Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tendens. »Før i tiden var det noget positivt at være adoptivfamilie, men nu hører vi nogle af vore medlemmer melde om, at det kan føles, som om man bliver set skævt til i det offentlige rum« siger medlem af Adoption & Samfund.

Tendens. »Før i tiden var det noget positivt at være adoptivfamilie, men nu hører vi nogle af vore medlemmer melde om, at det kan føles, som om man bliver set skævt til i det offentlige rum« siger medlem af Adoption & Samfund.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig har så få ønsket at adoptere

Negative mediehistorier og bedre fertilitetsbehandling påvirker søgningen.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af forældre, der søger tilladelse til at adoptere, styrtdykker.

Hvis tendensen fra årets første tre måneder varer ved, vil kun 352 forsøge at blive godkendt til adoption i 2013 – et markant dyk, siden efterspørgslen på at adoptere toppede i 2005 med 1.183 ansøgninger.

I foreningen Adoption & Samfund, som er interesseorganisation for 3.500 adoptivfamilier i Danmark, siger medlem af hovedbestyrelsen Marianne Østergaard, at mediedebatten påvirker en del af medlemmerne:

»Før i tiden var det noget positivt at være adoptivfamilie, men nu hører vi nogle af vore medlemmer melde om, at det kan føles, som om man bliver set skævt til i det offentlige rum«.

Stort giverland er lukket
Om det påvirker fremtidige ansøgere er dog svært at sige noget sikkert om, for her er der også andre faktorer, der spiller ind.

»Der er også hele usikkerheden om, hvorvidt der overhovedet bliver formidlet børn. I forvejen er ventetiderne blevet så lange, at der kan være tvivl om, om man kan nå at få børn, inden man falder for de forskellige fornyelsesfrister og aldersgrænser. Det bliver så yderligere kompliceret af, at et af de store giverlande, Etiopien, midlertidigt er lukket, og at man ikke ved, hvad der kommer til at ske«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Pia Brandsnes, som er bestyrelsesformand i AC Børnehjælp, der er den største af de to danske formidlingsorganisationer, har heller ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor ansøgertallet falder så stærkt.»Jeg har indtryk af, at faldet har været på vej længe, og min fornemmelse er, at det blandt andet kan skyldes, at fertilitetsbehandlerne er blevet meget dygtigere. Barnløshed har nemlig været hovedårsag til, at man søgte adoption de seneste 15-20 år, mens der tidligere var rigtig mange mennesker, der havde børn i forvejen, som valgte at adoptere«, fortæller hun.

Betyder mediernes omtale noget for antallet af ansøgere til adoption?

»Jeg er helt sikker på, at det påvirker folk, og at der er nogle mennesker, der tænker mere over det – det skal de da også. Vi ser det som godt og sundt, at der er kritik på dette her område, for det er vigtigt, at der kommer en ordentlig debat en gang imellem, så man kan få ændret på nogle ting«.Hos DanAdopt siger Marianne Wung-Sung om de faldende ansøgertal:

»Årsagerne er nok flere. Dels er forældregenerationen den mindste population nogen sinde, der er arbejdsløshed og økonomisk insolvens hos mange; der er lange ventetider, usikkerhed om, om det kan nås, børnene, der er til adoption, kræver ekstra ressourcer, og færre bliver godkendt«.

Prisen stiger

Mens efterspørgslen falder, stiger priserne. Per 1. maj har AC Børnehjælp sat sit gebyr op med 12.000 kroner per sag til 146.100 kroner i såkaldt standardgebyr. »Baggrunden for gebyrstigningen er færre formidlinger og færre tilmeldinger til adoption og dermed øgede omkostninger per adoptionssag«, skriver organisationen på sin hjemmeside. LÆS LÆSERBREV »Når man har en nedgang, halter budgettet bagefter, så nu har vi lavet en mindre tilpasning af organisationen«, siger Pia Brandsnes. »Men vi ser det ikke nødvendigvis som et problem, at antallet af adoptioner er faldende«, understreger hun. »Vi vil hellere lave et meget lille antal rigtig gode adoptioner end mange«. Vil åbne adoptioner, hvor man skal forholde sig til en familie i et andet land, gøre det mindre attraktivt for ansøgerne?»Jeg tror, det vil virke tiltrækkende på andre slags mennesker end nogle af dem, der har søgt før. Der vil være nogle adoptanter, som vil synes, at det er de ikke mentalt klar til – mens andre vil synes, at det lige præcis er sådan, de gerne vil have det«, siger Pia Brandsnes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden