Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

godnat. Højtlæsning som fast ritual kan være en af vejene til at skabe mere fokuseret nærvær med dit barn.
Foto: Peter Klint (Arkivfoto)

godnat. Højtlæsning som fast ritual kan være en af vejene til at skabe mere fokuseret nærvær med dit barn.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan skaber du nærvær i en travl hverdag

Savner du tid og ægte nærvær med børnene? Få syv gode råd her.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidens store forældreideal hedder ’nærvær’. Det er eksperterne enige om. Men de er også enige om, at selv om nutidens forældre har fantastiske hensigter, når det gælder børneopdragelse, er de knap så gode til at leve op til idealerne.

»Alt for mange bliver hurtigt irriterede på deres børn og har ikke overskud til dem, fordi de mentalt befinder sig i en anden virkelighed, hvor de har travlt med Instagram, Facebook, Twitter og så videre«, sagde familievejleder gennem 30 år Lola Jensen til Politiken tidligere i dag.

Lola Jensen slog samtidig fast, at:

»Børn, der ikke får nærvær fra deres forældre, bliver overfladiske og forvirrede egoister. De lærer ikke at være i verden og involvere sig. Især årene fra nul til seks år er ekstremt vigtige, for det er her, stort set alle de grundlæggende menneskelige færdigheder bygges op. Det er i de år, de lærer retfærdighed, empati og andre sociale kompetencer, og det er forældrene, de skal lære dem af. Derfor er det bydende nødvendigt med nærværende forældre«.

Men hvordan gør man? Hvordan får man rent praktisk fodret sine børn med ægte nærvær, når man samtidig har et krævende job at passe, skal hente og bringe ungerne, lave mad, rydde op, vaske tøj, svare på mails og sms’er, følge med i nyhederne, passe sociale relationer online og i virkeligheden, gå til forældremøder og så videre og så videre?

Listen over gøremål kan virke ganske uendelig og uoverskuelig, men ifølge forfatter og foredragsholder Anna Skyggebjerg, som har skrevet to bøger om at få nærvær og zen ind i hverdagen, behøver det slet ikke at være så svært. Her kommer hendes bedste råd.

1) Vær bevidst

Vær bevidst om, hvad det vil sige at være nærværende. Helt basalt er det noget med at trække vejret roligt og være 100 procent til stede i det, man gør. Det er ikke spor svært at være nærværende, men de fleste af os skal alligevel øve os, fordi vi er så viklet ind i vores travlhed og faste rutiner, at vi slet ikke kan se, at det er muligt at gøre noget anderledes. Selv den mindste forandring virker uoverskuelig, men tro på det. Det kan lade sig gøre.

2) Beslut dig

Tag en beslutning, og stå ved den. Det er nødvendigt at beslutte sig for at foretage en benhård prioritering af sin tid og sine kræfter, ellers bliver det ikke til noget. Åndehuller til mere nærvær kommer nemlig ikke af sig selv i en travl hverdag. De skal møjsommeligt graves fri, som når en arkæolog med teske og pensel graver en skat fri af sine omgivelser.

3) Sluk for elektronikken

For mange forældre vil første skridt være at slukke mobilen og computeren, når du er sammen med dine børn. Det er umuligt at være en nærværende forælder, hvis du samtidig liiiige skal svare på en sms eller en mail, eller liiiige tjekke Facebook og komme med en kvik kommentar til en af dine venners seneste opdateringer. Gør det til en helt fast regel, at der er teknologifri zone i de - ofte ganske få - timer, familien er samlet på hverdage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4) Brug hverdagens gøremål

Brug de dagligdags gøremål til at øve dig i at være nærværende. Fokuser på det, du laver, når du lægger vasketøj sammen, rydder op, laver mad og så videre. Lad børnene være med - der er et stort potentiale for nærvær i dagligdagens gøremål.

5) Zen-skabende ritualer

Indfør ’zen-skabende’ ritualer i familien. Tænk over, hvad der kan fungere i jeres familie. Ofte kan få, enkle ritualer gøre en stor forskel i en ellers travl hverdag. Det kan være fast eftermiddagste, eller at man skiftes til at holde en lille tale ved middagsbordet. Det kan være gåture, at lave noget kreativt sammen eller noget helt femte. Alle familier er forskellige - find noget, der virker for jer.

6) Tag førerkasketten på

Lad dig ikke slå ud, hvis børnene protesterer mod familiens nye ritualer. Måske vil de hellere spille iPad om eftermiddagen, som de plejer, men her er den voksnes job at stå fast og ikke lade sig bringe ud af kurs af et barn, som vil bestemme. Med lidt store ord: Du skal turde påtage dig rollen som familiens åndelige overhoved. Du skal turde at træde i karakter og sige: »I vores familie, der gør vi altså sådan«. Det tager et par uger, før ritualernes magi viser sig. Derefter er der ingen i familien, som kunne drømme om at gå tilbage til de gamle rutiner, og en af de mange fordele ved at indføre zen-skabende ritualer er, at du lærer dine børn, hvordan de selv finder ro i hverdagen. Det kan de få brug for mange gange i livet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

7) Tillad dig selv at sige nej

Det kan godt være svært at lære at prioritere til fordel for mere tid til sig selv og børnene. Du kommer uvægerligt til at sige nej tak til noget, du plejer at bruge tid på. Måske sløjfer du en cafétur med veninderne, eller du dropper at være den, der leverer spinatpandekager og økologisk sommersalat til børnehavens fællesspisning. Det er helt ok at være den, der skriver sig på til at tage smør med. Det er også helt ok at få rugbrødsmadder til aftensmad lidt oftere. Men det kræver mod at sige nej til ting. Det mod finder du ved at minde dig selv om, at der er et større JA indeni: Et ja til mere tid og nærvær med børnene.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden