Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

  Alt om Moderne kærlighed

Mads Nissen (arkivfoto)
Foto: Mads Nissen (arkivfoto)

KONFIRMATION. Du kan gøre en stor forskel for et barn af forældre med alkoholproblemer ved barnets konfirmation ved at række hånden frem og anerkende barnets angst og pinlighed over dets fulde forældre, siger rådgivningsforeninger.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan kan du hjælpe børn med fulde forældre til konfirmationen

Som voksen kan du godt hjælpe, og der findes også råd til børnene selv.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En del konfirmander frygter deres konfirmation, fordi de er bange for, hvordan deres forældre vil reagere, når vinen kommer på bordet.

Det gælder både for børn af alkoholmisbrugere og for børn, der er vant til, at deres forældre drikker sig meget fulde ved sociale sammenkomster.

For at hjælpe børnene i de konkrete situationer - både til konfirmationen og ved andre store sammenkomster - skal pårørende blive bedre til at opfange, hvad der sker, og støtte børnene, mener foreningen for voksne børn af alkoholafhængige, Lænkens Unge Ambassadører (LUA).

LÆS OGSÅ

»Vi har en tendens til at fnise af de pinlige taler. Men i stedet for at grine og sige pyt, skal man tage den her pinlighed og børnenes angst alvorligt. Også i familier, hvor man ikke tænker, at det sejler derhjemme«, siger Louise Murman Spanning, der er projektkoordinater i LUA.

Hun fortæller, at mange af foreningens medlemmer, der nu er voksne, ville ønske, at nogle havde grebet ind og støttet dem, da de var børn.

Derfor følger der nedenfor nogle råd til, hvad både voksne pårørende og børn kan gøre i situationer, hvor forældrenes alkoholindtag tager overhånd.

Råd til voksne:

Hvis du er pårørende til et barn, hvis mor eller far har en tendens til at drikke sig meget fuld ved sociale sammenkomster, kan du hjælpe barnet allerede inden feste:

 • Tal med den person, du før har oplevet fuld ved sociale sammenkomster. Fortæl, at du forventer en god fest, hvor den unge kan nyde det, og at der ikke drikkes ligesom sidst.
 • Lav aftaler med konfirmanden inden festen. Henvend dig til barnet og fortæl, at det er dig eller en anden voksen, der vil gribe ind, hvis alkoholen begynder at fylde for meget.

Hvis det går galt under festen, kan du gøre følgende:

 • Vis konfirmanden, at du har set problemet. Sig til den unge, hvad du oplever, og anerkend, hvor ked af det barnet må være.
 • Fortæl barnet, hvad du kan gøre for at tage hånd om problemet. Konfirmanden skal ikke tage ansvar for sine forældres opførsel.
 • Forsøg at nedtone den berusede og begrænse personens indtag af alkohol.
 • Tilbyd barnet at tage en snak med mor eller far efter festen, så barnet ikke skal gå at være bange for, hvornår det går galt igen.

Kilde: Alkohol- og familiebehandler Vivien Abrahamsen og Birthe Zavilla, Glostrup Lænke-ambulatorium.

Råd til barnet:

 • Hvis du inden festen går og er bange for, hvad der kommer til at ske til festen, kan du fortælle det til dine forældre. Fortæl dem, hvad det gør ved dig, når de er fulde og pinlige.
 • Hvis der er en anden i din familie, du kan tale med om din mors eller fars drikkeri, så fortæl dem, hvordan du har det med konfirmationsfesten. Måske er der en bedstemor eller onkel, der kan hjælpe dig, så konfirmationsfesten ikke bliver pinlig for dig, fordi din mor eller far drikker.
 • Hvis din mor eller far siger til dig, at du ikke må sige noget til andre om deres drikkeri, skal du vide, at du har ret til at tale med andre om, hvordan du har det.
 • Sker det alligevel, at din mor eller far drikker sig fuld, er det helt okay, at du forlader festen - eventuelt sammen med nogle venner eller en fætter/kusine, der er med til festen.
 • Har du brug for rådgivning, kan du skrive til brevkassen ved HOPE, som er et initiativ under organisationen Alkohol & Samfund, på www.hope.dk/ung. Du kan også ringe til børnetelefonen på 116111 eller Alkolinjen på 80200500.

Kilde: www.hope.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden