Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

LARS JUST
Foto: LARS JUST

nærvær. Tina Josephine Holst er meget bevidst om at give sine to sønner, Mattias på næsten seks og Sebastian på tre år, fokuseret nærvær. Hver dag spiser de eftermiddagsmad sammen efter børnehave, og bagefter er der legetid.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mor til to: »Herhjemme skal vi have øjenkontakt, nærvær og ro til at komme ned i gear«

Hos familien Holst drikker de eftermiddagste hver dag, og ingen har Ipad.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Når vi skal ind og lege, så vil jeg øve mig på ninja-karate igen!«

Mattias på snart seks år laver nogle hurtige karateslag i luften, før han stopper en mandarinbåd i munden og tager en slurk af sin te.

Sammen med sin lillebror Sebastian på tre år og deres mor er han i gang med det vanlige eftermiddagsritual, hvor hele familien sidder i køkkenet og får lidt at spise og en kop kamillete, når de er kommet hjem fra børnehave.

I dag er der paranødder, mandariner i både, bananskiver og en riskiks med nøddesmør på tallerkenerne. Ud over ninja-karate går snakken lystigt om sneen, der stille daler udenfor, om en knap så god grøntsagssuppe i børnehaven, om en sød, ældre dame, drengene talte med i bussen, og om nøddesmøret, der ifølge Mattias smager »fantastisk dejligt«.

Deres mor følger kærligt op på de samtaleemner, børnene selv vælger.

»Jeg prøver at lade være med at stille en hel masse spørgsmål. Når vi sidder her og får eftermiddagsmad, så er jeg bare afventende og ser, hvad de selv kommer op med. Det kommer der nogle rigtig sjove samtaler ud af, og drengene får både fysisk og mental plads til at sidde og falde til ro efter dagens mange indtryk i børnehaven«, fortæller Tina Josephine Holst på 35 år.

Hun arbejder bevidst med at være en nærværende forælder, selv om hverdagen er travl som enlig mor til to mindre børn. Tina Josephine Holsts erfaring er, at faste rutiner giver ro, nærvær og rum til at lade op for både børn og voksne. Så hver eftermiddag er ens. Straks, de kommer hjem fra børnehave, er der eftermiddagsmad og te, og bagefter er der legestund.

»Selv om de har fået frugt i børnehaven ikke ret lang tid inden, så holder jeg fast i eftermiddagsmaden herhjemme også. Ritualet hjælper både dem og mig selv til at mærke, at nu er vi hjemme og skal i gang med resten af dagen. Børn kan godt have det svært med de skift, en helt almindelig hverdag byder på, men når vi sidder og får eftermiddagsmad, så kommer der ro på. Det er godt med sådan et fast overgangsritual«, siger Tina Josephine Holst, der er pædagog, indehaver af websitet indrebalance.com, og i øjeblikket i gang med at efteruddanne sig til marte meo-terapeut, som er en pædagogisk retning, hvor fokus især ligger på samspillet mellem mennesker.

Børnene tager initiativet

Eftermiddagsmaden er ved at være spist. Tallerkenerne bliver stående på bordet, mens Tina Josephine Holst følger efter drengene ind i stuen, hvor hun sætter sig på gulvtæppet - klar til at lege med børnene, hvis de har lyst.

Mattias går i gang med at iføre sig sin Ninja Turtles-dragt med skildpaddeskjold og sværd, mens Sebastian kører rundt med sin brandbil på gulvet. Tina Josephine Holst sidder lige så stille og kigger glad på dem.

»Ligesom ved eftermiddagsmaden, så er jeg bevidst om at lade dem tage initiativet. Jeg signalerer med min tilstedeværelse, at jeg er her, hvis de har brug for mig eller har lyst til at lege med mig, men jeg dikterer ikke legen. Nogle gang fordyber de sig i deres egen leg, men andre gange tumler vi rundt på gulvet sammen, og jeg kan mærke, at de har brug for at bruge deres krop og kramme deres mor«, fortæller Tina Josephine Holst.

Kort efter viser det sig, at det er en af de dage, hvor tumleri og kram står øverst på børnenes dagsorden. Sebastian er den første, der kravler op på sin mors skød. Til at begynde med sidder de og synger lidt, men hurtigt går det over pudekamp og bokse- og kildeleg, som Ninja Turtle-Mattias også kaster sig ind i.

»To mod én - det er perfekt!«, erklærer han med et stort grin, mens han og lillebroren kærligt vælter deres mor omkuld.

»Ja, det synes I nok. Men så er det godt, man har kildegrebet - det kan ingen Ninja Turtle klare sig imod«, ler Tina Josephine Holst og giver under høje hvin begge drenge en ordentlig kildetur.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Legestunden fortsætter, indtil der er fjernsynstid omkring klokken 17, hvor Tina Josephine Holst laver mad, mens de to brødre ser Ramasjang og slapper af. Efter maden er det tid til aftenritualet med et bad, hvis de trænger, nattøj, tandbørstning og godnathistorie i hulen på børnenes fælles værelse.

Meditation virker

Som noget nyt er Tina Josephine Holst begyndt at lave en kort aftenmeditation med sønnerne, når de ligger i hver deres seng.

»Jeg beder dem med stille og rolig stemme lukke øjnene. Så gennemgår jeg kroppen del for del og beder dem mærke, hvordan deres ene fod, den anden fod, armene og så videre bliver helt trætte og tunge. Så laver jeg en lille fantasirejse med dem. Måske siger jeg, at de skal forestille sig, de sidder på en strandbred og kigger ud over havet, og så kommer der en kat og smyger sig om benene på dem. Eller et eller andet – hvad jeg nu finder på«, forklarer Tina Josephine Holst og bedyrer, at hun er helt overrasket over, hvor godt det virker på dem.

»De bliver fuldstændig stille og afslappede af det og falder lynhurtigt i søvn. Det er helt sikkert noget, jeg vil fortsætte med«.

Den opmærksomme læser har måske bidt mærke i, at Ipads ikke er en del af hverdagen i familien Holst, ligesom de er i mange andre børnefamilier.

»Min mor tilbød for nylig at forære drengene en, men faktisk har jeg ikke lyst til at få en Ipad ind i vores hjem. De må gerne spille, hvis de er sammen med hende eller andre, der har en Ipad, men til daglig skal de ikke spille. Når de er herhjemme, så skal vi have øjenkontakt, nærvær og ro til at komme ned i gear. Det får de ikke af at sidde med en Ipad«, konstaterer Tina Josephine Holst, der også er bekymret for, at for meget tid med en Ipad bremser børns evne til selv at skabe fantasibilleder inde i hovedet.

»Hvis de hele tiden bliver præsenteret for billeder på Ipad’en eller i fjernsynet - hvornår er der så tid til, at de går på opdagelse i deres egen fantasi«, spørger hun retorisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børnene kommer først

Selv har hun både computer, smartphone og en facebookprofil, men hun tænker over ikke at lade sig opsluge af at svare på en sms eller af lige at tjekke noget på nettet, når børnene er der.

»Jeg er ikke fanatisk, slet ikke. Men jeg prøver at være til stede der, hvor de er. Så det er kun, hvis de er optagede af deres egen leg, eller de har fjernsynstid, og jeg er i køkkenet, at jeg sms’er eller ringer til nogen. Hvis børnene søger kontakt med mig, så må det andet vente«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden