Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
familieliv. Eksperter råder til at slukke smartphone og computer for at kunne være ordentligt til stede sammen med børnene. Vigtigheden af fokuseret nærvær kan ikke overdrives, siger familievejleder.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkivfoto)

familieliv. Eksperter råder til at slukke smartphone og computer for at kunne være ordentligt til stede sammen med børnene. Vigtigheden af fokuseret nærvær kan ikke overdrives, siger familievejleder.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oprør mod digitalt ræs: ’Nærvær’ er det nye forældreideal

Stræben efter nærvær opstår som modvægt til digitale opmærksomhedsrøvere.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I magasiner henvendt til forældre. I interviews med eksperter i børneopdragelse. I samtaler mellem voksne veninder eller mellem forældre og pædagoger i institutionen. I opslag på Facebook og i indlæg på avisernes debatsider. I opråb henvendt til politikerne fra det nystiftede Familiepolitisk Netværk, som arbejder for en bedre familiepolitik i Danmark.

Her, der og alle vegne støder man på tidens store buzzword blandt forældre: ’Nærvær’.

Ifølge flere eksperter er det især smartphones, tablets og andre digitale opmærksomhedsrøvere, der nu har sat gang i en modbevægelse for at skabe mere nærvær i børnefamiliers hverdag.

»Der er så meget udefrakommende, der hele tiden stjæler opmærksomheden. Nutidens forældregeneration er ikke vokset op med at skulle dosere deres nærvær; de tog bare imod i skolen, i frikvarteret, hjemme ved middagsbordet og foran fjernsynet, hvor der kun var en eller ganske få kanaler at vælge imellem – de forholdt sig til det, der skete nu og her. I dag skal de hele tiden aktivt vælge, hvor de har opmærksomheden, og derfor er det nødvendigt for dem at fokusere på at være nærværende«, forklarer sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen.

Hun peger på, at der tidligere var mange naturlige pauser i hverdagen, hvor der opstod mulighed for fælles nærvær mellem børn og forældre.

»Man ventede på bussen eller sad og hang lidt over aftensmaden. Nu bliver de huller hele tiden fyldt op med at tjekke sociale medier, eller også skal mor eller far lige ordne noget på computeren. Der fulgte ikke en Emma Gad med, da de her medier blev introduceret, så vi er stadig i den fase, hvor vi skal lære, hvordan vi omgås dem«, påpeger Birthe Linddal Jeppesen og undrer sig over, at der er gået så lang tid, før modreaktionen for alvor er kommet.

»Nu taler alle om nærvær, og forældre er begyndt at indføre regler for de voksne i hjemmet om, at smartphones og computere er bandlyst, indtil børnene er lagt i seng. Men det har taget sin tid«.

Trendforsker: »Det er tragisk«

Trendforsker Liselotte Lyngsø er enig i, at det er udfordringen fra det utal af digitale medier, vi omgiver os med, der er hovedårsagen til, at nærvær nu italesættes som tidens store forældreideal.

»Vores reptilhjerner er indrettet til at lade os drage af alt, hvad der har flotte farver og som bipper og blinker. Det er der jo hele tiden noget i nærheden af os, der gør«, siger hun og afslører, at hendes egen datter på fire år ind imellem fysisk griber hende om hagen og drejer hendes hoved for at få sin mors opmærksomhed.

»Det er jo tragisk. Hun har jo ret - jeg skal jo være sammen med hende i stedet for at sidde med næsen i smartphonen eller computeren. Men omvendt foregår der også nogle ting der, som jeg gerne vil forholde mig til, og det er jo det dilemma, rigtig mange forældre står i. Derfor er vi nødt til at opfinde ritualer for nærvær, for det kommer ikke af sig selv længere«.

Liselotte Lyngsø refererer til de sociale medier og alt det andet, der foregår på internettet, som ’moderne fastfood’.

»Vi æder os billedligt talt tykke og fede i ofte ligegyldige informationer, og det er folk ved at få nok af«.

Historieprofessor med speciale i børn og barndom Ning de Coninck-Smith fremhæver, at danskernes arbejdstid er faldet støt, siden man lavede de første opgørelser i 1964. Derfor handler nutidens forældres nødråb efter mere tid og nærvær med deres børn nærmere om, hvordan man bruger tiden end egentlig mangel på tid.

»Der er tydeligvis flere børnefamilier, der føler sig stressede og rundtossede i hverdagen, selv om vi altså i gennemsnit ikke arbejder mere. En del af det hænger formentlig sammen med, at børn i høj grad er ønskebørn i dag, og folk har en masse ideer om, hvordan de bliver perfekte forældre. Tidligere var det nærmere en skæbne at få børn; i dag får man dem senere, og børnene er planlagte ønskebørn«, forklarer Ning de Coninck-Smith.

»Forældre i dag har nogle klare forestillinger om det gode, perfekte liv både for dem selv og for børnene, som det kan være svært at leve op til i en travl hverdag«.

