Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Bjørn Molstad for Human-Etisk Forbund
Foto: Bjørn Molstad for Human-Etisk Forbund

KONFIRMATION. Hvert år bliver 10.000 norske unge humanistisk konfirmeret.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Norge bliver hver sjette teenager humanistisk konfirmeret - nu breder traditionen sig til Danmark

Nonfirmation kendes ikke i Norge. Men der findes et andet udbredt alternativ til den kirkelige ceremoni.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foran rådhuset i den sydøstlige landsby Arendal i Norge står en gruppe konfirmander iført stive jakkesæt og norske nationaldragter.

De er netop blevet humanistisk konfirmeret, og i hånden på én af konfirmanderne blafrer et papir med billedet af en gruppe mennesker, der holder hinanden i hånden.

Det er beviset på hendes konfirmation. Et bevis, som Human-Etisk Forbund i år har overrakt 250.000 af, siden de for 60 år siden foretog den første ceremoni.

For selv om den norske kirke, statskirken, generelt har et godt tag om den norske ungdom, så vælger over 10.000 teenagere hvert år at blive konfirmeret uden om kirken.

Således har flere end hvert sjette norske barn de sidste mange år valgt en konfirmation, der giver en indføring i temaer som livssyn, humanisme, kritisk tænkning og menneskerettigheter på tværs af forskellige religioner. Omkring 40.000 vælger at blive kristent konfirmeret.

Synligt alternativ

I Danmark vælger flere og flere et lignende alternativ. Her har 92 danske unge i år valgt en humanistisk konfirmation, hvilket er det største antal, siden den danske organisation Humanistisk Samfund konfirmerede de første 11 humanistiske konfirmander i 2010.

Der er imidlertid langt til de 10.000 norske humanistiske konfirmander, og det kan skyldes, at de i Norge gennem mange år har arbejdet med at udbrede kendskabet til alternativet, så det i dag er en bredt accepteret tradition. Det fortæller Inger-Johanne Slaatta, der er seniorrådgiver i den norske søsterorganisation Human-Etisk Forbund.

»Vi har arrangeret humanistiske konfirmationer de sidste 65 år. Det er derfor et alment kendt alternativ til den kirkelige konfirmation. Vi er synlige i alle amter og i de fleste af vores 428 kommuner. De unge har derfor en realistisk mulighed for at vælge andet end kirken«, siger hun.

Alle 14-årige får information om den humanistiske konfirmation direkte med posten, og det tilbud valgte 17 procent af en årgang i år at tage imod.

»Vi har modsat den danske organisation været i gang i 65 år. Det tager tid at bygge en tradition, og det er krævende at udfordre systemer«

»Når konfirmationen fortsat står stærkt i Norge, er det også takket være den humanistiske tradition. Havde den ikke været der, så vil jeg tro, at kristen konfirmation ville være gået tilbage som i Sverige, hvor kun cirka 35 procent lader sig konfirmere«, mener hun.

Ingen norsk nonfirmation

Der foretages humanistiske konfirmationer i Aarhus og København. Konfirmationen består af to kursusweekender samt en ceremoni med sang, musik og taler.

Inger-Johanne Slaatta var til stede under den danske humanistiske konfirmation i 2014. Og selv om ceremonierne deler »den glade, humanistiske fejring af ungdommen« og »diskussioner om vigtige værdispørgsmål«, så er der stadigvæk forskel, mener hun.

Det viser sig konkret i den måde, traditionen markeres på, fortæller hun. For når det kommer til de danske konfirmanders påklædning, så er Inger-Johanna Slaatta ikke imponeret.

»Det, de i invitationen til ceremonien kalder ’pænt tøj’ i Danmark, ville i Norge anses som ikke-så-vældig-pænt og noget uformelt. Den humanistiske konfirmation bygger i Norge på en stærk nationaltradition, og det viser sig i påklædningen«, siger hun.

I Norge findes ingen nonfirmation. Man fejrer, at de unge har taget stilling - til deres kristne eller humanistiske livssyn.

»Jeg tror ikke, at vi har haft samme kamp med at skulle begrunde og forklare den humanistiske konfirmation i Norge, fordi der ikke findes en nonfirmation«, siger hun og tilføjer:

»Vi har modsat den danske organisation været i gang i 65 år. Det tager tid at bygge en tradition op, og det er krævende at udfordre systemer«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden