Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

 JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Indsats. I dag begynder Sex & Samfunds årlige kampagne Uge Sex.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge savner at tale med forældre

Forældre skal tale mere med deres børn om, hvordan de har det. Det er det vigtigste værn mod den udbredte mistrivsel blandt unge, siger unge selv i ny undersøgelse.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stress, ensomhed, søvnproblemer, depression og mobning. Flere store studier fastslog i efteråret, at det står skidt til med danske unges trivsel.

Nu er de unge blevet spurgt om, hvad der skal til for at forebygge mistrivslen. Og de peger især på én faktor: forældrene.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.014 unge i alderen 15-25 år af analysebureauet YouGov for Sex & Samfund. Og her mener 80 procent, at øget interesse fra forældre vil være en ’god’ eller ’rigtig god’ metode til at hjælpe unge, der trives dårligt.

Og 35 procent udpeger som den allervigtigste forebyggelsesmetode, »at forældre taler med deres børn om, hvordan de har det«.

Langt færre finder det vigtigst, at man i skolen arbejder med ensomhed, mobning og trivsel, at lærerne taler med deres elever om, hvordan de har det, eller at der er adgang til anonym rådgivning. Forældrenes samtale er også vigtigere, end at unge hjælper hinanden indbyrdes.

Bedre samvær

»Et tydeligt signal fra de unge«, siger Sex & Samfunds chef Marianne Lomholt:

»De unge savner nærvær med deres forældre. Et rum, hvor de kan tale om de ting, de går igennem. Om følelser, kroppens udvikling, deres grænser og generelle trivsel. Følelseslivet og tanker om identitet og ’hvem er jeg?’ fylder helt utroligt meget hos de unge. Det er en kæmpe udviklingsproces, de gennemgår, og her savner de altså deres forældre«.

Børnepsykolog og forfatter til bogen ’Forstå din teenager’, Gitte Haag, er ikke overrasket over undersøgelsens resultater.Krav til unge om at klare sig godt i skolen, på sociale medier og en række andre parametre medfører et pres, som gør det ekstra vigtigt, at de unge kan finde nærhed derhjemme og kan føre gode, åbne samtaler med deres forældre, mener hun.

»De har brug for at være mere sammen med deres forældre. Mange mennesker er ikke særligt meget sammen med deres børn. Familien sidder sammen ved middagsbordet, i bedste fald også ved morgenbordet. Men når måltidet er overstået, sidder man i mange hjem med hver sin skærm«, siger Gitte Haag, der anbefaler, at man bestræber sig på at gøre eftermiddage og aftener til familietid med rum til bare at være sammen og til, at snakken kan udvikle sig.

Undgå prædikater

Hun oplever, at forældre generelt er blevet mere usikre på sig selv i de senere år.

»Mange forældre er bange for at komme til at gøre eller sige noget forkert. Og hvis barnet har det psykisk svært i en periode, så søger de eksperthjælp i stedet for selv at gribe ind og tage ansvaret på sig. Men ofte har børn og unge slet ikke behov for en psykolog – de har behov for at mærke, at deres forældre er der for dem og har tid til dem«, siger psykologen og opfordrer forældre til at bekymre sig mindre.

»Børn og unge går igennem forskellige faser, mens de udvikler sig. Hvis tingene er svære i en periode, skal vi forældre ikke tro, at det varer evigt, og vi skal også passe på med at sætte prædikater på vores børn. De kan for eksempel være stille og generte som 14-årige, men udadvendte og blomstrende som 20-årige«, siger hun.

I dag begynder Sex & Samfunds årlige kampagne Uge Sex, der i år har temaet ’Sammen om sundhed og trivsel’, hvor 325.000 børn og unge deltager.

Og som led heri udgiver organisationen tre foldere rettet mod forældre med tip til at komme i gang med gode samtaler i hjemmet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden