Forståelse. Maria Møllgaard og hendes mand Rasmus er forældre til to børn; Ludvig på 3 og Olivia på 6 år. De var trætte af at skælde dem ud hele tiden og tog et kursus i at lade være. I dag fungerer familielivet meget bedre.
Foto: Joachim Adrian

Forståelse. Maria Møllgaard og hendes mand Rasmus er forældre til to børn; Ludvig på 3 og Olivia på 6 år. De var trætte af at skælde dem ud hele tiden og tog et kursus i at lade være. I dag fungerer familielivet meget bedre.

Familieliv

Et nyt liv: Hos familien Møllgaard er skældud blevet en sjældenhed

Hverdagen er blevet en fuldstændig anden, efter at Rasmus og Maria Møllgaard er stoppet med at råbe ad deres børn.

Familieliv

Maria Møllgaard husker tydeligt episoden. Hvordan hun afmægtig så til, imens hendes dengang 5-årige datter, Olivia skreg, hylede og kastede sig sparkende på jorden. Hun blev varm i kinderne, da den stædige pige lidt efter kylede sin cykel hen ad fortovet.

»Jeg anede ikke, hvorfor hun reagerede så voldsomt på, at jeg kom for at hente hende i børnehaven. Og jeg havde ingen idé om, hvad jeg skulle gøre«, husker Maria Møllgaard.

Hun har heller ikke glemt, hvordan hun tog sin datter i armen og skreg: Nu stopper du! af sine lungers fulde kraft. Vred. Frustreret. Og helt brugt op.

»Det gør en hel masse ved dig som forælder, når du føler, at du bare giver og giver og ikke ved, hvad der er galt. Det er jo ren afmagt, når man råber sådan«, konstaterer hendes mand, Rasmus Møllgaard.

Han og Maria Møllgaard var dengang forældre, som forældre er flest. Konflikterne var hyppige, og konsekvenspædagogikkens advarsler, trusler og hårde ord var en naturlig del af dagligdagen, der flere gange om ugen indholdt en gedigen omgang skældud til Olivia og hendes lillebror, Ludvig.

»Vi vidste ikke bedre«, som Rasmus Møllgaard siger.

Det gør de i dag. Rasmus og Maria Møllgaard hørte ved et tilfælde om et kursus i at sætte grænser uden skældud hos familieterapeut Fie Hørby og besluttede sig for at tage med. »Et vendepunkt« i deres liv, kalder de det i dag. For de 10 afteners gode råd til konflikthåndtering har givet dem en helt ny tilgang til deres børn.

»Vi har den samme tid som før og de samme mål for øje. Men vores hverdag er blevet helt anderledes, efter at vi er stoppet med at skælde ud«, siger Maria Møllgaard.

At lade være med at råbe og irettesætte er ikke det samme som at lade børnene bestemme, understreger hun.

»I bund og grund handler det om at kunne rumme og respektere de følelser, de har. Det gjorde vi ikke før. Ikke på nogen måde«.

Et anerkendende ’nej’

3-årige Ludvig afbryder snakken, da han kravler hen over Maria Møllgaard, dernæst sin far og sætter sig overskrævs på ham.

»Jeg vil udenfor«, proklamerer den lyse stemme. »Du skal gå med«.

»Du kan godt komme ud, men jeg skal være lidt her«, siger Rasmus Møllgaard og kysser Ludvig, der gentager sit ønske og klasker sin far på munden.

»Nej, far går ikke med ud. Men jeg vil gerne hjælpe dig«, svarer Rasmus Møllgaard. Han rejser sig og går med Ludvig i hånden ud i gangen, hvor han hjælper ham i tøjet. Da han kommer tilbage til spisebordet, er den lille dreng allerede i gang med sin skovl ude på terrassen.

»Det der var et virkelig godt eksempel«, siger Maria Møllgaard.

Hendes mand nikker:

»Før kurset ville en situation som den her nemt kunne være blevet til en konflikt. Jeg ville have sagt ’nej, gå nu væk, kan du ikke se, at jeg sidder og snakker?’. Nu anerkender jeg, at han er der og har et behov. Jeg giver mig tid til at forholde mig til hans ønske, jeg siger nej, men jeg hjælper ham til at komme ud alligevel«.

Et andet eksempel på en hverdagsscene, der førhen gav anledning til hævede stemmer og diskussioner, er aftensmaden. Eller rettere det at få børnene til at komme til bords. Når Rasmus og Maria Møllgaard kaldte, skulle børnene indfinde sig. Nu og her. Ikke om 5 minutter, når de lige havde set noget færdig på iPaden eller sat de sidste perler på pladen.

»Vi krævede, at de kom straks, og hvis de ikke gjorde det, skældte vi ud. Men det er egentlig noget underligt noget«, siger Maria Møllgaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvordan ville vi selv tænke, hvis vi uden varsel pludselig skulle afbryde det, vi var i gang med? Det ville vi heller ikke bryde os om. Nu giver vi lov til, at de gør sig færdige, imens vi voksne sidder og taler hyggeligt sammen, og vi har ikke oplevet at sidde ret længe, før alle er her. Det giver langt bedre stemning, end hvis vi lige har råbt ad dem«.

Der er kommet en anden ro i den hektiske hverdag, fortæller begge forældre. Det avler endnu mere overskud til at forstå, hvorfor børnene reagerer.

»Før kunne vi irettesætte vores datter, når hun græd over et nej fra os. ’Det er da ikke noget at blive ked af’. Nu taler vi med hende om, at det er okay, hun er ked af det. Og vi trøster hende, selv om vi ikke er enige med hende«.

Og selvfølgelig kommer de stadig til at skælde ud af og til. Men så må man bare ’rydde op baglæns’, siger de.

»Vi gør meget ud af at sige undskyld til vores børn, når vi dummer os. Og så prøver vi at gøre det bedre næste gang«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Milla Mølgaard eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce