Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Janus Engel
Foto: Janus Engel

nærvær. Flere og flere børn har ikke daglige aktiviteter med deres børn og det vækker bekymring hos eksperterne.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn i alle aldre har brug for deres forældre hver dag

Opdatering: Psykiatrifonden har 14. april 2015 valgt at trække undersøgelsen, der ligger til grund for denne artikel, tilbage. Årsagen er, at der er sået tvivl om metoden bag undersøgelsen og om analysefirmaet Corcoms troværdighed.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når børn ikke har daglige aktiviteter med deres forældre, går det ud over barnets naturlige udvikling og barnets selvværd. Det mener flere eksperter, Politiken har talt med i forbindelse med offentliggørelsen af en ny undersøgelse, der viser, at halvdelen af alle forældre ikke foretager sig noget sammen med deres børn hver dag.

»Når forældre hverken spiser sammen med deres børn, laver mad sammen med dem, spiller et spil, læser højt eller bare sætter sig ned og har øjenkontakt og taler med dem hver dag, går der en masse vigtig og helt afgørende menneskelig læring tabt«, siger familievejleder Lola Jensen, som har rådgivet familier gennem 30 år.

LÆS ARTIKEL

»For de helt små børn gælder det især om, at tilknytningsevnen skal trænes, og det kræver intensivt samvær med forældrene. For de lidt større børn er der en masse sociale spilleregler, der skal læres. Alene sådan noget som bordskik, vente på tur og almindelig høflighed kræver øvelse igen og igen. Når børn når 6-års alderen, kan de godt tåle, at forældrene løsner grebet lidt, men børn har brug for opmærksomme forældre hver dag, helt til de flytter hjemmefra«, slår hun fast.

Gælder børn i alle aldre

Den nye undersøgelse er foretaget af analysebureauet Corcom for Psykiatrifonden blandt 1.400 repræsentativt udvalgte danskere med børn i alderen 0-18 år. Tallene viser, at manglen på fælles aktiviteter er gældende for forældre med børn i alle aldre, men jo større børnene bliver, jo mere udtalt bliver tendensen. Blandt teenageforældre er det kun en tredjedel, der er sammen med deres børn daglig, mens det gælder for to tredjedele af forældre til børn mellem 4 og 6 år.

»Jeg er bekymret for alle børn, der ikke har daglige aktiviteter med deres forældre«, siger børnepsykolog i Psykiatrifonden Charlotte Diamant.

»Hjemmet er der, hvor man skal lære spillereglerne for, hvordan verden er. Man skal lære de forskellige spilleregler i forskellige aldre, og derfor er det så vigtigt, at forældrene er der, både når børnene er små og skal opnå alle de basale færdigheder, og når de bliver ældre og får behov for forældrenes hjælp til at sortere i stort og småt, som livet byder på«, forklarer hun.

Charlotte Diamant mener, der er overhængende fare for, at forældre mister følingen med, hvordan deres barn har det, når de ikke har tæt daglig kontakt, som det giver at spise et måltid sammen, stå i køkkenet sammen eller foretage sig noget helt tredje.

»I dag, hvor der er en udpræget tendens i samfundet til, at enhver er sin egen lykkes smed, er der faktisk mere behov end nogensinde for, at børn kan stole på, at de har deres forældres opbakning og kan trække på deres hjælp og erfaringer, når de skal lære at navigere«, siger hun.

»Børn har brug for en sikker havn, hvor de kan komme ud med de ting, der går dem på i deres liv. Ellers kan problemerne hurtigt vokse sig så store, at de fører til den omsiggribende mistrivsel, vi faktisk ser blandt børn og unge i dag, der i stigende grad døjer med for eksempel stress, ensomhed, søvnproblemer, depression og mobning«.

Psykiatrifonden lancerer i dag en ny indsats, der skal inspirere forældre til at få et bedre samvær med børnene. På hjemmesiden forældre.dk kan man teste, hvilken forældertype man er, og små film og tekster giver gode råd. Der er også knyttet en telefon- og mailrådgivning til indsatsen, som kommer til at køre de kommende år.

Børnepsykolog og forfatter til bogen ’Forstå din teenager’ Gitte Haags erfaring er, at alle forældre gør det så godt, de kan, men de kan også have en tendens til at misforstå børn. Især teenagere, som er dem, der ifølge Psykiatrifondens undersøgelse har allermindst samvær med deres forældre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når kun en tredjedel af forældrene laver noget sammen med deres teenagebarn daglig, kan en del af forklaringen være, at teenagere kan have en tendens til at virke tvære og signalere, at de ikke har lyst til forældrenes selskab. Men det kan i virkeligheden betyde, at de har brug for at være sammen med forældrene, forklarer Gitte Haag.

»Afvisninger kan i nogle tilfælde være de unges måde at vise på, at de grundlæggende er i tvivl om, hvor vigtige de er i familien. I tvivl om, hvorvidt de voksne elsker og værdsætter dem rigtigt. Teenagealderen er for mange kendetegnet ved konflikter, og måske har den unge fået en følelse af at være ’den besværlige’ eller ’familiens sorte får’, som forældrene i virkeligheden ikke rigtig gider. På den anden side står forældrene og føler, at det er teenageren, der ikke gider dem«.

Virker den beskrivelse genkendelig, er det bare med som forælder at holde fast og blive ved med at tilbyde nærvær og samvær, så bøtten vendes og barnet igen føler sig set og elsket, råder Gitte Haag.

Teens vil også ses

Hun henviser til en nyligt offentliggjort undersøgelse fra Sex og Samfund, der viste, at 80 procent af unge mener, at øget interesse fra forældre vil være en ’god’ eller ’rigtig god’ metode til at hjælpe unge, der trives dårligt.

»Det er uomtvisteligt, at det primært er i familien, et menneskes følelsesmæssige udvikling foregår, og derfor er det så vigtigt, at forældrene bruger tid med børnene. Derfor kan det også være en god idé at se på, om den unge har for meget om ørerne og brug for at drosle ned. Hvis han eller hun går til tre-fire forskellige ting om ugen, kan det jo reelt være tid, der er mangel på«, siger Gitte Haag.

Professor og familieforsker på RUC Jan Kampmanns vurdering er, at vi fremover i stigende grad vil se, at familiemedlemmer bruger mindre tid sammen.

»Det ligger i tidsånden, at vi – børn som voksne – mere og mere har hver sit individuelle liv og finder vores egen mening med livet. Det er en omstillingsproces, vi befinder os i lige nu«, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han frygter, at når forældre og børn får mindre og mindre med hinanden at gøre, så vil nogle helt grundlæggende menneskelige kerneværdier gå tabt.

»Det går ud over vores evne til at knytte tætte relationer og være nærværende sammen med andre mennesker, når vi fokuserer så meget på os selv og vores egne projekter«, siger Jan Kampmann og kalder det »voldsomt«, at halvdelen af alle danske familier ikke spiser et måltid sammen hver dag.

»Vi må jo se, om vi som mennesker er i stand til at finde andre muligheder for at knytte emotionelle bånd og dyrke fællesskabet, som man traditionelt har gjort i en familie. Eller om vi simpelthen er ved at miste en dimension af det at være menneske; den dimension, hvor vi forpligter os over for andre end os selv«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden