Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

JENS DRESLING (arkiv)/POLCREATIVE
Foto: JENS DRESLING (arkiv)/POLCREATIVE

Mobning. eksperter mener, at problemet aldrig skyldes et enkelt barn, men derimod har rod i kulturen i klassen

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre savner viden om mobning

To ud af tre efterlyser mere viden om, hvordan de kan forhindre børns mobning. Ny kampagne udpeger netop forældrene som de vigtigste af alle aktører.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ondt i maven, når skoledagen begynder. I ly på toilettet i frikvartererne. Mobning er en del af dagligdagen for mange børn og unge, men deres forældre mangler viden om, hvordan de skal samarbejde for at forhindre mobbekulturen.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børns Vilkår og TrygFonden. Hver tredje forælder oplever, at forældregruppen i deres barns klasse ikke samarbejder om at forhindre mobning.

Samtidig efterspørger to ud af tre mere viden om, hvad de kan gøre for at hjælpe børnene til ikke at mobbe hinanden.

Et fællesansvar

At så mange forældre mangler viden og fokus på mobning i deres børns klasser er et stort problem, mener Børns Vilkår og TrygFonden, der i dag lancerer kampagnen ’De voksnes ansvar’. For børn kan ikke komme mobning til livs uden deres forældres hjælp, siger chef for Børnetelefonen i Børns Vilkår Bente Boserup:

»Hvis vi skal have mindre mobning, kræver det, at forældrene tager mobbespørgsmålet op på forældremøderne. At det bliver et fælles ansvar, og at man ikke tænker, at det er fint, hvis bare ens eget barn ikke bliver mobbet«, siger hun:

»Man skal åbne sit hjem, ikke tale grimt om andre forældre og børn, hele tiden være interesseret i, hvordan klassen trives, være med til at afholde fællesarrangementer og holde øje med, at ens eget barn taler ordentligt til de andre«.

Rod i klasse-kulturen

Den seneste undersøgelse fra Dansk Center for Undervisningsmiljø viser, at knap hvert tiende barn i 0.-3. klasse ’tit’ bliver drillet, så de bliver kede af det. Blandt børnene i 4.-6. klasse svarer hver tredje, at de oplever, at nogen i deres klasse bliver mobbet.

Bente Boserup mener, at problemet aldrig skyldes et enkelt barn, men derimod har rod i kulturen i klassen. Den opfattelse deler Anette Aaby Hansen, projektleder på Forældrefiduser.dk, der er en digital redskabskasse til forældre, lærere og pædagoger til at forebygge mistrivsel og mobning blandt skoleelever.

Anette Aaby Hansen ser forældreinddragelsen som alfa og omega for et godt klima i en klasse og kalder det »helt sindssygt vigtigt«, at der allerede fra 0. klasse skabes en god kultur blandt forældrene.

»Forældre smitter. Ungerne kopierer den adfærd, vi har. Når der er et godt sammenhold omkring børnene, kommer der et tilsvarende godt sammenhold mellem børnene«, siger hun.

Kan alle forældre tage ansvar?

At forældrene har en vigtig rolle, hvis deres barn mobber eller bliver mobbet, er ph.d. og lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet Hanne Knudsen enig i. Hun peger dog på, at kampagner som ’De voksnes ansvar’ kan risikere at sende uheldige signaler.

»Kommer man til at antage, at forældre ikke allerede er ansvarlige ved at sige til dem, at nu skal de tage ansvar«, spørger hun. Og tilføjer:

»Der findes forældre, der ikke er ansvarlige, men er det dem, man får på banen med denne type kampagne? Eller får man primært skabt mulighed for dårlig samvittighed og bebrejdelser?«.

Hun pointerer, at der er forældre, der af den ene eller anden grund ikke har ressourcer til at tage mere ansvar for deres børns trivsel, selvom der er brug for det.

»Hvad med børn, hvis forældre er syge, drikker eller lige er blevet skilt? De får ikke større overskud af at blive bebrejdet, at de ikke tager ansvar. Det hjælper ikke det barn, det handler om«.

Forældre bør råbe op

At bebrejde forældre er ikke Børns Vilkårs ærinde, fortæller Bente Boserup. Men det at være forælder er lig med at være opmærksom på, hvordan ens barns trives, uanset hverdagens andre udfordringer.

Som minimum mener hun, at alle forældre bør råbe op, hvis de oplever, at klassen ikke trives. Det gælder, uanset om det er deres eget barn eller andre, der er udsat for mobning.

»Det tager ikke længere tid end at sige til sin datter, at hun gerne må tage tre veninder med hjem – bare hun også inviterer Amalie, fordi hun har det svært for tiden«, siger Bente Boserup.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden