Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Opryder. Annette Nielsen er blandt Home-Starts frivillige ildsjæle, der gerne tager en tørn helt gratis.
Foto: Miriam Dalsgaard

Opryder. Annette Nielsen er blandt Home-Starts frivillige ildsjæle, der gerne tager en tørn helt gratis.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frivillige tager opvasken og oprydningen hos pressede familier

Organisationen Home-Start er i kraftig vækst, for behovet for hjælp er stigende.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra frikadeller til opvask til opsætning af hylder til venskab.

Når de frivillige fra organisationen Home-Start kommer rundt i de små hjem, er det med et varmt hjerte og ditto hænder. Hjælpen til familierne er en kombination af praktisk hjælp i huset og kærlig støtte. En familieven, kalder organisationen det selv.

»Jeg har været socialrådgiver i 40 år og har aldrig arbejdet med en måde at hjælpe på, som var så umiddelbart virkningsfuld og værdig«, siger landskoordinator Lone Møller.

SE CASE I 2005 etablerede hun den danske afdeling af nonprofitorganisationen Home-Start. Den er en del af den internationale organisation Home-Start Worldwide, der opererer i 20 lande. I Danmark er der lokale afdelinger i otte forskellige byer, og tre nye er på vej. Behovet for hjælp er konstant stigende, mener Lone Møller. Mere overskud til børnene Konceptet bygger på at give den pressede familie, typisk den enlige mor, en praktisk hjælp til at holde hjemmet og overkomme hverdagen, så hun kan få mere tid og overskud til børnene. For mange er opvasken, vasketøjet, madlavningen og rengøringen vokset over hovedet og i nogle tilfælde kommet helt ud af kontrol. Da kan 2-3 timers hjælp hver uge gøre underværker.»Det er ligesom at blive tanket op med energi, at man ved, at der kommer en og lægger bjerget ned på torsdag. Så kan du henlægge nogle opgaver uden at få dårlig samvittighed og lade overskuddet gå direkte videre til børnene. På den måde har hjælpen en virkning både før og efter«, siger Lone Møller.

Rod i hjemmet giver stress
Hun henviser til, at det er en stor stressbelastning ikke at kunne holde sit hjem. Det medgiver stressforsker Naja Hulvej Rod, som er leder af Københavns Stressforskningscenter og lektor ved Københavns Universitet.

Mens de fleste af os er overraskende gode til at håndtere akutte stresssituationer som dødsfald eller fyringer, er det de lange belastninger, der giver helbredsproblemer.»At miste kontrollen over sit hjem kan sagtens være meget stressende«, siger ph.d. Naja Hulvej Rod.

Det er kommet frem i forskningen, fortæller hun, at det i dag tit er hverdagssituationer som en computer, der ikke virker, en fyldt vaskekurv og bilkøen til arbejde, som giver de store stressbelastninger, fordi man føler, man ikke kan håndtere sit liv.

En person som støtter
Naja Hulvej Rod kender ikke specifikt til Home-Starts frivillige arbejde, men anerkender, at blot et par timers støtte om ugen kan gøre en forskel.

»Jeg tror ikke kun, at det er den konkrete hjælp med opvasken, der gavner. Mindst lige så vigtigt er det at opleve, der rent faktisk er en person, som støtter dig, og som du får en relation til«, siger Naja Hulvej Rod.I Stressforeningen vurderer formand Birgitte Larsen, at husholdningen især udarter sig til et stressende bekendtskab, når andre ting i livet gør ondt.

»Som regel handler det om, at der er sket noget personligt i folks liv, som giver dem stress. Det kan være sygdom i familien, handikappede børn, pres på økonomien, skænderier i familien eller angst for at blive fyret«, siger Birgitte Larsen.

Lettelse, når andre tager over
Stressforeningen yder rådgivning og støtte til stressede personer. Når stressen rammer, bliver livet uoverskueligt, og man kan opleve en handlingslammelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Folk går i gang med én opgave, får den ikke afsluttet, går i gang med en ny opgave, og til sidst står de med en masse uafsluttede opgaver, manglende overblik og en overvældende træthed, fortæller foreningens formand.

I det lys er Home-Starts koncept skruet godt sammen, vurderer hun:

»Når folk bliver syge af stress, sætter de enten alt for mange ting i gang eller går hjem i seng i flere måneder. Når man har det sådan, er det en kæmpe hjælp, at nogle kommer og tager over og organiserer hjemmet for dig. Det letter ens egen dårlige samvittighed og hukommelse og er med til at støtte dig«, siger Birgitte Larsen.Hun forholder sig dog kritisk til det faktum, at hjælpen kommer fra ulønnede, frivillige personer.

»Man kan blive bekymret over, at frivillige skal løfte sociale opgaver. Der burde være et hjælpetilbud til stressramte, inden de går helt ned med angst og depression«, siger Birgitte Larsen.

En hjælp uden modkrav

Men netop frivilligheden er helt afgørende for Home-Starts succes, mener landskoordinatoren. Mange af de mennesker, der henvender sig, har forsøgt at få hjælp fra det offentlige, men er blevet afvist. »Det får dem til at føle sig endnu mere pressede og alene. Hos os skal man kun bede om hjælp én gang, og man bestemmer selv, hvilken hjælp man vil have«, siger Lone Møller. Hun er ikke i tvivl om, at indsatsen kan have forebyggende og helbredende virkning hos modtagerfamilierne: »Nogle forældre får stress og bliver sygemeldt, fordi de føler sig presset, men vi kan se, at de får overskud til at arbejde igen, når de får hjælp gennem et stykke tid«, siger Lone Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Om hjælpen decideret kan kurere stress, er ikke entydigt, mener stressforskeren. »Men at få hjælp til at sætte struktur på hverdagen kan hjælpe til, at bægeret ikke flyder over, og dermed være delvis medvirkende til at afbøde konsekvenserne af stress som for eksempel depression eller udbrændthed. Det virksomme stof, tror jeg, er, at der kommer en person og støtter og hjælper én«, siger Naja Hulvej Rod.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden