du skulle have på før en date, du valgte en restaurant – der var masser af forventninger. Det er ikke sådan, at det bare sker; at det bare falder ned fra himlen. Der er altid et plot«, fremhæver Perel.

»Jeg plejer at sige til de par, som kommer til mig, at alt det, som bare sker, det er allerede sket for jer. Så hvis noget skal ske nu, skal I få det til at ske. Og det kræver kreativitet, nysgerrighed og nytænkning – alt det, jeg kalder erotisk intelligens«.

Hun tilføjer, at par med erotisk intelligens forstår, at lidenskab tiltager og aftager »mere eller mindre ligesom månen«.

»Der er tilbagevendende formørkelser. Men erotiske par ved, hvordan de skal genfinde det. De ved, hvordan de kan få det tilbage, og grunden til, at de ved det, er, at de har aflivet den store myte om spontanitet, hvor sex bare falder ned fra himlen, mens man folder vasketøjet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden