Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Ivan Riordan Boll
Foto: Ivan Riordan Boll

SELVSTÆNDIG. Vitus Bjerre Brudholm har gået til konfirmationsforberedelse, men har valgt, at han ikke skal konfirmeres. »Jeg er alligevel glad for, at jeg har gået til konfirmationsforberedelse, for jeg har fået en masse viden om kristendommen, som jo er en væsentlig del af vores samfund«, siger han.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vitus sprang fra konfirmationsforberedelsen: »Jeg behøver ikke kristendommen for at være god mod andre«

Vitus Bjerre Brudholm gik til konfirmationsforberedelse, men har valgt alligevel ikke at blive konfirmeret.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kort efter jul meddelte 14-årige Vitus Bjerre Brudholm sine forældre, at han ikke ville konfirmeres. Hele efteråret havde han gået til konfirmationsforberedelse, og han kunne bare mærke, at han ikke havde lyst til at stå i kirken og sige, at han tror på Gud, når nu det ikke forholder sig sådan.

»Jeg var på et tidspunkt i tvivl, for jeg synes, at budskaberne om næstekærlighed og om at behandle andre, som man gerne selv vil behandles, er rigtig gode. Men så tænkte jeg, at sådan er jeg jo i forvejen. Jeg behøver ikke kristendommen for at være god mod andre«, forklarer Vitus.

Han er en ud af bare tre fra sin klasse på Maglegårdsskolen i Hellerup, der ikke skal konfirmeres. De andre 22 er lige nu i fuld gang med at planlægge store fester, men det rører ham ikke, at han bliver gæst ved sin vens konfirmation i stedet for hovedperson ved sin egen.

Jeg har ikke lyst til at være religiøs, når religion fører til så mange krige

»Jeg synes bare, at det er fedt, at jeg kan komme med til hans fest nu. Jeg kunne aldrig finde på at blive konfirmeret bare for at holde en stor fest og få gaver. Det er der nok nogle, som gør, men jeg synes, det ville være underligt at stå og sige, at jeg tror på den kristne gud af den årsag«.

Religion er alvorligt

Religion er ikke noget, man skal spøge med, synes Vitus, for det er en alvorlig sag, som efter hans mening fylder alt for meget i verden.

»Mange af de krige, der foregår, skyldes religion, og det, synes jeg, er forkert. Det er, som om religionen kommer før mennesket. Jeg var på Mauritius i påskeferien, og der lever folk fra alle mulige religioner sammen og har det godt. Vi spurgte en taxachauffør, hvordan de gjorde, og han sagde, at på Mauritius er mennesket vigtigere end religionen. Der ser de hinanden som individuelle mennesker – ikke som nogle, der repræsenterer en bestemt religion«, forklarer Vitus og tænker sig lidt om.

»Sådan burde det være alle steder. Det er også derfor, jeg ikke vil konfirmeres. Jeg har ikke lyst til at være religiøs, når religion fører til så mange krige«.

Selv om Vitus er i klart mindretal i både klassen og lokalområdet i Gentofte, hvor 77 procent af de unge blev konfirmeret sidste år, oplever han kun, at vennerne bakker ham op i hans beslutning. »Det, synes de, er helt fint. Det er mit eget valg, ligesom det også er deres eget valg, at de gerne vil konfirmeres«.

Også Vitus’ forældre bakker ham op. De fik ham ikke døbt, da han blev født, og det var, netop fordi han selv skulle have lov at vælge, når han nåede konfirmationsalderen, fortæller Vitus. »Sådan vil jeg også selv gøre, når jeg engang bliver far. Det er børns eget valg«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden