Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

utroskab. Unge vil både blæse og have mel i munden, når det kommer til forhold. De vil have tryghed, men mulighed for sidespring, siger forsker.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)/POLCREATIVE

utroskab. Unge vil både blæse og have mel i munden, når det kommer til forhold. De vil have tryghed, men mulighed for sidespring, siger forsker.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge vil have én kæreste, men flere affærer

Ny type monogami vinder frem.. Eksperter er uenige, om det er en løsning, eller om det blot giver nye problemer.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Unge i dag er børn af desillusion. De har set deres forældres parforhold kollapse, og nu leder de efter en ny måde at leve sammen på«.

Det siger den belgiskamerikanske sexterapeut Esther Perel, konsulent på tv-serien ’The Affair’ og nærmest en slags erotikguru i både USA og Europa.

LÆS MERE

»Jeg ser en meget stærk bevægelse, hvor især de unge udforsker en model, hvor der er social monogami, men seksuelt en større mangfoldighed. Det er udtryk for, at mange ønsker et tæt følelsesmæssigt forhold til en ligeværdig partner, mens de vil udforske deres seksualitet med flere partnere«, siger Esther Perel på en Skype-forbindelse fra New York.

Monogami findes kun som ideal

Hun oplever, at især folk i 20’erne og 30’erne har en forhandling om, hvilken grad af åbenhed de skal have i deres forhold. Og hun understreger, at hun hverken er for eller imod: »Jeg siger bare, hvad der sker«, siger hun.

Sexterapeuten påpeger, at begrebet monogami i den moderne vestlige verden oftest betyder, at man er sammen med en person ad gangen.

Men for mange er heller ikke det nok. Det afspejler ifølge Perel, at vi i dag har et samfund, hvor det at følge egne ønsker, lyster og behov er normen, og hvor det at ofre sig er no go.

»Monogami er på sin vis et smukt koncept, men det findes kun som ideal. I ens seksuelle fortid og i ens fantasier er man ikke monogam«, påpeger hun.

Stadig et tabu

Den nye sociale monogami giver utroskab en anden værdi. Utroskab er normalt forbundet med bedrag og løgn, men bliver i de nye forhold tilladt, og dermed er det en ærlig og åben sag at søge tilfredsstillelse hos en anden, fremhæver Perel.

Hun mener, at hvis man ikke kan få øje på den nye type monogami som tendens, er det udelukkende, fordi de, som praktiserer den, ikke taler om det.

For det er stadig i vidt omfang tabu at acceptere utroskab – også selv om det er begrænset til for eksempel kys eller engangsaffærer.

»Hvis du bliver trods utroskab, er holdningen stadig, at der må være noget galt med dig«, siger Perel, der erkender, at de nye mere flydende parforhold risikerer at ende med, at en part bliver såret.

Ingen garanti

»Men man bliver ikke mere såret, end hvis partneren er utro bag ens ryg som i traditionelle forhold. Der er samme risiko, og der er ingen garanti«, siger Esther Perel, som ofte får spørgsmålet, om den nye type monogami fungerer.

»Det svarer jeg på med et modspørgsmål: Fungerer den eksisterende type monogami? Svaret på det er nej. Og med en skilsmisserate på omkring 50 procent er det nye da i det mindste et forsøg på at blive sammen i et ligeværdigt og respektfuldt forhold«.

Danske fagfolk er skeptiske

Danske fagfolk kan godt nikke genkendende til tendensen. Parterapeut og forfatter Gitte Sander taler ligefrem om »et kulturelt paradigmeskift«.

»Jeg oplever mange unge og yngre par, der synes, at vi i forrige generation har sløset med vores forhold. De er vokset op i skilsmissefamilier og med singleforældre, i bofællesskaber og så videre, og de er parat til at yde en større indsats for parforholdet. På den anden side ved de ikke helt hvordan, de har ikke rollemodeller nok, men de ved, at de ønsker selvrealisering, og de er vant til at få, hvad de ønsker sig«, siger Gitte Sander.

Kernefamilien i varieret form

Hun understreger, at der ikke er tale om en tilbagevenden til hippietidens opgør.

Rigtig mange af de unge vil godt leve i en eller anden variation af kernefamilien – ikke mindst fordi de føler, at de har større omsorg for børnenes behov, end deres forældres generation havde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sander mener dog, at de færreste par vil have glæde af den nye type monogami.

»Sådan en livsform kræver et meget højt niveau af enighed, ligeværdighed, god kommunikation, gensidig respekt og tryghed i parforholdet. De fleste vil meget hurtigt få for mange vanskelige følelser i klemme og have mere glæde af at søge andre måder at genantænde gnisten inden for parforholdet på, for eksempel ved hjælp fra fagfolk«, mener Sander.

Den gyldne midddelvej

Formanden for Dansk Sexologforening, Susanne Lybye, er på samme linje. Hun oplever, at mange af de unge har sværere end tidligere ved at finde deres identitet og har en forventning om, at en partner skal fylde dem fuldstændig op.

»Kan partneren ikke det, er der nok en større tilbøjelighed til at søge det, man synes, man mangler, andre steder. Men selv om man giver hinanden tilladelse til at søge spænding derude, er der slet ingen garanti for, at man bliver lykkeligere«.

Lybye vurderer, at mange bliver overrasket over, hvor ondt det gør, hvis partneren er utro, aftale eller ej.

Derfor hælder hun mest til den gyldne middelvej, hvor et par lægger mere erotisk energi i parforholdet og i forhold til andre kun tillader flirt, dans og lignende, men ikke egentlig seksuel kontakt.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden