Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Gravplads. Placeringen var for Susanne Dencker Krogh et af de sværeste valg. Det kunne hun ikke beslutte over nettet. Foto: Søren Martin Olsen

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Susanne fik sin mor bisat på nettet

Online bedemandsforretninger giver mindre konfrontation og større selvbestemmelse.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sen vinterdag for to år siden ser Birthe Krogh hospitalets hvide vægge for sidste gang. Hendes hjerte stopper med at slå. Det efterlader datteren, Susanne Dencker Krogh, i stor sorg.

Tilbage står hun med mange praktiske opgaver, der hurtigt kan virke uoverskuelige og svære at blive konfronteret med.

Derfor går hun ikke til en lokal bedemand som langt de fleste danskere - hun planlægger bisættelsen over nettet. På BedreBegravelse.dk kan hun med få klik bestille rustvogn, kiste, urne, røde roser og andet pynt, alt efter eget ønske.

Susanne bestemmer selv »På nettet kunne jeg selv sidde og bestille, når jeg havde lyst. Ingen andre bestemte, og du kunne i princippet sidde i bar røv og ingenting og bestille«, siger hun.

For Susanne Dencker Krogh var den traditionelle bedemand slet ingen mulighed. Så havde hun bedt en anden om at ordne det, siger hun.

I hendes øjne er den lokale bedemand en forretningsmand, der vil blande sig for at sælge sine varer. Det kunne hun ikke håndtere. Hun tror, man er mere ærlig på nettet over for sig selv, om hvordan man ønsker bisættelsen skal foregå.

LÆS ARTIKEL

»Hvis bedemanden foreslår den store pakke, kan det være svært at vælge en mindre, for vil bedemanden så tænke: 'Elskede hun ikke sin mor?'. Så er det måske i virkeligheden ikke min beslutning«.

Den 52-årige kvinde, bosiddende i Tårnby, kigger eftertænksomt hen på computeren og retter på guldhalskæden.

Hun beskriver den virtuelle bedemandsforretning som den rette løsning for hende, men fortæller, at flere bekendte ikke bryder sig om at tage en så personlig beslutning online. Ifølge Susanne Brigitte Dencker Krogh foretrækker de klart den lokale bedemand.

»Min mor ville heller ikke have brudt sig om at bestille begravelsen på nettet. Det ligger ligesom mellem generationer og afhænger af, hvordan man er«.

Prisen er ikke afgørende
På de online bedemandssider reklamerer firmaerne ofte med, at man kan spare op til 5.000 kroner i forhold til en lokal bedemand. Det var slet ikke afgørende for Susanne Dencker Krogh. Det handlede om måden, hun kunne bestille på.

»Jeg har aldrig sammenlignet, hvad bisættelsen har kostet i forhold til en lokal bedemand. Det er også ligegyldigt for mig, men jeg tror det var lidt billigere«, vurderer hun.

Prisen kan dog sagtens ifølge Susanne Dencker Krogh være årsag til, at 2.584 danskere siden oktober 2010 har bestilt begravelser og bisættelser på BedreBegravelse.dk, der er landet største bedemandsforretning på nettet.

Det er ikke kun i Danmark, bedemandsforretningen er under udvikling. I USA har den amerikanske varehusgigant, Wal-Mart bragt yderligere et nyt koncept på banen: Salg af ligkister og urner til discountpris.

Det aktuelle sortiment byder på 142 urner, der koster fra 19 dollar (107 kroner) for den billigste model i aluminium til 695 dollar (3.900 kroner) for den dyreste, der er håndlavet og med et billede af den afdøde på urnen.

Taler for lidt om tabu
Moderens urne og gravsted befinder sig i nærheden af hjemmet. Susanne Dencker Krogh skubber stolen ud, rejser sig og placerer støvler og dynejakke på kroppen. Hoveddøren åbnes, og mindekursen sættes mod Tårnby Kirkegård.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kniiirk, lyder det fra den hvide havelåge, da Susanne skubber lågen ind til kirkegården op. Kortvarigt, men med en efterklang, der skærer sig ind i ørerne, indtil lågen falder i igen.

Den store kirkegård huser stribevis af gravstene, fredfyldte med sne på toppen. Når Susanne Dencker Krogh ser tilbage på bisættelsen, husker hun det også som fredfyldt og smukt. Det hele forløb, som indkøbslisten på nettet dikterede.

I højre side af kirkegården er moderens gravsted placeret. De fire kvadratmeter med plads til fire er tildækket med gran, blomster og to røde lys. Susanne var med til at bestemme, hvor moderen skulle ligge, for det fik de aldrig talt om.

»For min mor var døden et tabu, men man skal bare være realistisk og tale om døden. For det er noget underligt noget«, siger hun, mens hun kigger ned på gravstedet.

Døden fylder normalt ikke meget i hverdagen for Susanne. Men den sene vinterdag, hvor hun modtager opringningen fra hospitalet, bliver hun konfronteret med, at livet ikke er uendeligt. En svær konfrontation, fordi moderen har været til stede hele Susannes liv. Det sætter tanker i gang hos Susanne Dencker Krogh.

Booker sin egen bisættelse

Nu har Susanne Dencker Krogh planlagt sin egen bisættelse. Og den ønsker hun selv at bestille over nettet, når hendes liv slutter.

»Det med at lade som ingenting gavner ingen, for det sker. Vi skal jo dø. Så er det nemmere at fortælle mine børn, hvad jeg ønsker, så de bare skal udfylde bestillingen på nettet«.

Moderens gravplads kommer til at blive Susannes Dencker Kroghs hvilested. Det har hun også afklaret med børnene. Det betyder meget for hende, at de på en symbolsk måde genforenes.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er underligt at tænke på, at jeg også skal ligge her engang«, forklarer Susanne, men fortæller at mindestedet hjælper hende, for det får tanker om livet til at flyve gennem hovedet. Selvom hendes mor ikke længere er til stede, er det som om, hun deler tankerne.

Besøget på kirkegården minder Susanne Dencker Krogh om hendes barndom. Om den gang moderen altid var til stede og klar til at hjælpe med de svære beslutninger.

»Nogle gange ville man ønske, man kunne spørge sin mor om råd, ligesom man gjorde, da man var mindre. Det minder mig om, man lever så kort, og er død så længe«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden