Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

LARS HANSEN
Foto: LARS HANSEN

Familiefesten. Hvis festen kan holdes med begge forældre trods skilsmisse, er det bedst, vurderer Børns Vilkår. (Arkivfoto)

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konfirmationen giver skilsmissefamilier ondt i maven

Nogle børn undgår konfirmationen af frygt for forældrenes skænderier, advarer Børns Vilkår.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal fars nye kæreste med? Skal barnet køre i limousine? Hvem skal holde tale først? Hvem skal sidde ved siden af konfirmanden? Hvem skal betale?

Som skilsmisseforældre er det ikke altid nemt at blive enige om, hvordan barnets konfirmation skal forløbe.

Nogle børn ender med at dele forældrene op og holde konfirmationen to gange. Andre børn aflyser festen af frygt for kold luft og dræberøjne på tværs af lokalet.

»Der er mange børn, som synes, det er rigtig svært, fordi de er usikre på, om mor og far kan finde ud af det. Nogle begynder allerede at spekulere på det i 12-års alderen, fordi de oplever, hvordan andre højtider som julen går i smader, fordi far og mor er uenige og skændes«, siger Bente Boserup, børnefaglig seniorkonsulent i Børns Vilkår.

Hvert år har BørneTelefonen hos Børns Vilkår mere end 40.000 samtaler med børn..

I denne tid er det sæson for bekymrede børn, som frygter konfirmationsdagen mere end de glæder sig.

Min far har sagt, at han ikke vil komme til min konfirmation, fordi han ikke vil se min mor. Det gør mig rigtig ked af det.

Der er sågar børn, som siger nej tak til at blive konfirmeret alene på grund af frygten for konflikter i familien.

»Man kan jo ikke i kirke to gange, og to fester er heller ikke en løsning, så mange vælger konfirmationen fra, hvis der er meget ballade. Det kan godt være, at barnet giver en anden grund, så advarselslampen bør lige lyse«, siger Bente Boserup.

Hun anbefaler fraskilte forældre med et højt konfliktniveau at gøre sig umage for at give barnet en god fest. Og hvis det fordrer, at begge forældre ikke kan være med, må det være sådan.

»De voksne må tage ansvaret og melde ud i god tid, hvis de ikke kan holde en fælles fest. Det kan godt gøres på en nænsom måde, og hvor man inddrager barnet i, hvordan vi alligevel får en god fest«, siger Bente Boserup.

Afklaring i god tid er vigtigt, påpeger hun.

»Det værste for børnene er ikke at vide noget. Så hellere sige i god tid, som det er, for så kan barnet vænne sig til det og nemmere affinde sig med situationen«, siger Bente Boserup.

Også blandt de fraskilte forældre er der mange bekymringer, oplever netværket Singleplus.dk:

»På vores debatforum kan vi tydeligt se, at planlægningen af konfirmationen er et stort tema for mange fraskilte forældre«, siger Nicolai Danmark Johannesen fra Singleplus.dk.

Singleplus.dk er Danmarks største onlinemødested for singleforældre med 9.870 registrerede medlemmer.

»Forældrene efterspørger gode råd til, hvordan de bedst samarbejder og undgår konflikter med barnets anden forælder«, siger Nicolai Danmark Johannesen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mona Samir Sørensen eller Familieliv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden