Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
forkælelse. Årets konfirmander får ikke alene fint nyt tøj til dagen, men også flere og større gaver end nogensinde.
Foto: MADS NISSEN

forkælelse. Årets konfirmander får ikke alene fint nyt tøj til dagen, men også flere og større gaver end nogensinde.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Især bedsteforældrene skruer op: Konfirmander kan se frem til store gaver

Det er helt normalt at få gaver for 25.000-30.000 kroner til sin konfirmation.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skulle være god mulighed for, at ønsker om både penge, gadgets, smykker, rejser og andre oplevelser bliver opfyldt for årets konfirmander og nonfirmander.

En ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Nordea, viser nemlig, at beløbet, som både forældre og gæster bruger på gaven, er vokset betragteligt de seneste tre år.

I gennemsnit forkæler forældrene i år deres barn med en gave til 5.910 kroner, og bedsteforældrene griber næsten lige så dybt i lommerne med en gave til gennemsnitligt 5.700 kroner.

Alle gæster bruger flere penge

Dermed bruger forældrene otte procent mere på gaven end i 2013, og bedsteforældrene skruer niveauet helt op til det tredobbelte i forhold til 2013. Dengang brugte de 1.910 kroner og nu altså 5.700 kroner i gennemsnit.

»Gaven er i den grad rendt igennem finanskriseloftet. ‘Skal der være fest, så lad der være fest’, synes folk at tænke. For eksempel kan bedsteforældre finde på at give en rejse til New York sammen med dem eller en stor pengegave, og det får gaveniveauet til at løfte sig markant«, forklarer forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Også festens andre gæster bruger et pænt beløb, når de skal vælge gave til festens hovedperson. Onkler, tanter og andre, der har familierelation til konfirmanden eller nonfirmanden, bruger i gennemsnit 910 kroner på gaven, mens forældrenes venner kommer med en gave til omkring 490 kroner.

Gaver for 26.555 kroner

Nordea har regnet på, hvad en typisk gavehøst vil være til en konfirmation eller nonfirmation, hvor der kommer 37 gæster, som er det gennemsnitlige antal gæster. Værdien af gaverne vil i alt komme op på 26.555 kroner.

»Folk bruger generelt en del flere penge, end de oprindeligt havde forestillet sig. Når festen kommer tæt på, så tager følelserne og hjertet over«, siger Anne Lehmann Erichsen.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Nordea har også regnet på, hvad gæsterne havde troet, de ville købe gaver for, og havde det holdt stik, ville konfirmanden til den gennemsnitlige fest i stedet have fået gaver for i alt 14.260 kroner. Men virkeligheden er, at de får for næsten det dobbelte.

Ifølge Mikkel Schultz, som driver netstedet konfirmationsportalen.dk, så er penge de unges ønske nummer ét.

»Men også oplevelser som for eksempel en fodboldrejse eller andre rejser er i høj kurs i år. Generelt bliver konfirmandgaverne mere og mere hypede«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden