68'erne. Et stigende antal ældre vælger at flytte fra forstaden og ind til byen. Tendensen ses i København, Aarhus og Odense, viser tal fra Danmarks Statistik.
Foto: SOFIA BUSK

68'erne. Et stigende antal ældre vælger at flytte fra forstaden og ind til byen. Tendensen ses i København, Aarhus og Odense, viser tal fra Danmarks Statistik.

Familieliv

Ældre dropper forstæderne og flytter til de store byer

Stadig flere sælger huset i forstaden og rykker til storbyen, når børnene er flyttet hjemmefra.

Familieliv

Huset er blevet for stort, haven for besværlig og livet lidt for kedeligt ude på villavejen. Et stigende antal midaldrende og ældre vælger at sælge deres bolig i forstaden for at flytte ind til i byen. Tendensen ses i både København, Aarhus og Odense, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Hele ideen om, hvad det vil sige at være ældre, rykker sig i de her år. Når børnene er flyttet hjemmefra, søger forældrene i højere grad et liv i tråd med det, de havde, før de fik børn. Derfor får flere lyst til at flytte ind til byens pulserende liv, hvor der er masser af kulturtilbud, restauranter og cafeer«, forklarer Olga Bastian, livsstilsekspert og kreativ direktør i reklamebureauet Liquidminds.

»Der skal ske noget for den nye generation af ældre, som er mere veluddannet og langt mere oplevelsesorienteret end tidligere generationer. De er i meget bedre form, er friske i længere tid og lever længere. Det skal udnyttes til at nå nogle af de ting, de ikke fik gjort, inden de fik børn«.

I 2006 før finanskrisen, da boligmarkedet var på sit højeste, flyttede 883 personer over 50 år fra hovedstadens omegnskommuner ind til København eller Frederiksberg. Under finanskrisen var der et mindre dyk, men siden 2011 er flere og flere midaldrende og ældre søgt ind til byen. I 2015 var der således 1.534 personer, der rykkede fra forstaden til hovedstaden – en stigning på 74 procent i forhold til 2006. I Aarhus og Odense er udviklingen knap så markant, men tendensen er den samme med en stigning på henholdsvis 38 procent og 17 procent fra 2006 til 2015.

Tættere på børn og børnebørn

Olga Bastian og talspersoner fra både Nybolig, EDC og rådgivningsvirksomheden Købersmægler.dk vurderer, at foruden byens lokkende puls så spiller et ønske om at være tættere på børn og børnebørn, der bor i byen, også ind, sammen med det faktum, at der i disse år bygges mange ældrevenlige boliger i byerne.

Nybyggeri med elevator, altan, støjdæmpende byggematerialer og et minimum af vedligehold tiltrækker især de ældre købere.

»For eksempel i Carlsbergbyen og Nordhavn er de fleste af vores købere i kategorien ‘det grå guld’. Det er 68-generationen, der har boet i parcelhus i forstaden og nu vil ind til byen, efter at børnene er flyttet. De har en fornuftig friværdi eller har måske endda betalt huset helt ud, så de har råd til at købe de dyre kvadratmeter. Nogle køber ligefrem deres nye lejlighed kontant«, fortæller presseansvarlig i Nybolig Thomas Hovgaard, der vurderer, at endnu flere ældre vil flytte fra forstaden til storbyen i de kommende år.

»Det er slet ikke slut med 68-generationen. Generationerne, der kommer efter, er kun endnu mere veluddannede og friske, når de når den alder«.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at de ældre tilflyttere til hovedstaden hovedsagelig kommer fra velhaverkommunerne Gentofte og Lyngby-Taarbæk, men mange kommer også fra Tårnby, Gladsaxe, Hvidovre og Rødovre.

Usikker trend

Olga Bastian er knap så sikker på, at tendensen vil fortsætte langt ud i fremtiden. Det kommer helt an på, om den decentralisering, der fra politisk hold er gang i lige nu, vil lykkes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I de senere år har kulturliv, shopping og arbejdspladser i høj grad været centreret i de store byer, og forstæderne er blevet mere og mere til sovebyer. Men hvis det lykkes at skabe mere liv uden for storbyerne i løbet af de næste 10-20-30 år, kan det godt tænkes, at flere vælger at blive, ligesom de gjorde tidligere, hvor der var mere at komme efter i de mindre byer«.

Og det vil professor Martin Lauritzen fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet og Rigshospitalet faktisk råde til. »Selv om man måske kunne tro, at det at flytte ind til byen giver en form for revitalisering, så vil det modsatte formentlig være tilfældet. Der er en række sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med at bo i byen på grund af luftforurening og støj, så min vurdering er, at det sandsynligvis forkorter livet frem for at forlænge det, når ældre vælger at flytte til storbyen. At årene så måske bliver sjovere, det kan selvfølgelig godt være«, siger Martin Lauritzen. Han er 63 år og har valgt at blive i Virum, selv om fire af hans og konens tilsammen fem børn bor i København:

»Min erfaring siger mig, at de, der i forvejen er oplevelsessøgende, fortsætter med at være det, når de flytter til byen, mens de, der ikke var det i forstæderne, heller ikke bliver det af at flytte tættere på de kulturelle tilbud. Jeg tror ikke, livet bliver så anderledes af at flytte 10-15 kilometer. Luften bliver bare mindre frisk«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden