Mentorhjælp. 23-årige Inger Lund-Hansen fra MentorDanmark hjælper Caroline (11 år) og Frederikke (8 år) med lektierne hver onsdag.
Foto: Ditte Valente

Mentorhjælp. 23-årige Inger Lund-Hansen fra MentorDanmark hjælper Caroline (11 år) og Frederikke (8 år) med lektierne hver onsdag.

Familieliv

Forældre køber lektiehjælp som aldrig før

Tusindvis af nye kunder strømmer til private udbydere af lektiehjælp.

Familieliv

Der bliver læst, leget og sunget, når den 23-årige lektiehjælper Inger Lund-Hansen fra MentorDanmark kommer hjem til familien Kruse Petersen i Holte hver onsdag eftermiddag og underviser døtrene Caroline, 11 år, og Frederikke, 8 år, i engelsk og dansk.

Det koster familien små 4.000 kroner om måneden, og det er pengene værd, mener pigernes far.

»Jeg ser det som en investering i mine børn, for jeg vil gerne åbne så mange muligheder for dem som muligt«, siger Jannik Kruse Petersen.

Folkeskolernes lektiehjælp halter

MentorDanmark er et af de lektiehjælpfirmaer i Danmark, som oplever en voldsom tilgang af kunder. Alene i år har firmaet femdoblet sine aktiviteter og giver nu professionel lektiehjælp til 6.000 familier over det meste af landet.

En anden udbyder af privat lektiehjælp, My Academy, har fordoblet sin kundekreds i år og assisterer nu 4.000 danske elever.

LÆS DEBAT

De to firmaers kunder fordeler sig ligeligt på gymnasier og folkeskoler. Fra MentorDanmark lyder meldingen, at interessen for lektiehjælp kun blev større, da skolereformen trådte i kraft efter sommerferien.

Et kernepunkt i reformen er, at folkeskolerne skal tilbyde lektiehjælp på skolen, således at skolearbejdet er klaret, når eleven går hjem.

»Vi hører fra forældrene, at lektiehjælpen på skolerne har ekstremt svingende kvalitet. Nogle steder er der én pædagog til mange elever, og det er ikke godt nok for forældrene«, siger direktør i MentorDanmark Nicklas Kany.

Ambitiøse forældre

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, opfatter imidlertid ikke udviklingen som en kritik af folkeskolen.

»Jeg tager det som udtryk for, at forældrene er enormt ambitiøse på deres børns vegne, og det lægger et enormt pres på børnene. Men i stedet for at bruge en masse penge på privat lektiehjælp skulle forældrene hellere støtte op om skolen«, siger Claus Hjortdal, der kalder den private lektiehjælp for overflødig.

»Det er et trist og skræmmende signal, de forældre sender til deres børn«.

Samme toner lyder fra Forældreorganisationen Skole og Forældre

Vi nærmer os koreanske tilstande, hvor man først går i skole, og så går man til lektiehjælp

»Vi nærmer os koreanske tilstande, hvor man først går i skole, og så går man til lektiehjælp«, siger landsformand Mette With Hagensen.

Hos My Academy har man netop overstået en højsæson med lektiehjælp til sidsteårselever på ungdomsuddannelserne, der har afleveret det store StudieRetningsProjekt (SRP).

»Vi har hjulpet 450 gymnasieelever alene med den opgave«, siger Rune Sørensen, som er landechef i My Academy.

Næste store rykind af grundskoleelever sker lige efter nytår, oplyser My Academy.

»Mange forældre booker os lige nu, så deres børn kan være klar til terminsprøverne i februar«, siger Rune Sørensen.

Forsker: Ingen effekt

Men det er skønne spildte kræfter og penge, lyder det fra en forsker, der har skrevet bøger om lektiers betydning. Det er indsatsen i skolen, der tæller, siger cand.pæd. Adam Valeur Hansen:

Der findes ikke noget som helst forskning, der viser, at den type hjælp fra bureauer eller anden lektiehjælp har nogen som helst effekt

»Der findes ikke noget som helst forskning, der viser, at den type hjælp fra bureauer eller anden lektiehjælp har nogen som helst effekt på, om børnene lærer noget i skolen«.

Hos familien Kruse Petersen i Holte er oplevelsen imidlertid, at pigerne er blevet gladere for skolearbejdet med den private lektiehjælp. Og bedre.

»Når jeg kan se, at mit barn kæmper for at klare sig i et fag, så har jeg svært ved at se argumentet for ikke at hjælpe hende, når vi kan«, siger Jannik Kruse Petersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce