Familieliv

Mandag morgen stinker - søndag aften skændes vi

Fredag aften er det rareste tidspunkt på ugen, viser et studie fra Envision blandt 27 familier.

Familieliv

Mandag: Mandag er en lortedag og morgenerne stinker

Vækkeuret ringer ml. 6-7 og inden 8 er familien ude af døren. Efter weekenden skal familien lige finde rytmen igen. Der er måske et søvnunderskud, der kan mærkes, og rent praktisk er der meget at få styr på, når ugen begynder. Mandag er ugens meste konfliktfyldte dag på ugen som samlet dag.

Tirsdag: Er der noget, vi mangler?

Pakken med tøj ankommer på mors arbejde, far tjekker priser på fjernsyn fra mobilen i frokostpausen. Børnefamilierne er de mest flittige, når det kommer til antallet af handler på nettet. De handler i gennemsnit 3,6 gange om måneden (tallet er 2,9 for unge ml. 18-25 år).

Onsdag: Hvad skal vi spise?

Onsdag eftermiddag. Ungerne er uregerlige på bagsædet, mens mor forsøger at genskabe et mentalt billede af køleskabet derhjemme. Uanset at digitale medier giver mulighed for planlægning af indkøb og underholdning af børnene er ulvetimen - det tidsrum efter arbejde og skole/institution, hvor bilkøer, trætte børn, indkøb, fritidsaktiviteter og madlavning skal klares - stadig en kendsgerning i den moderne børnefamilie. Og formentlig grunden til, at 39 procent af familierne oplever konflikter omkring middagsbordet. Når stemningen først er trykket, kan det være svært at genskabe hyggen omkring bordet.

Tidsrummet mellem 15-18 er suverænt det tidspunkt på døgnet, hvor børnefamilierne har sværest ved at få tiden til at slå til.

Torsdag: Klar, parat, elsk

Det er blevet torsdag og weekendens lys kan skimtes for enden af tunnelen. Den travle uge har sat sine spor: Vasketøjet har tårnet sig op, poserne under øjnene er tydelige, ungerne er svære at få op om morgenen - familien trænger til weekend. Den sidste energi bliver brugt på ungerne, fritidsaktiviteter og legeaftaler i weekenden. Men hvad med parforholdet og kærligheden? 62 procent af de voksne savner tid til samvær med partneren. Måske fordi de bruger de stille stunder i sofaen, når ungerne sover, til at være på Facebook i stedet for at kigge kæresten i øjnene. 44 procent af kvinderne og 22 procent af mændene synes selv, at de bruger for meget tid på sociale medier.

LÆS OGSÅ

Fredag: Disneysjov for hele familien

Så blev det endelig fredag, og familien kan puste ud. Den god mad kommer på bordet, og fredagsslikken findes frem. Det sunde og hektiske liv bliver erstattet med det gode liv, hvor tempoet sættes ned, og der skrues op for hyggen. Familiens bedste tid er fredag aften fra 18-21. Det er dagen inden, at weekenden for alvor går løs, og familien mærker forventningens glæde til weekendens planer.

Lørdag: Eftermiddagen er en bombe

Nu skal vi hygge os men vi skal også nå alt det, som vi ikke har nået i ugens løb. Det er nu, at vi skal vaske tøj, gøre rent, købe ind til resten af ugen, lave mad til gæster, bage boller med børnene og en tur på legepladsen. Tidsrummet mellem 9-15 er det tidspunkt på ugen, hvor det er sværest at få tiden til at slå til. Lørdag er den dag, børnefamilierne holder mest af, men samtidig også den dag, hvor forældrene føler sig mest stressede. Samme gælder søndag for familierne med små børn.

Søndag: Så skændes vi

Endelig kan vi slappe af. Eller kan vi? For søndagen skal også bruges til at nå alle de praktiske ting, som man ikke har nået lørdag. Og vi skal også bestille ferie, og invitere til børnefødselsdag, og planlægge arbejdsweekend. Vi skal også være sammen med familien. Når man kommer til søndag aften er de voksne frustreret over, hvor weekenden blev af, børnene er trætte, fordi de har været længe oppe, og i morgen starter en ny hektisk uge. Søndag mellem 18-21 er det tidspunkt på ugen, hvor der opstår flest skænderier og konflikter.

Kilde: Reklame- og vidensbureauet Envision

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Familieliv og Sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce