SKILSMISSE. Når forældre går fra hinanden, risikerer børnene at blive ufrivilligt ramt. Flere børnehaver har derfor indført 'skilsmisseplaner', hvor forældrene bliver taget i dialog om, hvordan man bedst takler problemstillingen.
Foto: NIELS CHRISTENSEN (ARKIV)

SKILSMISSE. Når forældre går fra hinanden, risikerer børnene at blive ufrivilligt ramt. Flere børnehaver har derfor indført 'skilsmisseplaner', hvor forældrene bliver taget i dialog om, hvordan man bedst takler problemstillingen.

Familieliv

Børnehaver hjælper forældre med skilsmissen

Flere børnehaver har indført skilsmisseplaner for at hjælpe forældre med at støtte deres børn. Det styrker dialogen mellem hjem og pædagoger.

Familieliv

Når mor og far ikke længere skal være sammen, og skilsmissen banker på, kan det være svært at finde ud af, hvordan man som forældre skal takle den nye hverdag.

Flere børnehaver har derfor indført såkaldte ’skilsmisseplaner’, der skal hjælpe familien - og i særdeleshed børnene - gennem den svære periode.

»Det foregår sådan, at når forældre fortæller os, at deres hverdagsliv ændres markant, så inviterer vi dem ind til åben dialog. Det er vigtigt for os, at vi har barnet i centrum hele tiden - det er jo dem, det drejer sig om«, siger Janni Kruse Olsen, der til daglig er leder i Børnehuset Chilli i Haderslev, der indførte en skilsmisseplan i 2014.

Skilsmisseraten har netop i de her år været i stærk vækst, højst sandsynligt som følge af lovændringer i 2013, der gjorde det nemmere og hurtigere at blive skilt. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der har været et fald i antallet af skilsmisser fra 2014 til 2015. Det skal dog ses i forhold til den ellers dramatiske stigning, så der er stadig gennemsnitligt flere skilsmisser nu, end der var for ti år siden.

Skilsmisseplanen består blandt andet af samtaler mellem pædagogerne og forældrene, så de kan tale om, hvad forældrene blandt andet skal være opmærksomme på ved barnet, og hvad børnehaven kan gøre, for at give støtte og omsorg i dagligdagen.

Janni Kruse Olsen fortæller, at ikke alle børn reagerer ens på skilsmisser, og det derfor er vigtigt at børnehaven og forældrene er i dialog.

»Nogle børn bliver udafreagerende og voldsomme, mens andre bliver indadvendte og måske trækker sig fra fællesskabet og holder sig for sig selv. I sådan en situation føler barnet sig jo mere udsat og skrøbeligt. Derfor er det vigtigt at give barnet ekstra støtte, når det har brug for det«, siger hun.

Forældre er glade for ordningen

Forældrene til børn i Børnehuset Chilli har taget godt imod ordningen. Ifølge Janni Kruse Olsen, så har det noget at gøre med, at forældrene kan mærke, at man fra pædagogernes side ikke er berøringsangste om emnet.

»Vi pålægger dem ikke at have bestemte følelser omkring det her. Vi vil i virkeligheden bare gerne have en rolle i børnenes trivsel, og der kan vi mærke, at forældrene er glade for, at vi tør snakke om det i stedet for at prøve at tie det ihjel«, siger hun.

Hun mener ikke, at det som sådan skal være børnehavernes opgave at blande sig personligt i forældres skilsmisser.

»Vi har ingen sandheder i det her - vi kender ikke den gode eller den dårlige skilsmisse. Vi forholder os i stedet til barnet«, siger hun.

En af de forældre, der har været glade for skilsmisseplanen, er Søren Nielsen, der har børnene Buster og Luna-Marie. Han fortæller, at selvom skilsmissen med børnenes mor for et par år siden i egne ord var en »god skilsmisse«, så var det stadig rart, at der var nogen udefra, der gjorde noget aktivt for deres børn.

»De spurgte, om vi var interesserede i at prøve det, og så fik vi en folder med hjem. Min første tanke var, om de nu skulle til at vurdere mig og moren. Om hvorfor vi ikke blev sammen, om vi var gode forældre og sådan. Ja, jeg havde nok barrikaderne lidt oppe i starten«, siger han.

Dog faldt paraderne, da han gik ind til mødet.

»Jeg sad med holdningen, at »De skulle sgu’ ikke blande sig i, at vi ikke kunne bo sammen«, men jeg fandt jo ud af, at det kun skulle omhandle, hvad der var godt for børnene, og det var en virkelig positiv oplevelse«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børn sørger også

På mødet blev der blandt andet snakket om, hvilke tanker børn kan have, når man går gennem en skilsmisse, og hvordan de kan reagere på oplevelsen.

»Vi fik øjnene op for nogle ting for, hvad der er godt for børn i en sorgproces. Det var blandt andet, hvor vigtigt det var at overholde de aftaler, vi laver med vores børn. Selv dem, som de måske ikke nødvendigvis tænkte så meget over selv, ligesom det var vigtigt, hvordan vi talte om og med hinanden, når de små ører hørte med«, siger han.

For Søren Nielsen var det vigtigt for hans relation til børnehaven, at han og ekskonen følte, at de blev taget seriøst. At alt det, de gik igennem, blev taget alvorligt. Han er overbevist om, at skilsmisseplanerne især vil kunne hjælpe dem, der går igennem drænende skilsmisser.

»Jeg tror, at det virkelig kan hjælpe dem, der går gennem hårde skilsmisser – dem, hvor mor og far har det svært ved at kunne samarbejde om deres børn. Det her lader til at være et rigtig godt redskab«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce