Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Familieliv. Det er langt fra alle forældre, der tilbringer tid sammen med deres børn hver dag.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældre bruger ikke tid med deres børn hver dag

Opdatering: Psykiatrifonden har 14. april 2015 valgt at trække undersøgelsen, der ligger til grund for denne artikel, tilbage. Årsagen er, at der er sået tvivl om metoden bag undersøgelsen og om analysefirmaet Corcoms troværdighed.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den daglige samtale omkring middagsbordet er forstummet i halvdelen af alle danske familier. Og det står også sløjt til med andre fælles aktiviteter som at lave mad sammen, spille et spil, lege eller læse højt for børnene.

I en ny undersøgelse foretaget for Psykiatrifonden angiver halvdelen af forældre med børn i alderen 0-18 år, at de ikke foretager sig noget sammen med deres børn dagligt. 20 procent laver noget med poderne et par gange om ugen, 14 pct. én gang om ugen, mens de resterende 15 pct. gør noget sammen med børnene månedligt eller sjældnere.

Skilsmisseforældre er bedt om at tænke på de dage, hvor de har børnene, så det kan ikke forklare, hvorfor danske børn og forældre ifølge undersøgelsen i så høj grad lever parallelle liv, siger børnepsykolog i Psykiatrifonden Charlotte Diamant.

»Det er uhyggelige tal. I efteråret viste en omfattende analyse, at der er gang i en alarmerende negativ udvikling i børn og unges trivsel, og for mig er der ingen tvivl om, at det i høj grad hænger sammen med, at forældre ikke bruger tid sammen med deres børn«, siger hun og henviser til rapporten ’Børn og Unges mentale sundhed’ fra Vidensråd for Forebyggelse.

Alvorlige konsekvenser

I forgårs offentliggjorde Statens Institut for Folkesundhed en undersøgelse af 4.500 skoleelevers trivsel, der viser, at mange af børnene ofte er kede af det, nervøse eller har ondt i maven, ligesom mange lider af lavt selvværd. Kun omkring en femtedel af de 15-årige angiver, at de har en høj livstilfredshed.

»Som barn er det afgørende for trivslen, at man føler sig valgt til, elsket og set af sine forældre. Men halvdelen af alle danske forældre har tilsyneladende så travlt med andre ting, at de vælger tid med børnene fra. Det kan få alvorlige konsekvenser for børnenes selvværd og generelle trivsel«, understreger Charlotte Diamant.

Hun forklarer, at børn, der ikke føler sig prioriteret af forældrene, kan blive ensomme og kan få svært ved at begå sig socialt, fordi de ikke lærer normerne hjemmefra. I yderste konsekvens kan forældrenes manglende opmærksomhed føre til depression og angst, fordi børnene ikke får hjælp til at tackle de ting, der er svære i livet.

Professor Jan Kampmann, forsker i børn, unge og familieliv på RUC, mener, at familien, som vi kender den, er presset.

»Den her undersøgelse er udtryk for en helt aktuel centrifugalkraft, der hersker i danske familier. Både børn og voksne lever i stigende grad hver deres individuelle liv med hver deres interesser«.

»Udviklingen er især drevet af forskellige elektroniske medier, som fylder i hjemmene. Der er ofte flere fjernsyn, og selv helt små børn har deres egen iPad. De tider, hvor hele familien samledes om en udsendelse på DR 1, er ovre. Nu opholder man sig helst i hver sit rum, så lydene fra de forskellige maskiner ikke overdøver hinanden«.

Ikke gode nok til at prioritere

Familievejleder gennem 30 år Lola Jensen oplever, at forældre gerne vil bruge tid sammen med deres børn, men at de ikke er gode nok til at prioritere dem.

»Når job, motion, tid på elektroniske medier, sociale arrangementer og praktiske gøremål er overstået, er der ikke noget tid tilbage til at være sammen med børnene. Men det nytter ikke noget. Børn i alle aldre har brug for dagligt at mærke nærvær fra deres primære voksne – ellers går det ganske enkelt ud over deres udvikling«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jan Kampmann frygter, at når forældre og børn får mindre med hinanden at gøre, så vil nogle helt grundlæggende, menneskelige kerneværdier gå tabt.

»Det går ud over vores evne til at knytte tætte relationer og være nærværende sammen med andre mennesker, når vi fokuserer så meget på os selv og vores egne projekter«, siger han og kalder det »voldsomt«, at halvdelen af alle danske familier ikke spiser et måltid sammen hver dag.

»Vi må jo se, om vi som mennesker er i stand til at finde andre muligheder for at knytte emotionelle bånd og dyrke fællesskabet, som man traditionelt har gjort i en familie. Eller om vi er ved at miste en dimension af det at være menneske; den dimension, hvor vi forpligter os over for andre end os selv«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden