Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Potter-tid. Siden 7-årige Sofie Tuxen har været helt lille, har forældrene læst højt hver aften. Thue læser i øjeblikket om Harry Potters magiske oplevelser.
Foto: Peter Klint.

Potter-tid. Siden 7-årige Sofie Tuxen har været helt lille, har forældrene læst højt hver aften. Thue læser i øjeblikket om Harry Potters magiske oplevelser.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældrepar læser højt hver aften: »Godnathistorier åbner for, at børnene vil snakke«

Familien Tuxen har læst og læst i årevis. Både børn og forældre nyder den rolige aftensstund sammen.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Fem point fratrækkes Gryffindor, og du skal være lykkelig for, at det ikke bliver til mere, Weasley«.

Selvstændig IT-konsulent Thue Tuxen starter aftenens kapitel i Harry Potter siddende op af sengegærdet. Han fører med særlige betoninger på ordene sin 7-årige datter Sofie længere ind i det fantasiunivers, de sammen har dyrket gennem uger.

Hun ligger stille med hovedet på hans mave og kigger på siderne. Det lille hoved bevæger sig langsomt op og ned i takt med farens åndedræt og tempoet i bogen.

LÆS ARTIKEL

Sofie har fået læst bøger dagligt, siden hun var helt, helt lille:

»Vi gik i gang med højtlæsning, lang tid før jeg egentlig havde forventet, at vi skulle starte. Sofie var virkelig helt lille, men Thue sagde, at vi sagtens kunne starte, så det gjorde vi. Og det er rigtigt hyggeligt, man får jo en nærkontakt med sit barn og ro«, siger Katja Tuxen, før aftenlæsningen starter.

Da lillebror Peter kom til for fire år siden, begyndte de at dele børnene mellem sig, og de har nu et helt fast aftenritual. Søndag til torsdag gør de klokken 19 efter aftensmaden sammen børnene aftenklar, og så læser de hver dag for hver sit barn. Og skifter den næste. På den måde får børnene dem lige meget.

»Vi må jo så hoppe ud og ind af Harry Potter. Men det er okay. Med Peter er det noget andet, for hans bøger er jo ikke så lange, så det gør ikke noget. Og børnene kan godt lide, at vi læser for dem på skift«, siger Thue Tuxen.

Åbner snakke

»Hvad Søren er det der foregår? Der er nogle, der er kommet ind og har lavet ballade, hva’ Sofie«, siger Thue Tuxen i sengen.

»Ja, det var Harry Potter, der fløj ind«, svarer Sofie stadigt med hovedet hvilende på far bløde mave.

Når klokken er 20 bliver bøgerne under normale omstændigheder lagt på hylden, lyset dæmpet og aftensangen sunget. Hvis ikke lige Sofie får overtalt mor eller far til et ekstra kapitel. Eller to.

»Ja, nogle gange bliver man jo også selv lidt grebet af historien«, siger Katja Tuxen og fortsætter:

»Men det åbner også for, at Sofie vil snakke om dagen, og hvad hun har oplevet. Det sker tit, når vi er færdige med at læse, at hun vil snakke, og så får vi lige vendt dagen. De ting, de har på hjertet, kommer frem. Ligesom vi også får talt om alt muligt, der foregår i bøgerne. I går, da jeg læste for Sofie, spurgte hun, hvad en nationalsang er, og så lod vi lige Harry Potter ligge, mens jeg forklarede og endte med at synge ’Der er et yndigt land’,” siger Katja Tuxen.

Sofie, hvorfor kan du godt lide Harry Potter?

»Fordi der er eventyr, og det er farligt«.

Men er den ikke kedelig, der er jo ingen billeder?

»Neeej, man skal jo bare bruge den her«, siger den lille pige og trommer pegefingeren mod højre tinding.

Peter sidder i sit blå sengetøj ret op ned og stirrer på billederne, mens Katja Tuxen læser, peger og forklarer. Han sidder helt strakt, bomstille med store øjne og lytter til ’Farvel sut – sagde krokodillebarnet’, selvom det er mere end et halvt år siden, han selv sagde farvel til sin egen.

Børnene vælger selv bøgerne til aftenens læsning. Nogle gange hentes nye forsyninger på Birkerød Bibliotek, hvis ikke Katja Tuxen finder gode tilbud i supermarkedet. Og der er ingen særlige præferencer, børnene vælger, understreger forældrene:

»Men de har fået adskillige klassikere læst højt af Ole Lund Kirkegaard, Astrid Lindgren og andre. Og Halfdan Rasmussens ABC, selvfølgelig. Ja, altså Peter, han skulle lokkes lidt først, men syntes, den var spændende, da han så tegningen til bogstavet 'K', hvor kanonkongen Knold skyder hovedet af sin kone«, siger Thue Tuxen.

Begge forældre fik ivrigt læst bøger højt som barn. Så der er også noget nostalgi i det for dem:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan huske, at jeg glædede mig til, at vi skulle læse Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter for Sofie, for jeg husker dem selv fra min barndom, hvor de gjorde et stort indtryk. Det var rigtigt dejligt, da vi så fik dem læst. Jeg fik tårer i øjnene, da Jonathan og Tvebak dør i starten«, siger Katja Tuxen.

»Slut prut finale. Skal vi se, hvor langt vi har tilbage af det her 1000-sider lange kapitel«, spørger Thue Tuxen.

»Ja«, svarer Sofie, der nu har sat sig op i sengen.

»Der er 11 sider endnu«.

»Læs mere«.

»Nej, ikke mere. Nu har vi læst tyve sider og min hals er fyldt med sand«.

»Læs 11 sider mere far«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden