Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Nærvær. Fire 15-årige er irriterede over, at deres forældre ikke altid har tid til dem, når de gerne vil tale med dem om noget vigtigt. Fra venstre: Parmida Ema Borumand, Magnus Nelmark, Oscar Candial-Hansen og Nicoline Kabel.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

15-årige: Vores forældre udskyder det, når vi vil tale med dem

Fire unge synes, det er »SÅ irriterende«, når forældrene ikke har tid til dem.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Kan vi snakke om det lidt senere? Jeg skal liiiiige….«

15-årige Nicoline Kabel imiterer, hvordan hendes mor og far kan finde på at udskyde en samtale, og veninden Parmida Ema Borumand udbryder i genkendende sympati:

»Det er SÅ irriterende! Så bliver i morgen til i overmorgen, og så bliver det aldrig til noget. Nu havde man ellers lige taget mod til sig til at sige noget vigtigt«.

Sammen med skolekammeraterne Magnus Nelmark og Oscar Candial-Hansen har pigerne indvilliget i at fortælle om, hvordan de oplever forholdet til deres forældre. De fire går alle i 9.klasse på Skolen på Duevej på Frederiksberg, og de er enige med en stor andel af de unge, der har deltaget i en ny YouGov-undersøgelse for Sex & Samfund: De mener, at forældre godt kunne blive bedre til at tale med deres børn om, hvordan de egentlig har det.

Generationskløft

Ligesom pigerne kender Oscar Candial-Hansen også til samtaler, der bliver udskudt, fordi hverdagen er travl. Hans forældre kommer som regel først hjem mellem 17 og 18, han går selv til fodbold, hans lillebror går til parkour, hans far går til basket og hans mor til yoga. Derudover er hans forældre ofte optaget af at skrive arbejdsmails, når de er hjemme.

»Vi spørger altid hinanden, hvordan dagen har været, men det er ikke så tit, samtalerne bliver dybere end det. Men hvis der virkelig var et problem, så ville de lytte. Det er jeg sikker på. For eksempel har vi talt en del om, hvad jeg skal efter 9. klasse«, fortæller han.

Hjemme hos Parmida Ema Borumand er det ikke så meget tiden, det kniber med, men snarere en generationskløft og en barriere, fordi hendes forældre er vokset op i Iran og derfor ikke selv har erfaringer med at være ung i Danmark.

»Jeg taler mest med mine venner og mine veninder om, hvordan jeg har det. Nogle gange ville jeg ønske, at jeg havde det samme forhold til mine forældre, som jeg kan se, at nogle af mine veninder har. De kan tale med dem om drenge og sex og alle mulige ungdomsting. Det kan jeg ikke«, forklarer hun og tænker sig lidt om.

»Faktisk, så er det næsten altid min mor og hendes problemer og hendes liv, vi taler om, når vi snakker sammen. Hun spørger mig meget til råds. Men jeg har jo også problemer, som jeg egentlig gerne ville snakke med hende om«.

Bange for at gøre forældre kede af det

Nicoline Kabel vil også gerne tale med sine forældre om, hvad hun tænker og hvordan hun har det, men det kan være svært, synes hun.

»Tit skal jeg tage rigtig meget mod til mig. Jeg er skilsmissebarn, og mine forældre har det ikke godt med hinanden. Det gør mig ked af det, men det er svært at snakke med dem om det, for så er jeg bange for at gøre dem kede af det også. Det er sådan en klemt situation«, fortæller Nicoline Kabel, som oplever, at hun selv skal opsøge det, hvis hun vil tale med sine forældre om, hvordan hun har det.

»Især min far opdager ikke, hvis der er noget, jeg er nedtrykt over. Men han er jo også en mand, så han opfanger ikke så let den slags signaler. Det er nok kønsafhængigt«.

Magnus Nelmark vender sig og ser overrasket på hende.

»Mener du det? Jeg synes, min far er bedre til at opfange, hvis der er noget, der går mig på. Men måske er det, fordi han også har været i min situation med at være dreng og teenager og sådan. Ham kan jeg tale med om alt. Også sex og den slags. Han er forholdsvis åben og også ret ung. Han er kun 40«, fortæller han.

De tre andre ser en anelse misundeligt på ham, men konkluderer så samstemmigt, at de jo egentlig også har det ret okay med deres forældre.

»Jeg har nogle veninder, som ser fuldstændig chokerede ud, hvis jeg foreslår, at de skal tale med deres mor eller far om noget som helst. Sådan er det trods alt ikke hjemme hos mig. Min mor skal 100 procent nok gribe mig, hvis jeg falder«, siger Parmida Ema Borumand.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden