samvær. Tid med forældrene hver dag er essentielt for børns udvikling. (Arkivfoto)
Foto: Peter Klint

samvær. Tid med forældrene hver dag er essentielt for børns udvikling. (Arkivfoto)

Familieliv

12 veje til at få mere tid sammen med børnene

To børnepsykologer giver konkrete tip.

Familieliv

Halvdelen af alle forældre laver ikke noget sammen med deres børn hver dag, viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden. Det skader børns udvikling og selvværd, mener eksperter.

Opdatering: Psykiatrifonden har 14. april 2015 valgt at trække undersøgelsen, der ligger til grund for denne artikel, tilbage. Årsagen er, at der er sået tvivl om metoden bag undersøgelsen og om analysefirmaet Corcoms troværdighed.

Her får du børnepsykologerne Charlotte Diamant og Gitte Haags bedste ideer til, hvordan du får opprioriteret det vigtige samvær med dine børn - til gavn og glæde for både børn og voksne:

Brug kalenderen. Gør det til en vane at tænke samvær med dine børn ind i den daglige kalender. Sæt tid af, som du gør til alle mulige andre vigtige ting.

Prioritér samværet. Lad være med at sætte børnene i sidste række efter vasketøj, madlavning, motion og andre gøremål i hverdagen. Stå lidt tidligere op, eller vent med noget af det, til børnene sover.

Inddrag børnene. Du kan også gøre det til en dyd at have børnene med, når det praktiske skal ordnes i hjemmet. Masser af gode samtaler opstår under madlavningen, mens I vasker op, lægger vasketøj sammen, luger ukrudt eller sidder i bilen på vej i Silvan. Det gælder børn i alle aldre.

Spis sammen. Hav som mål, at I som minimum spiser ét måltid om dagen sammen i familien. Hvis det ikke kan lade sig gøre at samles om aftensmaden, så kan det måske lade sig gøre ved morgenmaden. Stå evt. en halv time tidligere op, så I har ro til at hygge jer ved morgenbordet.

Læg elektronikken væk. Fjernsyn, iPads og telefoner fylder meget i mange hjem. De er både tids- og nærværsrøvere, så tag et aktivt valg om at lade elektronikken fylde mindre.

Brug din flekstid. Mange arbejdspladser giver i dag mulighed for, at medarbejderne kan flekse. Måske kunne du organisere dit arbejde anderledes, så det giver mere tid til børnene? De tidlige, rolige morgentimer kan være gode at arbejde i - og det giver dig fri med god samvittighed om eftermiddagen.

Sænk barren. Halser du rundt for at have det perfekte hjem, den perfekte krop, lave den perfekte mad og være den perfekte medarbejder? Øv dig i at lade det være ok med en middelmådig præstation ind imellem, hvis det gør, at du får tid til dine børn.

Lav ingenting sammen. Du behøver ikke at have nogen planer for samværet med børnene. Tit opstår de allerbedste stunder, når I ikke skal noget bestemt. Lad lysten og de pludselige indfald bestemme. Det kræver hverken Tivoli-ture eller biograf at hygge sig sammen.

Tilbyd din tid. Helt generelt, så vis dit barn, at du er der. Sidder det for eksempel og laver lektier, så sæt dig ned ved siden af med din computer eller avisen. Svar opmærksomt, når barnet spørger dig om noget. Signalér, at du vil dit barn.

Lad dig ikke slå ud. Hvis I ikke har været vant til at være ret meget sammen i jeres familie, kan det godt føles kunstigt i begyndelsen, og især de ældre børn kan virke afvisende. Men bare bliv ved med at foreslå, at I laver noget sammen. Det skal nok blive hyggeligt hen ad vejen!

Sæt pris på bøvlet. Husk, at en del af det at være familie er at have konflikter med hinanden. Konflikterne er med til at udvikle børnene.

Nyd dine børn. Giv dig selv ro til at mærke, hvordan samværet blomstrer, når du giver det tid og nærvær.

Kilder: Børnepsykologerne Charlotte Diamant og Gitte Haag

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden