Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Babynavne årgang 2018: Her er 10 meget syrede klasseværelser på Øregård Gymnasium i 2034

Hvis vi nu rækker dybt ind i teoriens grænseland, kunne vi ende med nogle meget spøjse klassesammensætninger i fremtidens gymnasier. Baseret på danske forældres opfindsomme babynavne i 2018 kommer her 10 aldeles anderledes klasser.

Okay, vi er ude i en hypotese. Det sker med forholdsvis stor sandsynlighed ikke:)

Men men, det er ikke umuligt, og det er den tanketråd, vi har tilladt os at følge baseret på babynavnene fra årgang 2018.

Babynavne fra 1900 til i dag

Indtil i dag har det via Danmarks Statistik kun været muligt at se navnes udbredelse og udvikling tilbage til 1985, men ved at tage udgangspunkt i cpr-registerets oprettelse i 1968 har Politiken fået skabt et datasæt, der går tilbage til 1900.

Datasættet rummer ikke navne på personer, der er døde i perioden 1900-1968, men da der ikke formodes at være nogen sammenhæng mellem navnevalg og dødelighed, bør den enorme datamængde stadig give et retvisende billede af danske babynavnes udvikling siden 1900.

Politiken har bygget flere digitale indgange til datasættet, som du kan finde på denne overbliksside, og i denne artikel kan du læse en uddybende forklaring på datasættets tilblivelse.

Danmarks Statistik kom i sidste uge med den komplette liste fra 2018, og vi har taget et hovedspring ned i de 6.940 datarækker og plasket frem og tilbage for at finde navne, der næppe foreløbig havner på nogle top-50-lister.

De kunne til gengæld bringe stor morskab, hvis universet var i festhumør og anbragte flere af disse unikaer i samme klasse, så den tanke har vi leget videre med og kan herunder bringe klasselisterne fra 10 fag på Øregaard Gymnasium (eller et andet nær dig) i 2034.

  • Køn fremgår af parentesen, og tallet angiver, hvor mange der fik navnet i 2018.

Film- og medievidenskab


Biologi


Geografi


Musik


Religion


Idræt


Filosofi/historie


Geologi (valgfag)


Engelsk


Oldtidskundskab


Til sidst et lille staldtip:

I 2018 blev Oktober for første gang taget i brug som fornavn til en lille pige. Det betyder, at vi lige nu har følgende måneder i spil som navne: April, Maj, Juni, Juli, August, September og Oktober.

Skal du være absolut first mover, er det derfor bare om at springe på November, December, Januar, Februar eller Marts:)

Fotos:

Napoleon: Maleri af Jacques Louis David.
Bowie: Frank Ockenfels III / Ritzau Scanpix.
Yoda: Susana Vera / Ritzau Scanpix
Resten: Wikimedia Commons

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden