HJEMMEFRA. Det er langtfra kun vilde boligkrav, der får unge voksne til at bo længere hos deres forældre.
Foto: METTE DREYER /Politiken-Tegning

HJEMMEFRA. Det er langtfra kun vilde boligkrav, der får unge voksne til at bo længere hos deres forældre.

Familieliv

De bliver kaldt forkælede, men er i klemme på grund af boligmangel og SU-regler

Det kan skade unges selvværd og give ballade i familien, når voksne børn kun bliver boende hjemme af nød, siger familierådgiver.

Familieliv

Mange af de 154.069 unge på 18, 19 og 20 år, som ifølge Danmarks Statistik bor hjemme hos deres forældre, vil gerne flytte hjemmefra. Eller forældrene synes, det er på tide, de rykker, men det kan ikke lade sig gøre på grund af økonomi og boligmangel.

Flosklen om, at studerende kun vil bo på Rådhuspladsen bliver ved med at køre, men jeg har aldrig set bevis for det

Går unge under 20 år går på gymnasiet eller tager anden ungdomsuddannelse, kan de ikke få udeboende SU, og manglen på billige ungdomsboliger er stor. Alligevel fylder synspunkter, der karakteriserer de unge som forkælede og kræsne en del i debatten.

Tilbagevendende påstand

»Flosklen om, at studerende kun vil bo på Rådhuspladsen bliver ved med at køre, men jeg har aldrig set bevis for det. Påstanden er desværre med til at negligere et kæmpestort problem«, siger formand for Danske Studerendes Fællesråd Yasmin Davali.

Det er værst i København, men også slemt i Aarhus, og boligsituationen for unge er heller ikke god i Aalborg og Odense, siger hun.

Rasmus Okholm-Hansen er daglig leder for to indstillingsudvalg, der fører venteliste og anviser unge til cirka 7.500 studieboliger i 10 kommuner i hovedstadsområdet og Roskilde, nemlig CIU (Centralindstillingsudvalget) og RIU-Roskilde. Han er med på, at mange gerne vil bo centralt, hvis de har et valg.

Også et års venteliste til Ballerup

»Men jeg kan slet ikke genkende kræsenheden i vores daglige arbejde. Mange, der læser i det centrale København, søger bolig i Hillerød eller Roskilde for at øge deres chance. Der er venteliste alle steder – også i Ballerup, hvor ventetiden er cirka et år«, siger han.

De to finder det »oplagt at tro« og »yderst sandsynligt«, at unge bliver boende længere hos deres forældre, end de egentlig ønsker, fordi det er den eneste mulighed.

I forhold til dem, der ikke har muligheden, fordi der er for langt mellem forældrenes bopæl og den unges studie eller arbejdsplads, kan det ligne et luksusproblem, men det ændrer ikke på, at det kan være frustrerende.

Påtvungen afhængighed

»Der kan være alle mulige grunde til, at folk gerne vil flytte hjemmefra, også sociale og følelsesmæssige. Det er oplagt, at man på et tidspunkt gerne vil stå på egne ben, leve sin egen hverdag og være uafhængig af sine forældre«, siger Yasmin Davali.

»Man skal også huske, at ikke alle har de sociale egenskaber, der gør det let at låne en sofa hos en ven eller blive valgt som fremlejer, så følgerne af boligmanglen rammer skævt på flere fronter«, siger Rasmus Okholm-Hansen.

I klemme i et møgsystem

Familiepsykolog Ulla Dyrløv, der har praksis på Frederiksberg, hører fra mange unge og såmænd også deres forældre, at den 'forlængede barndom’ kan give en anstrengt situation i mange familier.

»Der kan let komme en masse skænderier. Hvis de unge hele tiden hører, at de ikke kan finde ud af noget som helst, kan de i værste fald miste deres selvværd«, siger hun og fortsætter:

»Vi er nødt til at tage alvorligt, at de unge er i klemme i et møgsystem. Mange kan ikke få SU som udeboende, før de fylder 20 år, så selv om de kunne finde et andet sted at bo, vil de ikke have råd til at flytte«, siger Ulla Dyrløv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce