Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
udsat. De mindste børn er dem, der får mest skældud af deres forældre, viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden.
Foto: LARS HANSEN

udsat. De mindste børn er dem, der får mest skældud af deres forældre, viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Små børn får mest skældud

Der er stor forskel på mængden af skældud alt efter barnets alder, viser undersøgelse.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre ud af fire børn mellem 4 og 6 år får skældud af deres mor eller far mindst en gang om ugen. Det samme gælder kun for en ud af fire teenagere.

En ny undersøgelse fra Psykiatrifonden afdækker, at de mindste børn er dem, der oftest får skældud derhjemme. Børnehavebørnene er de mest udsatte, mens børn i vuggestuealderen kommer lige efter. Her er det to ud af tre, der får skældud hver uge, mens knap halvdelen af de 7-12-årige bliver råbt ad af deres mor eller far ugentlig.

Børneeksperter er enige om, at skældud er yderst skadeligt for børn i alle aldre. Skældud kan sammenlignes med at slå, og ydmygelserne går ud over barnets selvværd, udvikling og indlæringsevne.

»Den udbredte skældud er udtryk for afmagt og frustration hos forældre, der ikke ved bedre eller ikke har tålmodighed og overskud til andet. Måske tror de, at børnene bedre hører, hvad de siger, hvis de råber, men det er faktisk lige omvendt«, siger Charlotte Diamant, børnepsykolog i Psykiatrifonden.

Og netop at barnet ikke hører efter, er den mest udbredte årsag til konflikt på tværs af børnenes alder, mens sengetider og oprydning optræder på en 2.-og 3.-plads. Der er store variationer på tværs af børnenes alder, men ser man på de 4-6-årige børn, som får mest skældud, er situationer som at komme ud ad døren om morgenen og familiens måltider ofte konfliktramt.

»Når barnet er i den alder, sker der rigtig meget i dets mentale udvikling«, forklarer Charlotte Diamant.

»Det kan være spørgsmål, uenighed, langsommelighed, selvstændighed og autonomi, nysgerrighed, ængstelse og relationer til andre mennesker, der fylder for børnene. De har brug for at finde ud af ting selv, og det kan tage længere tid og foregå på en måde, der i høj grad udfordrer forældrene«, siger hun.

Og udfordringen er så at besinde sig og gøre noget andet end det, der ligger lige for, påpeger familie- og psykoterapeut Fie Hørby:

»Rigtig mange forældre ved godt, at det ikke er en god idé at skælde ud. De ved bare ikke, hvad de ellers skal gøre. Mange er selv blevet mødt med masser af kritik, skældud og irettesættelser i deres barndom, og så ligger det på rygraden, når hverdagen er presset«.

Føles som et overgreb

For børnene har brug for at blive mødt af voksne, der kan rumme det hele på en måde, der gør barnet i stand til at udvikle sig, som det skal.

»Selv om skældud ikke føles som et overgreb for den voksne, er der stor sandsynlighed for, at barnet oplever det sådan; især når de hårde ord kommer fra de vigtigste voksne i verden. En af de allerværste klassikere er, når forældre forlanger, at barnet skal se ham eller hende i øjnene, mens barnet bliver råbt ind i hovedet. Øjnene er meget udtryksfulde, og det er skræmmende og ekstremt utrygt for barnet, når en primær omsorgsperson ser så farlig ud«, forklarer Charlotte Diamant, der råder til, at man som voksen trækker sig og går ind i et andet rum for at dampe af, hvis konflikten er kørt at sporet.

Ifølge børnepsykolog John Halse er en af de største fjender for god opdragelse mangel på tid.

»Men moderne forældre skal pinedød blive bedre til at bruge den tid, det tager at løse en konflikt, i stedet for at stå og råbe og skrige. Ofte vil det faktisk spare tid i sidste ende«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fie Hørby er enig og uddyber:

»Når et barn bliver skældt ud, vil konflikten typisk gentage sig igen og igen. For når et barn bliver råbt ad, kan det decideret ikke høre, hvad den voksne siger. Det lukker ørerne og trækker sig fra kontakten. Det er sådan, et barn passer på sig selv, når vi voksne ikke gør det«, siger hun og pointerer, at børn, der får meget skældud hjemme, ofte bliver voldsomme og krænkende mod andre.

»For børn gør som bekendt, som vi gør, ikke som vi siger«.

Børneforsker Erik Sigsgaard, forfatter til bogen ’´Skæld mindre ud’, understreger, at det er umuligt at undgå at hæve stemmen en gang imellem.

»Overvej dine nejer nøje, og levér dem på en ordentlig og respektfuld måde. Og sig undskyld, hvis du kommer til at råbe. Børn er gode til at tilgive«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden