Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europakort: Her bor flest voksne børn hos deres forældre

Hvis danske unge har ondt af sig selv, kan de trøste sig med, at det er meget sværere for unge i de fleste andre lande at finde bolig.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af unge danskere river sig i øjeblikket i håret af frustration, fordi det er svært at finde et sted at bo. Men er de trætte af situationen, er det intet mod, hvad jævnaldrende i andre EU-lande har grund til at være.

»Danske unge flytter særdeles tidligt hjemmefra i sammenligning med andre EU-lande«, fastslår seniorforsker Mogens Christoffersen fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Tal fra Eurostat (2014) viser, at Danmark sammen med Sverige og Finland har en helt anden kultur på området, idet unge flytter hjemmefra markant tidligere end de fleste andre steder. Ser man på dem i alderen 18-24 år, bor 40 procent hjemme i Danmark mod 79 procent i EU som helhed.

Rekord: 95 procent under 25 år bor hjemme

Unge fra Malta sætter rekord, idet 95 procent af alle i aldersgruppen bor hos forældrene.

Når det overhovedet er muligt for danske unge at flytte så tidligt, skyldes det, at der i løbet af 1960'erne og 70'erne blev bygget studieboliger og indført SU, forklarer Mogens Christoffersen.

Ifølge socialpsykolog Lars Dencik, seniorprofessor ved Roskilde Universitet, spiller det også ind, at selvstændighed er en højt prioriteret opdragelsesværdi i de nordiske velfærdsstater.

Her i Danmark virker det forkert

»Her er det næsten som om, det er forkert, hvis man er i 20'erne og stadig bor hjemme. Det synes man ikke længere sydpå, hvor der typisk lægges størst vægt på velopdragenhed«, siger han.

Også i lande, vi ofte sammenligner os med, bor mange unge hjemme langt op i 20'erne. I Holland gælder det cirka tre ud af fire, i Tyskland 84 procent. Andelen af voksne hjemmeboende børn stiger, jo længere sydpå man kommer.

Latinomænd er tit over 30 år

Malta har som nævnt EU-rekorden, idet 95 procent af alle 18-24-årige bor hjemme hos deres forældre, og det er ikke uden grund, der gøres lidt grin med italienske ungersvende, der bor hjemme hos mor, indtil de får en kone, der kan lave mad til dem.

Italienske drengebørn forlader sammen med kønsfæller i Malta og Slovakiet i gennemsnit først deres barndomshjem, når de er fyldt 31 år. Til sammenligning er unge mænd i Sverige og Danmark i snit henholdsvis 20 og 22 år gamle, oplyser Eurostat-artiklen 'Being young in Europe today' fra marts sidste år.

Den fastslår, at kvinder generelt flytter tidligere end mænd. Forskellen på typisk et år eller to er dog ikke så markant som den geografiske. Denne kan forklares med, at unge i nordiske velfærdsstater ikke som i de fleste andre EU-lande er økonomisk afhængige af deres forældre. Og at man i sekulære og modernistiske stater generelt vægter frihed, individualisme og uafhængighed højt, mens tradition, religion og familie har prioritet i de katolske lande sydpå.

Studier, pengemangel og dyre boliger

Statistikken fra Eurostat viser også, at andelen af hjemmeboende unge de senere år er vokset i EU som helhed.

Det kan der være flere grunde til. Jo flere unge, der uddanner sig, jo længere tid bor de hos deres forældre eller anden familie - langtfra alle EU-lande har kollegier. Krisetider og boligpriser kan også påvirke udviklingen.

I Sydeuropa har massiv ungdomsarbejdsløshed betydet, at voksne børn måtte flytte tilbage til deres forældre. Tallene tyder også på, at finanskrisen påvirkede i Danmark, idet andelen af hjemmeboende 18-24-årige voksede fra 38 procent i 2008 til 45 procent i 2011. Omvendt kan et hedt boligmarked også påvirke, idet unge ikke har råd til at flytte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden