Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyfødt.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Nyfødt.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere kvinder vil føde i eget hjem

Andelen af hjemmefødsler er fordoblet fra 2011 til 2015. Hjemmefødende vil designe personlige fødsler, fortæller jordemødre.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et badekar på gulvet i stuen i stedet for en hospitalsseng, muligheden for at høre sin yndlingsmusik højt eller være i fred med veerne under sin egen bruser. Det valgte 1.128 danske kvinder sidste år. De fødte i deres private hjem i stedet for på hospitalet.

Det er 2 procent af fødslerne, og den højeste andel af fødsler i de 19 år, der er offentligt tilgængelige tal fra.

Politiken Research har trukket tallene fra fødselsregisteret, som viser, at i 2011 valgte 0,9 procent af kvinderne at føde hjemme. Dermed er der sket en fordobling i andelen af hjemmefødsler på 5 år.

Chefjordemoder på Aarhus Universitetshospital Joan Dürr mener, at stigningen skyldes, at flere familier gerne vil designe en mere personlig fødsel.

»Nogle familier snakker om, at de ikke ønsker, at fødslen bliver associeret med sygdom, som de synes, den bliver på et hospital. De føler, at muligheden for at føde naturligt bliver bedre derhjemme«, siger hun.

Nogle familier snakker om, at de ikke ønsker, at fødslen bliver associeret med sygdom, som de synes, den bliver på et hospital

På Aarhus Universitetshospital ser stigningen ud til at fortsætte i 2016, hvor de regner med at ende på cirka 250 hjemmefødsler. For et par år tilbage lå de typisk på omkring 50 hjemmefødsler om året.

I den anden ende af landet, på Hvidovre Hospital, har jordemoder Maria Hassing også bemærket den stigende interesse for hjemmefødsler. Tidligere holdt hospitalet oplysningscafeer om hjemmefødsler hver sjette uge, men de interesserede kunne ikke være i lokalet, så nu er det hver 14. dag.

»Kvinderne nævner, at de gerne vil sætte deres eget præg på oplevelsen«, siger Maria Hassing, der både varetager hjemmefødsler og hospitalsfødsler.

Færre indgreb og høj sikkerhed

Fødsler, der er påbegyndt hjemme, har en lavere risiko for, at indgreb som vestimulerende drop og kejsersnit bliver nødvendige, siger Karen Ingversen, der har været jordemoder igennem 17 år og forsker i hjemmefødsler, som en del af forskningsprojektet ’Nordic Home Birth’.

»Vi har fået bedre dokumentation for, at det er lige så sikkert for gravide med en ukompliceret graviditet at føde hjemme som på et hospital. Det er muligt, at det spiller ind på kvindernes valg«, siger hun.

Karen Ingversens egen interesse for hjemmefødsler blev forstærket af et arbejdsophold i Holland, hvor cirka 15 procent i dag føder hjemme, fortæller hun.

Jordemoderforeningen kom med en undersøgelse tidligere i år, der viste, at næsten halvdelen af de gravide medlemmer regnede med at skulle føde i hjemmet. Jordemoderforeningen forklarede selv undersøgelsens resultat med, at jordemødrene ved, at komplikationer bliver opdaget hurtigt, og at der er tid til at rykke på hospitalet, hvis det er nødvendigt.

Karen Ingversens forskning er netop rettet mod sikkerheden omkring de danske hjemmefødsler. Hun har fundet ud af, at 8,8 procent af de hjemmefødende bliver overflyttet til hospital under fødslen, og 2,2 procent bliver overflyttet med blå blink. Men kun omkring en tredjedel af disse hasteoverflytninger ender med, at mor eller barn har brug for behandling.

»Det afspejler, at jordemødrene er forsigtige og overflytter fødslen, hvis de fornemmer de mindste tegn på fare«, siger Karen Ingversen.

Overflytninger sker især i forbindelse med fødsler, der er gået i stå i længere tid, og efter fødslen for eksempel i forbindelse med at kvinden bløder meget. I 0,7 procent af tilfældene skete overflytningen, fordi jordemoderen var usikker på barnets tilstand.

Ved hjemmefødsler bliver der brugt lidt flere midler på jordemødre, mens der er færre udgifter til for eksempel en hospitalsseng og mad under indlæggelse.

I Region Midtjylland har man ikke regnet på økonomien i hjemmefødsler, men vurderingen lyder, at det går nogenlunde lige op med en hospitalsfødsel.

»Det afgørende er, at kvinderne selv skal have ret til at vælge«, siger formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden