Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Babyboom. Sommeren 2016 tegner til at blive en sommer i de nyfødtes tegn. Kvinderne til fødselsforberedelse på Østerbro mener, at fødselsstigningen skyldes øget mediefokus.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Babyboom. Sommeren 2016 tegner til at blive en sommer i de nyfødtes tegn. Kvinderne til fødselsforberedelse på Østerbro mener, at fødselsstigningen skyldes øget mediefokus.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor baby-sommer venter

Landets fødeafdelinger indkalder ekstra hænder og lægger strategi, for sommeren 2016 bliver usædvanlig travl. Stigningen i fødselstallet skyldes ikke mindst økonomisk optimisme, påpeger flere forskere.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Nu er det tid til at hilse på bækkenbunden«.

Underviser Rikke-Lise Andersson ser ud på de 13 højgravide kvinder, der alle ligger på brede madrasser i lokalet på Østerbro.

»Spænd op. 1, 2, 3 ...«, tæller hun.

»... 7. Pause«. Kvinderne slipper spændingen og lader langsomt det nederste af maven slappe af igen.

De 13 gravide kvinder er en del af et babyboom, der rammer Danmark denne sommer. På landsplan vil der i juni, juli og august komme over 1.200 flere børn til verden, end der gjorde i de samme måneder sidste år. Det giver over 16.200 sommerbabyer i 2016 og bliver den foreløbige kulmination på et stigende fødselstal de seneste to år.

Det viser en undersøgelse foretaget af Politiken Research, som har indhentet fødselsprognoser baseret på terminsdato fra samtlige af landets 21 fødeafdelinger.

En af de fødeafdelinger, der oplever en markant stigning i fødsler, er afdelingen Herning/Holstebro under Hospitalsenheden Vest. Her forventes 14 procent flere babyer i sommermånederne i år sammenlignet med sidste år. Alene i august er der en stigning på knap 25 procent.

»Jeg har aldrig oplevet et lignende boom i min tid som jordemoder. Normalt er der flere fødsler om sommeren end om vinteren, men en så stor stigning er helt vildt«, siger chefjordemoder Ann Fogsgaard, der har været jordemoder i 33 år.

På de midtjyske fødeafdelinger har de derfor øget bemandingen markant og ansat flere vikarierende jordemødre til at hjælpe de fødende kvinder.

Inspireret af Beredskabsstyrelsen

Også Aarhus Universitetshospital har en særlig strategi for sommeren.

»Vi har lavet en decideret beredskabsplan og øvet os i, hvad vi gør, når vi får travlt«, siger chefjordemoder Joan Lindholdt Dür. Hun forklarer, at alle kender deres pladser, alle stuer er fuldstændig ens indrettet, og inspireret af Beredskabsstyrelsen har de lavet en strategi for at kalde timeout og samle folk ved logistiktavlen for at koordinere opgaverne og vurdere, om der skal tilkaldes flere jordemødre.

Selv om landets fødestuer har forberedt sig på sommertilvæksten i nye borgere, kan det få betydning for de fødende.

»Vi kommer til at have nogle meget travle døgn, hvor vi kan blive nødt til at sende nogle til et andet hospital eller rykke rundt på dem mellem fødeafdelingen og barselsgangen. Men vi har gjort alt, hvad vi kan, for at fødende ikke får en dårlig oplevelse«, siger Joan Lindholdt Dür.

Generelt flere babyer på vej i år

Den nyeste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der i årets første kvartal er blevet født knap 1.000 flere babyer, end der blev født i samme kvartal sidste år. Hvis udviklingen fortsætter året ud, hvad meget altså tyder på, rammer vi over 60.000 fødsler for første gang i flere år.

Vi har lavet en decideret beredskabsplan og øvet os i, hvad vi gør, når vi får travlt

Stigningen kommer efter et lavpunkt i nyere tid, hvor Danmark med 55.873 nyfødte i 2013 var nede på det laveste fødselstal siden 1987. Det stigende fødselstal skal i høj grad tilskrives den forbedrede samfundsøkonomi på afstand af finanskrisen, påpeger flere forskere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Flere har været usikre på økonomien eller været arbejdsløse de seneste år, så de har tøvet lidt og udskudt børn. Men efter bedring i de økonomiske konjunkturer, tør de begive sig ud i det nu. Derfor kan fødselstallet sagtens stige endnu mere fremadrettet, fordi folk er ved at indhente«, siger seniorforsker Mogens Christoffersen fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Historien gentager sig gang på gang, forklarer han og illustrerer med et eksempel:

»I 1930’erne var arbejdsløsheden høj, og der blev født så få børn, at man frygtede, at befolkningen ville uddø på sigt. Men da arbejdsløsheden så blev mindre i slutningen af krigen, steg fødselstallet eksplosivt«.

For de fødselsforberedende kvinder på Østerbro ligger der dog ikke de store privatøkonomiske beregninger bag beslutningen om at sætte børn i verden. I stedet nævnes de senere års mediefokus på, at der er brug for flere børn, fordi fremtidens større andel af ældre skal forsørges. Blandt andet med DR’s kampagne ’Knald for Danmark’ i efteråret.

»Jeg har følt mig provokeret af alt det fokus på, at nu skal vi bare have nogle børn, men alligevel har det ligget lidt i baghovedet. Jeg tænkte da selv ’ah, come on, de siger jo også, at vi skal få nogle flere børn’ i overvejelserne om at få nummer 3. At det så bliver 2 til nu, er jo fuldstændig vanvittigt«, siger 37-årige Ulla Kobberø. Hun er mor til 2 og skal føde tvillinger til juli.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden