forkælelse. Årets konfirmander får ikke alene fint nyt tøj til dagen, men også flere og større gaver end nogensinde.
Foto: MADS NISSEN

forkælelse. Årets konfirmander får ikke alene fint nyt tøj til dagen, men også flere og større gaver end nogensinde.

Familieliv

Især bedsteforældrene skruer op: Konfirmander kan se frem til store gaver

Det er helt normalt at få gaver for 25.000-30.000 kroner til sin konfirmation.

Familieliv

Der skulle være god mulighed for, at ønsker om både penge, gadgets, smykker, rejser og andre oplevelser bliver opfyldt for årets konfirmander og nonfirmander.

En ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Nordea, viser nemlig, at beløbet, som både forældre og gæster bruger på gaven, er vokset betragteligt de seneste tre år.

I gennemsnit forkæler forældrene i år deres barn med en gave til 5.910 kroner, og bedsteforældrene griber næsten lige så dybt i lommerne med en gave til gennemsnitligt 5.700 kroner.

Alle gæster bruger flere penge

Dermed bruger forældrene otte procent mere på gaven end i 2013, og bedsteforældrene skruer niveauet helt op til det tredobbelte i forhold til 2013. Dengang brugte de 1.910 kroner og nu altså 5.700 kroner i gennemsnit.

»Gaven er i den grad rendt igennem finanskriseloftet. ‘Skal der være fest, så lad der være fest’, synes folk at tænke. For eksempel kan bedsteforældre finde på at give en rejse til New York sammen med dem eller en stor pengegave, og det får gaveniveauet til at løfte sig markant«, forklarer forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Også festens andre gæster bruger et pænt beløb, når de skal vælge gave til festens hovedperson. Onkler, tanter og andre, der har familierelation til konfirmanden eller nonfirmanden, bruger i gennemsnit 910 kroner på gaven, mens forældrenes venner kommer med en gave til omkring 490 kroner.

Gaver for 26.555 kroner

Nordea har regnet på, hvad en typisk gavehøst vil være til en konfirmation eller nonfirmation, hvor der kommer 37 gæster, som er det gennemsnitlige antal gæster. Værdien af gaverne vil i alt komme op på 26.555 kroner.

»Folk bruger generelt en del flere penge, end de oprindeligt havde forestillet sig. Når festen kommer tæt på, så tager følelserne og hjertet over«, siger Anne Lehmann Erichsen.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Nordea har også regnet på, hvad gæsterne havde troet, de ville købe gaver for, og havde det holdt stik, ville konfirmanden til den gennemsnitlige fest i stedet have fået gaver for i alt 14.260 kroner. Men virkeligheden er, at de får for næsten det dobbelte.

Ifølge Mikkel Schultz, som driver netstedet konfirmationsportalen.dk, så er penge de unges ønske nummer ét.

»Men også oplevelser som for eksempel en fodboldrejse eller andre rejser er i høj kurs i år. Generelt bliver konfirmandgaverne mere og mere hypede«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce