Konfirmation. Der er skruet op for budgetterne til de danske konfirmationsfester. 12 procent af de adspurgte familier vil bruge over 30.000 kroner på konfirmationsfesten.
Foto: Mads Nissen

Konfirmation. Der er skruet op for budgetterne til de danske konfirmationsfester. 12 procent af de adspurgte familier vil bruge over 30.000 kroner på konfirmationsfesten.

Familieliv

Konfirmationer bliver vildere og koster flere penge

Gaver, tøj, tryllekunstnere, hotelfester og dyre biler til at køre konfirmanden. Især de største fester med et budget over 30.000 kroner er i stigning.

Familieliv

Mellem påske og pinse er cirka hver tredje dansker inviteret til konfirmation eller nonfirmation, og der bliver ikke sparet på festlighederne, når de unge skal fejres.

I år bruger forældrene i gennemsnit 19.425 kroner på festen for deres søn eller datter, og dertil kommer tøj og konfirmationsgave, som i snit løber op i mere end 10.000 kroner. Det viser tal fra TNS Gallup lavet for Nordea.

Tallene viser en stigning på næsten 5 procent siden 2013, og prisen for festen og gaven fra forældrene er nu højere end i 2007 før finanskrisen – også, når der korrigeres for inflation.

Samtidig dækker tallene over store variationer, viser Nordeas undersøgelse. Mens 40 procent af konfirmationsfesterne holdes for under 15.000 kroner eksklusive gave og tøj, bliver 12 procent af konfirmanderne fejret for et beløb, der overstiger 30.000 kroner for festen alene. Dertil kommer tøj og gave, der typisk også får et nyk opad, når festen er dyr – tøj til alle og gave til konfirmanden kan hurtigt løbe op i 15.000 kroner i de familier, der bruger ekstra mange penge på begivenheden. Altså i alt mindst 45.000 kroner for at holde konfirmation.

»Det billede, vi ser, følger den udvikling, der er i samfundet lige nu, hvor topchefer og andre meget højtlønnede har haft de største lønhop. Der er kommet flere af dem, der virkelig har råd til at bruge penge – og det gør de. De giver den i den grad gas med konfirmationerne«, siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, som understreger, at budgettet for konfirmationer i høj grad følger husstandsindkomsten og i mindre grad geografien. Jo højere indkomst, jo flere penge bliver der spenderet, uanset om festen holdes i Nordsjælland eller Nordjylland.

En helt speciel fest

Men også helt almindelige familier bruger flere penge, når de holder konfirmation eller nonfirmation.

»Der er råderum til at gøre det nu. Vi har fremgang i reallønnen og superlav inflation, og vi sporer generelt en optimisme hos forbrugerne. Vi prioriterer at bruge de penge, vi kan, når sønnen eller datteren skal konfirmeres. Det er jo once in a lifetime – konfirmationen kommer aldrig igen, så det er en fest, vi gerne bruger penge på«, vurderer Ann Lehmann Erichsen.

Vi prioriterer at bruge de penge, vi kan, når sønnen eller datteren skal konfirmeres

Familien Larsen fra Blovstrød i Nordsjælland er en af de familier, der skal holde konfirmation i år. Her er budgettet 50.000 kroner for festen, og så kommer gaven oveni.

»Det er jo ikke så tit, man har lejlighed til at holde sådan en stor fest. Vi kommer til at bruge penge fra vores opsparing, som vi ellers bruger til tandlægeregninger og den slags, for ingen af os har job, vi bliver synderlig rige af«, fortæller konfirmandens mor, Kristina Babette Larsen, som driver et yogastudie. Ægtefællen er offentligt ansat som jurist i Udenrigsministeriet.

Nordeas undersøgelse viser, at folk generelt bruger betydelig flere penge, end de egentlig havde tænkt sig. Det gælder både festen, og når der skal vælges gaver.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når konfirmationen kommer tæt på, og det er alvor, bliver vi meget følelsesstyrede. For eksempel kan vi se, at bedsteforældre ofte tager den helt store pung frem og i gennemsnit køber en gave til 5.700 kroner, selv om de kun havde tænkt sig at bruge 1.360 kroner. Det er et rigtig stort spring, og det er altså følelserne, der kommer i spil her. Så forestiller de sig måske, at barnebarnet vil tænke på sine bedsteforældre, hver gang hun tager den fine guldkæde på«, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Mikkel Schultz har de seneste 6 år har drevet netstedet konfirmationsportalen.dk, som henvender sig til både kommende konfirmander, forældre og gæster, der søger inspiration til konfirmationen. Han genkender tendensen.

»Nogle af festerne tenderer små bryllupper – det skal være den perfekte fest. Både i år og sidste år har en del kigget på hotelfester, lydudstyr til udlejning, underholdning som for eksempel en tryllekunstner og konfirmandkørsel i klassiske biler. Det siger noget om, hvad det er for en type fester, der bliver holdt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce