Børn vil gerne være hurtigt voksne, lyder det om ungerne i otte til 12-13 års alderen - også kaldet tweens.
Men i virkeligheden er velmenende forældre med til at forstærke mediernes pres på børnene om at blive teenageagtige storforbrugere i en fart. Mens børnene selv ifølge ny dansk forskning har mange andre værdier end mærkevarer og forbrug.
»Forældre og ofte også bedsteforældre er med til at skubbe på, for at gøre de unge til forbrugere. De køber blade og ting til dem, for de vil ikke have, at deres børn skal være bagud i klassen«, siger medieforsker Lars Pynt Andersen, der har været redaktør på bogen Tweens – mellem medier og mærkevarer, som netop er udkommet.
Bogen, som bygger på undersøgelser fra flere forskere, fortæller blandt andet, hvordan forældre og bedsteforældre er ’forbrugere per stedfortræder’ - det vil sige at de opnår status ved at købe ting til deres børn eller børnebørn. Tweens har ikke så mange penge selv, men forbruger i det omfang de kan få forældrene til at betale.
Iagttagelserne i bogen passer godt med, hvad børnepsykolog Birgit Bruun har observeret i forholdet mellem børn og deres forældre.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her