Drop det perfekte liv

Forfatter og foredragsholder Anna Skyggebjerg advarer om, at idealet om at være nærværende over for børnene kan blive endnu et krav i den lange række af krav, moderne forældre stiller til sig selv, fordi de vil leve det perfekte liv.

»Hvis det mest gælder om at kunne lægge et fint billede op på Facebook af familiens stille stund, så skal man alvorligt spørge sig selv, om man har de rigtige motiver for at ville skabe rum for mere nærvær med sine børn. Så bliver det endnu en måde at iscenesætte sig selv, og det er netop det modsatte, nærvær handler om«, pointerer Anna Skyggebjerg, som ser ’nærværs’-bevægelsen som en reaktion mod, at alle har så travlt med job, sport, sociale arrangementer - og ja, med at fremstå perfekt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anna Skyggebjerg har lige siden hendes egne børn var små - i dag er de 14 og 19 år - arbejdet bevidst med selv at være nærværende og med at lære børnene at være nærværende. Hun har skrevet to bøger om emnet, hvor hun uddeler gode råd, som er lige til at gå til.

»Det behøver ikke være svært eller tage meget tid. Det kan være ganske få, enkle ritualer, der gør forskellen«, siger hun.

»I vores familie har vi for eksempel haft som helt fast eftermiddagsritual, at vi drikker te sammen og spiser en bolle eller en kiks, når vi er kommet hjem fra skole og arbejde. Bare et kvarter, hvor vi lige sidder ned sammen og snakker om, hvordan dagen er gået. Det kan virke iscenesat de første gange, men efter tre uger, kan hverken børn eller forældre undvære det. Da børnene var mindre, blev de rastløse, hvis ritualet af en eller anden grund glippede en dag«.

Familievejleder gennem 30 år Lola Jensen er enig i, at det slet ikke er så svært at få nærvær ind i en ellers travl hverdag som børnefamilie.

»Min erfaring er, at kvaliteten af samværet tæller mere end kvantiteten. Det er ikke tid, nutidens børnefamilier mangler; det er de voksnes evne til at være ordentligt til stede, når de er sammen med deres børn, det halter med«, mener Lola Jensen.

»Som forælder drejer det sig om at beslutte sig for at være nærværende og mentalt til stede sammen med sine børn. Luk og sluk for mobilen og computeren, når I er sammen«, råder hun.

»Sådan gør jeg selv, når jeg er sammen med mine børnebørn. Så kan jeg ikke ringes op eller forstyrres af nogen andre, for den ubetingede kærlighed, som børn har et basalt behov for at mærke fra deres forældre og andre nære relationer, kan kun gives ved ægte nærvær«.

Tilbage til 1950'erne

Lola Jensen er dybt bekymret for, at den moderne teknologis indtog er ved at ødelægge de seneste 60 års landvindinger inden for børneopdragelse.

»Det kan virke dramatisk, men jeg mener virkelig, at der er grund til at råbe vagt i gevær. Nutidens forældre er fantastiske på tankeplan, men de mange tanker, de gør sig om den ideelle børneopdragelse, stemmer ikke overens med deres handlinger. Alt for mange bliver hurtigt irriterede på deres børn og har ikke overskud til dem, fordi de mentalt befinder sig i en anden virkelighed, hvor de har travlt med Instagram, Facebook, Twitter og så videre«, siger hun.

»Hvis det fortsætter, så vil de seneste 60 års eksperimenter med børneopdragelse være forgæves. Fraværende forældre med en kort lunte kommer hurtigt til at behandle børnene på samme hårde måde, som man gjorde i 1950’erne og bagud. Mange stikker bare børnene en Ipad og siger, at de skal være stille«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ud over at skrue ned for forbruget af teknologi, når man er sammen med børnene, råder Lola Jensen også forældre til at skrue ned for ambitionerne om, hvad det vil sige at være en nærværende forælder.

»Det behøver ikke at være perfekt og fuldstændig idyllisk hver eneste dag. Så er det, at det bliver uoverskueligt og ender med slet ikke at blive til noget. Husk på, at nærvær godt kan være bare at tænde et stearinlys og bruge lidt ekstra tid sammen ved bordet, eller I kan lave mad sammen. Sværere behøver det ikke at være«, siger Lola Jensen og understreger, at vigtigheden af, at børn mærker deres forældres ægte interesse for dem ikke kan overdrives.

»Børn, der ikke får nærvær fra deres forældre, bliver overfladiske og forvirrede egoister. De lærer ikke at være i verden og involvere sig. Især årene fra nul til seks år er ekstremt vigtige, for det er her, stort set alle de grundlæggende menneskelige færdigheder bygges op. Det er i de år, de lærer retfærdighed, empati og andre sociale kompetencer, og det er forældrene, de skal lære dem af. Derfor er det bydende nødvendigt med nærværende forældre«, slår hun fast.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden