Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Sammenblanding. Det kræver sin lønmodtager at håndtere, at arbejde og privatliv smelter mere og mere sammen.
Foto: FINN FRANDSEN

Sammenblanding. Det kræver sin lønmodtager at håndtere, at arbejde og privatliv smelter mere og mere sammen.

Familieliv

Hver anden føler, at arbejdet fylder for meget i fritiden

Sammenblandingen af arbejde og fritid er kommet for at blive, vurderer eksperter.

Familieliv

En hjemmearbejdsdag, hvor du både sætter en vaskemaskine over og skriver på en rapport.

Eller en videokonference hjemme i dagligstuen tidligt om morgenen med samarbejdspartneren i Asien.

For flere og flere lønmodtagere er det blevet almindeligt, at arbejde og privatliv flyder sammen. Og det er et vilkår, som er kommet for at blive, vurderer Helle Rosdahl, som er direktør i Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

»Det er ikke længere forbeholdt akademikere at have et grænseløst arbejdsliv. Stadig flere af os oplever, at arbejdslivet og privatlivet smelter mere og mere sammen«, siger Helle Rosdahl.

Hun er i dag en af talerne på Familiepolitisk Konference, som bliver afholdt på Christiansborg med deltagelse af børneorganisationer, faglige organisationer samt politikere fra hele det politiske spektrum.

Formanden for Kristelig Fagbevægelse (Krifa) deler vurderingen.

»Teknologien gør, at der sker en stor sammenblanding af arbejdsliv og familieliv, og det er et vilkår, som vi lønmodtagere er nødt til at acceptere«, siger Krifas formand Søren Fibiger Olsen.

Det er dog ikke uproblematisk.

Således oplever 53 procent af danskerne, at deres arbejde fylder for meget i tankerne, når de har fri.

Og 40 procent oplever, at de bliver kontaktet af deres arbejde i fritiden, viser en ny repræsentativ undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Krifa blandt 1.014 danskere i alderen 18-65 år.

Sammenblandingen af arbejde og privatliv er ifølge Krifas formand »en af de største udfordringer for arbejdsmarkedet«.

Ikke desto mindre er det hverken nytænkning i lovgivning eller i overenskomster, der er brug for, men derimod »forventningsafstemning«, mener Krifas formand.

»Jeg tror ikke, man kan lave struktur og rammer på den måde, for det er helt nede på det personlige niveau. Vi mennesker er forskellige, og det er meget individuelt, hvor vores grænser går«, siger Søren Fibiger Olsen.

Krifa anbefaler, at man sørger for at forventningsafstemme egne værdier og grænser både med sin arbejdsgiver og med sin familie, så man er klædt på til at håndtere de nye situationer.

Direktør Helle Rosdahl, som har speciale i work life balance er enig i, at lønmodtagerne har et stort ansvar for at afstemme med deres arbejdsgiver.

Men det er langt fra nok. Hun anbefaler, at både fagbevægelsen og politikerne sørger for at ajourføre arbejdsmiljølovgivningen, så den tager højde for de nye rammer og vilkår.

»Det er ikke alle, der er stærke nok til at bære det store ansvar selv. og der er også gruppedynamikker på en arbejdsplads, der gør, at man ikke altid kan passe på sig selv«, siger Helle Rosdahl, direktør i Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

Ifølge hende er den familievenlige arbejdsplads karakteriseret ved at tage individuelle hensyn.

»En familievenlig arbejdsplads tager hensyn til, at medarbejderne kan have meget forskellige ønsker alt efter, hvilken livsfase de befinder i«, siger Helle Rosdahl.

Hun nævner, at en nybagt far kan have behov for at arbejde på deltid, mens den modne medarbejder med store børn gerne vil investere flere timer på arbejdet.

Familiepolitisk Konference finder sted i Fællessalen på Christiansborg fra klokken 14-17 i dag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce