Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

LARS JUST (arkivfoto)
Foto: LARS JUST (arkivfoto)

kontakt. En oplagt måde at komme tættere på hinanden er ved at foretage sig noget praktisk sammen. Ofte kan der opstå gode snakke undervejs, siger psykolog Gitte Haag.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan kommer forældre og teenagere tættere på hinanden

Psykolog Gitte Haag giver gode råd til både de voksne og børnene.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge savner at tale mere med deres forældre om, hvordan de har det. Det viser en ny YouGov-undersøgelse foretaget for Sex & Samfund blandt 15-25-årige.

Men hvordan kommer I i gang med at tale mere sammen?

Børnepsykolog og forfatter til bogen ’Forstå din teenager’ Gitte Haag har gode råd til både forældrene og de unge. Først 6 tip til forældrene:

1. Vis, at du er tilgængelig

Ofte er der behov for god tid, hvis dit store barn skal åbne op over for dig. Hvis du gerne vil have mere samvær, så start med dig selv. Lad være med at sidde for meget med hovedet i computeren eller smartphonen, og prøv nu og da at komme hjem samtidig med din teenager.

2. Tænk over, hvordan du kommer ind af døren

Vi voksne starter ofte med »Hvorfor har I ikke…«, »For pokker, hvor her roder« og så videre. Tag en kop kaffe, slå dig ned ved siden af din teenager, som ligger og ser fjernsyn i sofaen og slap lidt af. Overvej, hvad du kunne sige eller gøre, som skabte lidt kontakt.

3. Lav noget sammen

Hverdagens gøremål kan være en rigtig god ramme. Hvis I hjælpes ad om praktiske gøremål som at lægge vasketøj sammen, skrælle kartofler eller andre rutineprægede opgaver, så er det tit der, snakken kan udvikle sig. Det er nemlig ikke altid lige, når de bliver spurgt, at børn og unge er klar til at fortælle, men snarere midt i noget andet.

4. Undgå forhør

En god måde at få gang i snakken er ved bare at begynde at snakke. Tal om dit eget liv, om verdenssituationen, din hobby - hvad som helst. Vær opmærksom på, at det er en dialog, I har - ikke et forhør. Snak om noget andet end problemer, og opsporing af, om det går godt med din søn eller datter.

5. Pas på med de gode råd

Vi forældre kan have en tendens til straks at ville komme med gode råd og løsningsforslag, når vores børn kommer og fortæller os om noget, de synes er svært, eller som de er kede af. Men her er det værd at stoppe op og vente med at øse af de gode råd. Det er meget bedre at spørge ind med spørgsmål som ’hvad gjorde du så?’ og ’hvad tænkte du så?’. Det er simpel samtaleteknik - de fleste voksne har jo heller ikke lyst til straks at blive overøst med gode råd, hvis vi fortæller om noget, vi har det svært med. Når I er kommet rundt om problemet, kan du spørge, om den unge har lyst til at få et godt råd.

6. Og husk så…

Børn er ikke så skrøbelige. Det kan være udviklende for dem at gå igennem noget, der er svært. Derfor er det heller ikke så farligt at snakke om, og du skal ikke være bange for at sige noget forkert.

Og så 3 gode råd til teenageren, der gerne vil råbe sin mor eller far op:

1. Vær ærlig

Forældre vil generelt smide alt, hvad de har i hænderne, hvis deres barn kommer og siger direkte, at han eller hun har brug for dem. Så vær ikke bange for at være ærlig og direkte. Hvis du for eksempel synes, din mor eller far har for travlt og ikke bruger nok tid sammen med dig, så sig det. Stort set alle forældre vil ændre på det, hvis du siger det klart og tydeligt.

2. Hjælp til derhjemme

En klassisk konflikt mellem teenagere og forældre er, at de voksne synes, at de store børn hjælper for lidt til med huslige ting. Så hvis du føler, jeres forhold er kørt af sporet, er det ofte en rigtig god idé at se på, om dine forældre har påtaget sig flere opgaver, end rimeligt er. Hvis du af dig selv går i gang med at hjælpe til, så opstår der en helt anden stemning, hvor der er god basis for, at I kan få nogle gode snakke.

3. Læg mærke til åndehullerne

Mange familier har travlt. Men der er som regel alligevel nogle tidspunkter på dagen, hvor der er ro til, at man kan tale sammen. Så bliv hængende 10 minutter ekstra ved spisebordet efter maden, eller sæt dig ind til dine forældre i sofaen om aftenen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden